Επιμένουν σε «σπάσιμο» του Δήμου Κεφαλονιάς. Κουρουμπλής και Μπαλάφας προχωρούν στην αλλαγή του «Καλλικράτη»

Γ. Μπαλάφας

«Μπρος οπίσω ανάποδα κι ο γάμος της Δευτέρα»: Σπάσιμο του Δήμου  Κεφαλονιάς, αλλά και  των Δήμων Λέσβου, Κέρκυρας και, πιθανόν, της Ρόδου, σχεδιάζουν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Για το θέμα αυτό, όσον αφορά το «δικό μας» Δήμο, έχει αναφερθεί πάλι ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, αναφέροντας μάλιστα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται σε επανασύσταση «Δήμου Ληξουρίου» (Β. «Η» (16/2/16, αρ. φ. 6255).
Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του aftodioikisi.gr η Κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του «Καλλικράτη» έως τα τέλη του 2016. Η αρχή γίνεται με την Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Ν 4368/2016 (σ.σ.¨ το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα») που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη η νέα πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Εσωτερικών υπό τους κυρίους Π. Κουρουμπλή και Γ. Μπαλάφα, δε σκοπεύει να προχωρήσει παρά μόνο σε οριακές αλλαγές που αφορούν το χωροταξικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε μιλήσει για αύξηση του αριθμού των Δήμων κατά μερικές δεκάδες (σ.σ.: είχε μάλιστα αναφέρει τον αριθμό 380, δηλαδή, 65 παραπάνω από τους 325 που είναι σήμερα) χωρίς να αποκλείσει να επανέλθουμε ακόμη και στο προ Καλλικράτη μοντέλο των 1000 Δήμων!
Όμως, οι σημερινοί «ένοικοι» του κτηρίου της πλατείας Κλαυθμώνος έχουν άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, οι Δήμοι που σκοπεύουν να προσθέσουν δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού με τα σενάρια να επανέρχονται και να κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των Δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και, πιθανόν, Ρόδου.
Να σημειωθεί ότι το 2014, ο τότε βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και σημερινό βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, είχε καταθέσει τροπολογία για το «σπάσιμο» της Λέσβου σε τέσσερις Δήμους, αλλά και των άλλων τεσσάρων μεγάλων νησιών (Ρόδος, Κέρκυρα, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Σάμος).

 


 

Η «επανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου» από τον Γιάννη Μπαλάφα

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Η» (16/2/16, αρ. φ. 6255) σχετικά με τις δηλώσεις Μπαλάφα για επανασύσταση του «Δήμου Ληξουρίου», ανέφερε τα εξής:
Την επανασύσταση του Δήμου Ληξουρίου προανήγγειλε προχθές ο υφυπουργός Εσωτερικών (εκ Ληξουρίου καταγόμενος) κ. Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Εψιλον» και στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.
O κ. Μπαλάφας ανήγγειλε και γενικότερες αλλαγές στον «Καλλικράτη», ιδιαιτέρως στα μεγάλα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κεφαλονιάς, λέγοντας ότι «οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί».
O κ. Μπαλάφας τόνισε πως «η αυθαιρεσία του Καλλικράτη να καταργήσει το Δήμο Ληξουρίου έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα τα οποία μέσα στο 2016 θα αρθούν» και πρόσθεσε: «Έχουν ενοποιήσει αυθαίρετα και ανιστόρητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλων νησιών όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λέσβος, τους Δήμους. Oι αλλαγές στον Καλλικράτη είναι δρομολογημένες».
Επίσης, όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο αν οι ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014 ιδίως στο Ληξούρι θα αποκατασταθούν, ο υπουργός επεσήμανε ότι «όλα τα προβλήματα θα αρθούν μέσα στο 2016».

cover-6
Ο «Η» της 16/2/16, αρ. φ. 6255
mediadefaultimagesapand_27012015101408
O κ. Π. Κουρουμπλής