Επιθυμίες και όνειρα…

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι γεμάτος επιθυμίες.

Επιθυμεί διακαώς πλούτο.

Επιθυμεί ακλόνητη υγεία.

Και, όμως, στην προσπάθειά του να αποκτήσει το πρώτο, χάνει το δεύτερο και όταν το αντιλαμβάνεται είναι, τις περισσότερες φορές, αργά. Πολύ αργά!

Αποκαλούμαστε νοήμονα όντα αλλά συνεχώς ψάχνω να βρω που στην ευχή έχει πάει αυτή η νοημοσύνη μας.

Πάντως η δική μου μεγάλη και… αναδρομική επιθυμία δεν έχει να κάνει με αποκτήσεις υλικών αγαθών. Το αντικείμενο της επιθυμίας μου έχει άυλη μορφή! Θα ήθελα να είχα πάει για ύπνο την 31η Δεκεμβρίου 2019 και να ξυπνούσα την 1η Ιανουαρίου 2021.

Κάτι τέτοιο θα είχε δύο ευεργετικά αποτελέσματα. Πρώτον θα είχα αποκτήσει απόθεμα… ύπνου για τα επόμενα τρία χρόνια και δεύτερον δεν θα είχα ζήσει τα όσα έφερε στον κόσμο το 2020.

Δεν έγινε, όμως, κάτι τέτοιο. Ο μακροχρόνιος ύπνος έμεινε όνειρο απατηλό και έτσι έζησα, όπως και εσείς, ολόκληρη τη λαίλαπα που μας επιφύλαξε ο χρόνος που έφυγε και στα τσακίδια να πάει.

Αναμφισβήτητα ο χειρότερος εφιάλτης του 2020 ήταν η εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα ο οποίος ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μετά την εξάπλωση του αόρατου εχθρού, να κηρύξει πανδημία, στις 11 Μαρτίου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, 115 εκατομμύρια οδηγήθηκαν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή 1.900.000 ανθρώπων (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τέθηκε σε καραντίνα με αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ενώ ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον Οκτώβριο, οδήγησε και πάλι την Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη σε καραντίνα που συνεχίζεται, ως ένα μεγάλο βαθμό, μέχρι και σήμερα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του COVID-19.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω –και για να είμαι ειλικρινής δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που γνωρίζει με βεβαιότητα– πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα του τρόμου παρά την εφεύρεση και έναρξη της διανομής των εμβολίων. Τα εμβόλια αναπτέρωσαν, πάντως, τις ελπίδες. Και αυτό είναι κάτι.

Σημειώθηκαν σημεία και τέρατα στη διάρκεια του 2020. Δεν έχω σκοπό να καταγράψω εδώ όλα τα δεινά που μας έφερε ο χρόνος που έφυγε. Θέλω μόνο να αναφερθώ σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο το 2020 δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Απλά το παρέλαβε από το 2019 το επιδείνωσε και το παρέδωσε στο 2021! Και αυτό δεν είναι άλλο από το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής!

Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι στη διάρκεια του χρόνου που έφυγε, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή ήταν πολύ έντονες. Αξίζει να σας θυμίσω δύο-τρεις τρομακτικές καταστροφές:

Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στην Καλιφόρνια με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν φοβερές πυρκαγιές που κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις!

Λίγες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο, δύο κυκλώνες έπληξαν την κεντρική Αμερική, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημιές!

Τον ίδιο μήνα, η Αυστραλία πλήττεται από πρωτοφανή καύσωνα και γιγάντιες πυρκαγιές καταστρέφουν το 40% των δασών της νήσου Φρέιζερ, του μεγαλύτερου νησιού από άμμο στον κόσμο. Συνολικά οι πυρκαγιές στους Αντίποδες μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο περιοχές με έκταση  μεγαλύτερη από αυτήν της Πορτογαλίας!

Αποτέλεσμα των ανεύθυνων πράξεων του ανθρώπου είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συνέπεια αυτού –όπως πιστεύουν τώρα οι ειδικοί– είναι και η εμφάνιση θανατηφόρων ιών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα.

Από το πόσο σύντομα θα το αντιληφθούμε αυτό θα εξαρτηθεί το μέλλον μας.

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία κατέστρεψαν μέσα σε δύο μήνες έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας!