«Επιχείρηση εξωστρέφεια» από την περιφερειάρχη Ροδή Κράτσα στο Παρίσι

Στο Παρίσι βρίσκεται η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, σε γνώριμους χώρους για την ίδια, με στόχο την προβολή των ιδιαίτερων ιστορικών σχέσεων της Γαλλίας με τα Ιόνια Νησιά, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στη γαλλική πρωτεύουσα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τα Ιόνια Νησιά είναι η περιοχή της Ελλάδος, που συνδέεται ιστορικά και πολιτισμικά με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με τις δύο περιόδους του Ναπολέοντα ως Βοναπάρτης και ως Αυτοκράτορας.

Η Περιφερειάρχης προήδρευσε εκδηλώσεων ιστορικών οργανώσεων, όπως η «Γαλλική Ανάμνηση» («Le Souvenir Français») και η «Ναπολεόντειος Ανάμνηση» («Le Souvenir Napoléonien»). Τόνισε τη σημασία των γαλλικών αξιών, της ελευθερίας, της ισότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας, που έφεραν οι Γάλλοι Δημοκρατικοί στα Επτάνησα και οι οποίες ενέπνευσαν και ενδυνάμωσαν των Αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, όπως και την κληρονομιά στη δημόσια διοίκηση και στη δημόσια παιδεία, που άφησαν οι Γάλλοι στα Επτάνησα.

Η Περιφερειάρχης συνοδευόμενη από την Πρέσβη της Ελλάδος στη Γαλλία, κα Άγη Μπαλτά και Γάλλους αξιωματούχους, απέδωσε φόρο τιμής στο ιστορικό νεκροταφείο της Μονμάρτρης (αναπαύονται οι Υπουργοί Πολέμου της Γαλλίας) στον στρατηγό Joseph Marcel Rulliere, ο οποίος συμμετείχε στο εκστρατευτικό γαλλικό σώμα στην Πελοπόννησο για την απελευθέρωσή της (1828-1832), σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος της Μονμάρτρης, κ. Eric Lejoindre.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, είχε την ευκαιρία ν’ ανταλλάξει απόψεις με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους φορέων για τη σύσφιξη των σχέσεων της Γαλλίας με τα Ιόνια Νησιά. Επεσήμανε τη μεγάλη αύξηση των Γάλλων τουριστών στα Ιόνια Νησιά το καλοκαίρι του 2021 και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ανταλλαγών και της δημιουργίας ευκαιριών επισκεψιμότητας.

Συμφωνήθηκε η επικοινωνία και συνεργασία των σχολείων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κλιματική αλλαγή, αρχής γενομένης από σχολείο, στο οποίο διδάσκουν δύο καθηγήτριες με καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Αποφασίστηκε επίσης η συνεργασία για διενέργεια συνεδρίου στην Κέρκυρα αναφορικά με το τρίπτυχο Ελλάδα-Ιόνια Νησιά-Γαλλία, όπως και σχετική εκδήλωση στο Παρίσι.

Ο Γενικός Πρόεδρος της Οργάνωσης «Γαλλική Ανάμνηση», κ. Serge Barcellini, απένειμε τιμητική πλακέτα στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.