Ερώτηση Γ. Τσίπρα για τον Κ. Ευαγγελάτο

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο βουλευτής Κύριος Γιώργος Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αυτοκτονία του γιου μου, Κυριακού Ευαγγελάτου που Υπηρετούσε στο Λόχο Διοικήσεως ΚΕΤΧ Πατρών.

Το ευχαριστώ είναι λίγο όταν βλέπεις ότι η πολιτεία συμπαραστέκεται στον αγώνα για δικαίωση και δικαιοσύνη ενάντια στην ανομία και στο κουκούλωμα της αλήθειας.

Πιστεύω ότι είναι χρέος της γενιάς μας προς τη νέα γενιά, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα γιατί τους παραδίδουμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια χώρα που πρέπει να παλέψει για το μέλλον της με πολλούς εχθρούς.Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να τους στερήσουμε και την αξιοπρέπεια τους.

Ο στρατός δε, τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είναι υγιής και πρέπει να αποτινάξει από πάνω του τα σαθρά του μέλη, με παρρησία και γενναιότητα το γρηγορότερο δυνατό και όχι να στρουθοκαμηλίζει.Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να επιτύχει το πνεύμα και το ηθικό του στρατού μας να είναι ισχυρότερο από κάθε άλλη φορά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλους όσους έχουν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία τα τελευταία δέκα χρόνια από το ΚΤΕΧ Πατρών να μη φοβούνται πλέον, να βρουν το θάρρος και την παρρησία, να έρθουν και να καταθέσουν αυτά που έχουν υποστεί, έτσι, ώστε να επιτύχουμε μια και για πάντα την εξυγίανση και σε αυτό το στρατόπεδο. 

Μετά τιμής
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Αθήνα, Μαρτίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: “Διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον θάνατο 23 χρόνο στρατιώτη”

Στις 20 Φεβρουαρίου στην Κεφαλονιά συνέβη τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, ο Κ. Ε, που υπηρετούσε τη θητεία του και βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια στον τόπο καταγωγής του. Συγκεκριμένα το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου-Ληξουρίου βγήκε από την πορεία του και κατέληξε στη θάλασσα από μεγάλο ύψος.

Ο πατέρας του νεκρού στρατιώτη ο οποίος υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ της Πάτρας με μια σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων σε τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, δήλωσε ότι ο εκλιπών έβαλε τέλος στη ζωή του εξαιτίας της ψυχολογικής βίας την οποία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη μονάδα υπηρετούσε. Σύμφωνα με τον πατέρα του και στενά συγγενικά του πρόσωπα, ο γιος δεν επιτρεπόταν να κάνει υπηρεσίες με ιατρική γνωμάτευση αλλά, παρόλα αυτά, υποχρεώθηκε να φέρει όπλο.Επιπλέον, όπως καταθέτει δημοσίως ο πατέρας του, είχε αναρτήσει στα κοινωνικά δίκτυα με βάση την οποία τιμωρήθηκε με αυστηρότητα και απειλήθηκε με ακόμα σοβαρότερες κυρώσεις, όπως το Στρατοδικείο ή με έρευνες της Στρατονομίας. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, φωτίστηκε από πανελλαδικά ΜΜΕ το περιεχόμενο 66 σελίδες έκθεσης δικαστικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, η οποία καταλήγει σε συμπεράσματα που ενισχύουν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Από την ημέρα του τραγικού συμβάντος η οικογένεια του νεκρού στρατιώτη Κ.Ε., η τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς και οι τοπικές αρχές του τόπου της καταγωγής του εκλιπόντος, ζητούν από την επίσημη πολιτεία, να πράξει τα δέοντα. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου (1/3/21) με το οποίο Ομόφωνα ψηφίστηκε η έκκληση να διερευνηθεί η υπόθεση του θανάτου του άτυχου νέου και να αποδοθούν ευθύνες.Επίσης, στις 4/3/21 επερωτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, υπήρξε ένα κύμα συμπαράστασης στην οικογένεια του εκλιπόντος από συλλογικότητες και φορείς μέσω των οποίων, όπως και των συγγενών, εγέρθηκαν συγκεκριμένες αιτιάσεις κατά προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και σε ό,τι αφορά το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Αν έχει διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις για την καταγγελλόμενη ψυχολογική βία η οποία του ασκήθηκε από συναδέλφους και ανωτέρους του στην μονάδα (ΚΕΤΧ) την οποία υπηρετούσε ο εκλιπών ή στην προηγούμενη μετάθεση του σε μονάδα του Έβρου.
  2. Αν έχει προκύψει πόρισμα από την παραπάνω ή οποιαδήποτε άλλη προανακριτική διαδικασία η οποία διεξήχθη εντός του Στρατού Ξηράς
  3. Αν διεξάγεται ΕΔΕ από αξιωματικούς της συγκεκριμένης μονάδας ή από αξιωματικούς άλλων μονάδων.
  4. Στο πλαίσιο των παραπάνω διοικητικών εργασιών, έχουν ερευνηθεί καταγγελίες για το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ