Επερώτηση του Σωτήρη Κουρή για τον οδικό άξονα Αργοστολίου-Πόρου

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΙΝ και τ.αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σωτήρης Κουρής κατέθεσε την ακόλουθη επερώτηση:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ κ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΝ.

Θέμα: Βελτίωση Οδικού Άξονα Αργοστολίου -Πόρου.

Ο Οδικός Άξονας Αργοστολίου-Πόρου είναι πλέον, λόγω του λιμένος του Πόρου, ο κυρίαρχος δρόμος σύνδεσης και πρόσβασης του νόμου Κεφαλληνίας. Αξίζει λοιπόν τής ιδιαίτερης προσοχής μας η οποία λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ότι διέρχεται από πολλά χωριά κατά την διαρκειά του, εντοπίζεται σε τοπικές βελτιώσεις και σωστή οδική σήμανση που θα δίδουν την δυνατότητα έκτός των οικισμών να εκτονώνεται η κίνηση την οχημάτων και ιδιαίτερα των βαρέων όχημάτων (νταλίκες, λεωφορεία).

Κατά την διάρκεια της θητείας μου σαν Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης εδοσα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλυτέρευση της οδικής ασφάλειας και εκτέλεσα επι του οδικού αυτού άξονα, παρά την οικτρή οικονομική δυνατότητα της ΠΙΝ λόγω μη χρηματοδότησης (1), σημαντικά εργα.

Βελτίωτικές παρεμβάσεις επι του οδικού άξονα από Πόρο μέχρι τον Ελειο.π/υ 706.900 €.

Κατασκευή-διαμόρφωση πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός Ε.Ο.Αργοστολίου-Πόρου, θέση Γεωργική Σχολή Αργοστολίου. Π/Υ 335.092 €.

Βελτίωση της Στροφής στην Ε.Ο.Αργοστολίου- Πόρου. (Οικισμός Βαλεριάνου χθ 26+590 από Α/λι). Π/Υ 315.000 €.

Κατασκευή κιβωτοειδούς οχετου (γέφυρας)στο Σχισμένο Αυλάκι Δ/Δ Λειβαθούς Π/Υ 320.400 €.

Αποκατάσταση Οδικής Ασφαλείας Δ/Δ Ελειού-Πρόννων Π/Υ 65.650 €.

Εργα ανάσχεσης καταπτώσεων στην είσοδο του Πόρου, Π/Υ 150.000 €.

Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Κεφαλληνίας (Εργα ανάσχεσης καταπτώσεων και συντήρηση ΕΟΔ Άγιος Γεώργιος-Πόρος). Π/Υ 190.000 €.

Καθαρισμός Υδρογραφικου Δικτύου Κεφαλληνίας και Ιθάκης (εργα ανάσχεσης στην περιοχή των Σιμωτάτων), Π/Υ 70.000€.

Διαγραμμίσεις οδικού άξονα Π/Υ 80000€.

Και βέβαια έγιναν και παράλληλα εργα και μελέτες στήριξης ή εκτόνωσης της κυκλοφορίας από αυτό τον Οδικό Άξονα.

Βλέποντας την ανάγκη συνέχισης των έργων στόν άξονα αυτό και όταν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες με την εξασφάλιση των σχετικών ιδιοκτησιακών παραχωρήσεων τών παροδίων ιδιοκτητών (κ. Μάγουλα Δ. και κ. Γερ. Μινέτου) χρηματοδότησα και την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του Οδικου Άξονα αυτού,από Περατάτα (διασταύρωση Καραβάδου)  έως τά Ποριαράτα με 430.000 €, με τίτλο έργου: Τοπικές Βελτιώσεις Οδικού Δικτύου Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Αυτό το έργο παρέμενε να το εκτελέσετε εσείς. Στην χρηματοδότηση αυτή η μελέτη προβλέπει εκτός την διάνοιξης στον συγκεκριμένο οδικό άξονα και την διάνοιξη στα Ραζάτα (ΚΤΕΟ), που είχαν παραχωρήσει τα σχετικά παρόδια οικόπεδα οι ιδιοκτήτες (κ.κ. Αδελφες Κοσμάτου, Κοσμάτος Ιωσήφ, Κοσμάτος Αγγελος) και την διευθέτηση του κεντρικού δρόμου των Δειλινάτων.

Αξιότιμε κ.Περιφερειάρχη,

Επειδη με διάφορες τροποποιήσεις του Π/Υ της ΠΙΝ έχετε αποσύρει την πίστωση από τον κωδικό του έργου σε αλλά εργα.

Επειδή η διαβεβαίωση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κ+Ι ότι το έργο θα γίνει δεν ικανοποιεί πλέον τους παρόδους ιδιοκτήτες που παραχώρησαν τα οικόπεδα τους στην ΠΙΝ για το έργο αυτό και έχω εκτεθεί και εγώ πρός αυτούς, που με δικές μου ενέργειες έγιναν οι παραχωρήσεις των οικοπέδων τους.

Επειδή ο κ. Μαγουλάς απέσυρε την παραχώρηση που είχε κάνει προς την ΠΙΝ γιατί θεώρησε ότι εμπαίζεται από εσάς.

Αξιότιμε κ Περιφερειάρχη,

Ήδη έχουμε φθάσει στον τέταρτο χρόνο διαχείρησης της Περιφερειαρχής Αρχής από έσας.

Πιστεύόντας ότι και εσείς σύμφωνείτε με την σπουδαιότητα αυτού του έργου και πρό πάντων πιστεύω ότι δεν θέλετε να κατηγορηθείτε ότι σταματήσατε μία προσπαθειά για την Οδική Ασφάλεια στην Κεφαλονιά μας.

Είναι λοιπόν καιρός να τόλμήσετε και να συμβάλετε και εσείς στην κατασκευή ενός έργου σε αυτό τον εξαιρετικής σημασίας οδικό άξονα.

Ερωτάσθε κ Περιφερειαρχα,

Θα πείσετε με τις πράξεις σας τους παρόδιους ιδιοκτήτες να σας εμπιστευτούν την συνέχιση των παραχωρήσεων των οικοπέδων τους, ή να σας παραχωρήσουν εκ νέου τις παροδικές ιδιοκτησίες τους;

Πότε θα επαναχρηματοδοτήσετε την διάνοιξη του οδικού αυτού άξονα, στην θέση Περατάτα έως Ποριαράτα; (Όπως και στα Ραζάτα και Δειλινάτα;)

Ποτέ θα προκυρήξετε το έργο και τί χρόνο αποπεράτωσης δίνετε;

Η χρηματοδότηση της ΠΙΝ από 1/1/2011 έως 31/12/2013 όπως την έστειλε ο κ. Κουρής