Ερχονται μειώσεις σε 144 Δήμους+ στην Ιθάκη

Aπό «κόσκινο» θα περάσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα αιτήματα που έχουν υποβάλει δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα που ζητούν «κούρεμα» στις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να καταλήξει σε αυτούς στους οποίους θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές.

Από το αρχικό ξεκαθάρισμα προκύπτει ότι εννέα στους δέκα δήμους δεν έχουν υποβάλει τεκμηρίωση του αιτήματός τους και στοιχεία προς την αρμόδια επιτροπή, όπως ήταν η προϋπόθεση της σχετικής απόφασης, που θα τεκμηριώνουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Το επόμενο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων-ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει τουλάχιστον 145 δήμοι σε όλη τη χώρα.

Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» είχε ανοίξει ο δήμος Αθηναίων, που τεκμηριωμένα ζητά τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%, και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική μόνο, εκτός από τον δήμο Αθηναίων, αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.

Στην επαρχία οι σχετικοί δήμοι είναι οι εξής: Καλαμάτας, Αστυπάλαιας, Κέρκυρας, Ρόδου, Ιθάκης, Κορίνθου, Αλεξανδρούπολης, Κιλκίς, Κομοτηνής, Πύργου και Λήμνου.