Επιτυχημένη και συνεχιζόμενη η «Εισβολή Τέχνης»

Με θετικότατες κρίσεις από διαπρεπείς επιστήμονες, ανάμεσα τους η prof. Hellen F. Gleeson, ο αστροφυσικός prof. Alan Watson, της Royal Society, o prof. Gliff Jones, o prof. Jiannis K.Pachos και η dr. Almut Beige, αλλά και Άγγλους επιμελητές τέχνης και καλλιτέχνες εγκαινιάστηκε η έκθεση-εγκατάσταση ART INVASION του εικαστικού και θεωρητικού τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας – School of Physics and Astronomy, University of Leeds της Αγγλίας.

Στην ειδική τιμητική βραδιά που διοργανώθηκε για τον καλλιτέχνη-ερευνητή μετά τα εγκαίνια της εικαστικής του εισβολής, ο Κώστας Ευαγγελάτος μίλησε με τηλεδιάσκεψη για τα τοπολογικά έργα του, που τα εμπνεύστηκε από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των διεθνών Συμποσίων Τοπολογικής Κβαντικής Πληροφορικής, που είχε παρακολουθήσει από το 2013-2016 στο Παλαιό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ το 2012,φιλοτέχνησε σχέδια για το βιβλίο – Introduction to Topological Quantum Computation, Jiannis K. Pachos, edition Cambridge University Press, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Poincare Institute στη Σορβόνη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ενασχόληση του με την εννοιακή εικαστική έκφραση που στις μέρες μας βαίνει σε νέα εκφραστικά πεδία με αφορμή επιστημονικά θεωρήματα και νέες ερευνητικές διατυπώσεις. Σχετικά με τη νέα σειρά έργων του που είναι καρποί της σύγχρονης αισθητικής του αναζήτησης με δεδομένα της έρευνας για τις τοπολογικές φάσεις της ύλης, επεσήμανε τη θετική συμβολή στην πειραματική του προσπάθεια, από τον διεθνώς γνωστό καθηγητή τοπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο, Prof. Louis H. Kauffman, ο οποίος βλέποντας ζωγραφικές συνθέσεις του, τον ενθάρρυνε και του πρότεινε υποδειγματικά βασικά στίγματα συμβόλων για συνθετική ανάπτυξη με εικαστικά μέσα της διαισθητικής, καινοτόμου του τέχνης.

Η ART INVASION του Κώστα Ευαγγελάτου θα εξακολουθήσει με παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Leeds, με την σύμπραξη μεταπτυχιακών φοιτητών κβαντικής τοπολογίας, διαδραστικές μεθόδους επικοινωνίας με το κοινό, διαλέξεις, προβολές διαφανειών και video μέχρι την ολοκλήρωση της. Μια χρονική ολοκλήρωση που η θετική αίσθηση που προξένησε συνεπάγεται ποικίλες προεκτάσεις και “εισβολές τέχνης” στο μέλλον.

Πληροφορίες:

https://www.theory.leeds.ac.uk/jiannis-pachos/art-exhibition.html