Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στην Κεφαλονιά

Η άμεση υλοποίησης μιας σειρας αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών παρεμβάσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που θα θωρακίσουν τις ορεινές περιοχές της Κεφαλλονιάς εξετάστηκε κατα την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης και των συναντήσεων που πραγματοποίησε στο νησί, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης. 

Μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Σταύρο Τραυλό επισκέφθηκε όλο τον ορεινό ογκο χαρτογραφώντας τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις. Επίσης, βρέθηκε στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευφημίας Δήμου Σάμης περιοχή που είχε ιδιαιτέρως πληγεί από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2019 και ενημερώθηκε για τα έργα που δρομολογούνται για την οχύρωση της περιοχής έναντι των πλημμυρών.

Στα Κουρουκλάτα εξέφρασε την βούληση της Περιφερειακής Αρχής να αποκτήσουν ασφαλή προσβασιμότητα από και προς το χωριό, την οποία στερούνται λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο από τους σεισμούς του 2014 χωρίς να αποκατασταθεί.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την διαχείριση έκτακτων φαινομένων και την στελέχωση των υπηρεσιών τους σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μηλιώτης συναντήθηκε με τους Δημάρχους Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, Σάμης Γεράσιμο Μονιά-Νέτη, και Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη. 

Συμφωνήθηκε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση της συνεργασίας των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης ωστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση καθε προβλήματος και ασφάλειας των πολιτών. Άμεσα θα υπάρχουν κοινές προτάσεις και θα ζητηθεί χρηματοδότηση για έργα Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, για το Ληξούρι με μέριμνα του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Σταυρου Τραυλού θα γίνουν παρεμβάσεις καθαρισμού ρεμάτων και διανοίξεις πολύ πριν το χειμώνα.

Από την πρώτη στιγμή, με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, βρέθηκε στο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Αγία Ειρήνη και συμμετείχε στο συντονισμό κατασβεσής της. Συναντήθηκε με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης για θέματα αρμοδιότητας και συνεργασίας με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συμμετείχε σε συσκέψεις εργασίας με τους υπαλλήλους του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης αναφορικά με τον προγραμματισμό δράσεων σε σχέση με τον COVID-19, τα σχέδια δράσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα σχέδια πυροπραστασίας που θα εφαρμοστούν με γνώμονα και στόχο την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης.

Ο κ. Μηλιώτης, τέλος, ενημέρωσε τις Υπηρεσίες αναφορικά με τα προγράμματα “ΛΑΕΡΤΗΣ” για την διαχείριση φυσικών κινδύνων (πλημμύρες και πυρκαγιές) από τους οποίους πλήττονται πολύ συχνά τα νησιά μας επηρεάζοντας την κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα και δημιουργούν εκτεταμένες ζημιές, “ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ” για την διαχείριση του σεισμικού κινδύνου επισημαίνοντας πως “για πρώτη φορά εφαρμόζονται ουσιαστικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθόσον είχαν αδρανήσει τις περασμένες χρονιές.  Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων έρχεται πρωτοπόρος έναντι όλων των Περιφερειών της Ελλάδας στη δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης και δράσης σε θέματα πολιτικής προστασίας που μειώνει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο και θωρακίζει την ασφάλεια των πολιτών”.