Επερώτηση του τ. περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου στον περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο για τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ

Επερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής της Νέας Ιονίου Πολιτείας κ. Σπύρος Σπύρου προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, για τα αποτελέσματα από το κλείσιμο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η επερώτηση έχει ως εξής:

Την 31η Δεκεμβρίου 2015 έκλεισε η τέταρτη προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007-2013 και παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης πολλά έργα έμειναν στη μέση.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το ΕΣΠΑ, μολονότι έκλεισε εορταστικά με γλυκίσματα, την 31/12/ 2015 σε συνάντηση εργασίας που είχατε με τους αντιπεριφερειάρχες, μία εκδήλωση ανακόλουθη με τη διακυρηγμένη αριστερή σας ευαισθησία, μας άφησε αρκετή πικρία ως προς τα αποτελέσματά του.

κ. Περιφερειάρχη,

Eίναι κοινή διαπίστωση, ότι η χώρα μας κινείται σε ένα αβέβαιο μέλλον, με καλπάζουσα ανεργία και φτώχεια, με χαμηλή παραγωγικότητα, με εξαντλημένους του πολίτες από τα υπερβολικά βάρη. Και έχουμε υποχρέωση να αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους.
Παρά τη δική σας προσπάθεια να κρατήσετε υποκριτικά τα προσχήματα, έπεσε η μάσκα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που τόσες ελπίδες καλλιέργησε στους Ελληνες μέχρι να πάρετε την εξουσία, και εισέπραξε και η Περιφέρειά μας τα αποτελέσματα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας.
Υποχρηματοδότηση, απραξία, στασιμότητα σημαντικών έργων, απώλεια πόρων και δημιουργία νέας σειράς ημιτελών έργων είναι μερικά από τα επιτεύγματά σας.
Συγκεκριμένα το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεις Ιονίων Νήσων ξεκίνησε με προϋπολογισμό 281 εκατομμύρια ΕΥΡΩ και έκλεισε με 205 κοινοτική συμμετοχή. Η απώλεια πόρων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κοινοτικής συμμετοχής. Κι αυτό γιατί έργα που σας παραδώσαμε συμβασιοποιημένα ή υπό κατασκευή δεν προχώρησαν. Λίγο τα capital control, λίγο οι ιδεοληψίες σας, λίγο οι λανθασμένες σας επιλογές σας έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Δύο σημαντικά έργα στη Ζάκυνθο σταμάτησαν. Η οδική ασφάλεια Ζακύνθου προϋπολογισμού 4.273.485 ΕΥΡΩ και ο δρόμος Αλυκές Ξύγια προϋπολογισμού 2.551.872 ΕΥΡΩ, θύματα και αυτά της αδράνειάς σας και της ολιγωρείας σας. ΘΑ ολοκληρωθούν και αυτά άραγε απο εθνικούς πόρους;

Στην Κεφαλονιά.
Το έργο Λειτουργική Αποκατάσταση-Ασφάλεια αριθμ 25 επαρ. οδός (ΠΕΡΙOΧΉ ΧΑΡΑΚΑΣ). Για τρίτη χρονιά ο δρόμος παραμένει κλειστός, με μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Βόρειας κυρίως Κεφαλλονιάς. Πώς και πότε θα τελειώσει;

Στη Λευκάδα.
Διαπλάτυνση Διαύλου.

Η σύμβαση υπογράφηκε την 06/03/2013 με προϋπολογισμό μετά την έκπτωση 19.562.221 ΕΥΡΩ. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί μετά και την τρίτη παράταση της τρίτης αποκλειστικής προθεσμίας; Τί εχει γίνει με τη διάθεση της άμμου;
Ποια η πορεία της Μαρίνας στη Βασιλική και του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας;
Στην Κέρκυρα όλα έμειναν εκεί που σας τα αφήσαμε. Εκτός απο το τμήμα του παραλιακού δρόμου στο λιμάνι που σας το παραδώσαμε και αυτό συμβασιοποιημένο. Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε τη διάχυτη εντύπωση ότι είσαστε αντιΚερκυραίος, αλλά είναι αλήθεια ότι η κατάντια της Κέρκυρας επί των ημερών σας δεν έχει προηγούμενο. Να ξεκινήσω απο το έργο της Γαρίτσας (Τοίχος του ΝΑOΚ). Πριν από μήνες, η οικονομική επιτροπή της ΠΙΝ ενέκρινε συμπληρωματική σύμβαση για το έργο αυτό. Σας ερωτώ: έχει υπογραφεί η σύμβαση; δε νοιώθετε την υποχρέωση να ενημερώσετε τους Κερκυραιους και το περιφερειακό συμβούλιο για την προοπτική αυτού του έργου;
Το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά εμείς δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε. Ευελπιστούμε να το ολοκληρώσετε εσείς. Μπορείτε όμως να μας ενημερώσετε για την πρόοδο αυτού του έργου και ποια θα είναι η τύχη του; Oπως ενημέρωση ζητάμε και για την παράκαμψη των Αυλιωτών. Τη μετατρέψατε σε γεφύρι της Άρτας. Δεν θα επεκταθώ για τη ΒΙΛΛΑ ΡOΣΑ, το γιατί ακόμα ένα έργο του πολιτισμού πάει στις καλένδες, ούτε για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στα παλιά δικαστήρια.

Κλείνοντας την επερώτηση αυτή, σας ερωτώ πόσα είναι ανά Περιφερειακή Ενότητα τα ημιτελή έργα του ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά.

galiatsatos thodoros new