Επιστολή προς την Πολύμνια από τον Mάκη και τη Nίκη Tραυλού

Επιστολή προς την Πολύμνια, για το βιβλίο της με τίτλο «Κάτω ακό τη σκιά της χρυσόσκονης», από τον κ. Μάκη Τραυλό, τέως αερολιμενάρχη Κεφαλονιάς.

Καλή μας Πολύμνια,

Η ευγενική σου χειρονομία να μας χαρίσεις- αφιερώσεις το τελευταίο δημιούργημα σου (το πρώτο-όπως λες- μιας τριλογίας), πέρα από τις θερμές ευχαριστίες μας (εμένα και της Νίκης), μου προκαλεί την ειλικρινή ανάγκη (όχι υποχρέωση), να σου γράψω δύο λόγια όχι κριτική (με ποια εφόδια;), αλλά φιλικά.
Καταγράφω λοιπόν ότι.

Πέρα απ’ ότι μπορεί να πει κανείς για το βιβλίο, επισημαίνω ότι βρήκες πάλι τον τρόπο να μεταφέρεις με τον μαστορικό σου λόγο εύληπτες, δύσκολες, συναισθηματικές και όχι μόνο καταστάσεις, ώστε εγώ διαβάζοντας να βρεθώ κοντά με τους ήρωές σου και να νιώσω να εννοήσω το ταξίδι της όποιας προσωπικής τους αλλαγής. Αυτό αποτελεί για εμέ που θεωρώ εαυτόν απαιτητικό αναγνώστη, ενδιαφέρουσα εμπειρία, ζητούμενο κάθε αναγνώσματός μου.

Ζωγραφίζεις γνώριμη σ’ εμέ μέθοδο τεχνική, το πως τα πρόσωπά του ιστορούμενου μύθου αλλάζουν το ένα το άλλο, εκτιμούν τα καλά και αδύνατα σημεία αλλήλων και τελικά λειτουργούν ως κίνητρα αλλαγής αλλήλων.

Η διειδυτική σου ματιά στον κόσμο μας, μας καλεί να δούμε αυτό που μας συμβαίνει. Αυτό που δεν βλέπουμε ή δεν θέλουμε να δούμε. Ενίοτε πεισματικά.

Το ότι δηλαδή είμαστε όντα φοβισμένα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και ερωτικά.

Δείχνει να έχεις μέγα πάθος για τη ζωή, θεωρείς όμως χρέος σου, ως άνθρωπος, αλλά κυρίως ως καλλιτέχνης, να δείχνεις την αλήθεια αυτής της ζωής. Και το κάνεις χωρίς ψευδοειδημοσύνη και με ειλικρίνεια που σφάζει.

Η περιπέτεια της ζωής που ορίζεται από το πώς υπάρχουμε, πως αγωνιζόμαστε να διακριθούμε, να παράγουμε για να πλουτίσουμε, πώς τελικά επιβιώνουμε και πως αποβιώνουμε, βρίσκει στο βιβλίο σου έναν αφηγητή-συγγραφέα που καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες κι’ όλας αράδες.

Σ’ ευχαριστώ (εγώ και η Νίκη) για την αισθητική απόλαυση αυτής της ανάγνωσης και ευχόμαστε από καρδιάς, όπως και η Δρ. Μ. Πικραμένου στο προλογικό σημείωμά της, «καλό ταξίδι» στο «Κάτω από τη σκιά της χρυσόσκονης.

Με αγάπη και εκτίμηση
Μάκης και Νίκη Τραυλού.

ΥΓ. Και καλό ξεκίνημα για τα άλλα δύο της τριλογίας. Καλό κουράγιο, υγεία και έμπνευση.