«Ερωφίλη project» σήμερα στο Κάστρο

Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει απόψε στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (9 μ.μ.) το πεντάπρακτο αριστούργημα του Ρεθυμνιώτη ποιητή Γεωργίου Χορτάτση, τη διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, με ζωντανή μουσική πανδουρίδας, ηλεκτρικής και κλασσικής κιθάρας, μαντολίνου, κλαρίνου, κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικές ερμηνείες.

Μια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Ερωφίλη project» είναι το ότι αναπαριστάται η ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Επελέγησαν ως παραστατικοί χώροι, μεσαιωνικά κάστρα σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη, τα οποία αποτελούν το φυσικό σκηνικό της.

Μια μοναδική εμπειρία που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον μετατρέπει σε επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία, αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, το κοινό μέσα στους επιβλητικούς χώρους των κάστρων και των φρουρίων, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δεν είναι πια απλοί επισκέπτες και θεατές, αλλά και μύστες σε μια θεατρική τελετουργία και μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού.

Αξίζει να επισημανθεί η ιδιαίτερη αισθητική του έργου:

Ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά, που γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου, σε έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό από κεριά και πυρσούς.

Πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας.

Η «Ερωφίλη project» περιοδεύει φέτος το καλοκαίρι του 2018 σε μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια, σε Κρήτη, Κεφαλονιά (4/8 στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου), Κέρκυρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μάνη, Πάτρα και αλλού.

Διδασκαλία- σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικό: Θεόδωρος Οικονομίδης.

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη.

Ερμηνεύουν:

Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη.

Φιλόγονος: Κωνσταντίνος Τσιομίδης.

Νένα/Ασκιά: Δανάη Λουκάκη.

Πανάρετος/ Χάρος / Μαντατοφόρος: Θ. Οικονομίδης.

Μουσικοί:

Ηλεκτρική κιθάρα- μαντολίνο: Αρετή Κοκκίνου.

Πνευστά: Δημήτρης Πρόκος

Κλασσική κιθάρα, πανδουρίδα: Θ. Οικονομίδης.

Κοστούμια: Βασιλική Σίρμα.

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξαντροπούλου.

Eπεξεργασία κειμένου: Θ. Οικονομίδης.

Προβολή-Επικοινωνία: Brainco S.A  (Υπεύθυνη project Σταυρούλα Κεντιέ).

Παραγωγή: «Ρίζες» – Roots Arts Org.

Πρώτη παράσταση

05/07/2018 Δήμος Ζωγράφου.