Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε πως σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό εμπορικό πλοίο KARMATE προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος.
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού:
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.
Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ
(kontranews.gr)
Αντικαθιστούν τον κυβερνήτη της κανονιοφόρου «Αρματωλός» που συγκρούστηκε με το τουρκικό πλοίο
Αντικαθίσταται ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου «Αρματωλός», με σήμα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Ο επικεφαλής έτσι κι αλλιώς θα άλλαζε πολύ σύντομα αφού είχε συμπληρώσει το χρόνο υπηρεσίας του στη κανονιοφόρο, αλλά η απόφαση για αντικατάστασή τους σύντομα είναι στο κλίμα των “χαμηλών τόνων” που τηρεί και το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΘΑ για το επεισόδιο ανοιχτά της Λέσβου, με το τουρκικό εμπορικό.
Η εκδοχή του απλού ναυτικού ατυχήματος είναι αυτή που έχει επικρατήσει απ΄ ότι φαίνεται στις εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΝ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μοναδικό στοιχείο για κριτική που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί, είναι γιατί δόθηκε η δυνατότητα στο εμπορικό τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τόσο κοντά την κανονιοφόρο.
Κατά τ΄ άλλα, αναφέρει το Militaire.gr, δεν υπάρχουν άλλα δεδομένα που να δικαιολογούν τόσο άμεση αντίδραση. Ως γνωστόν, σημειώνει η ιστοσελίδα, έχουν γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ χειρότερα και ακόμη …δεν έχει ανοίξει μύτη! Αντιθέτως κάποιοι που έχουν επί των ημερών τους πολύ βαρύτερα γεγονότα ετοιμάζονται και για προαγωγή!
Να υποθέσουμε ότι αλλάζει τακτική η πολιτική και μέσω της στρατιωτικής ηγεσίας θα αποδίδει ευθύνες εκεί που πρέπει, ακόμη και σε Αρχηγούς; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα.
(Militaire.gr)