Ερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. για την κατολίσθηση στο Ξι

Ερώτηση κατέθεσαν δ. σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο για την κατολίσθηση στο Ξί.

Η ερώτηση αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε

Πολύ πρόσφατα εκδηλώθηκε μια σημαντικού μεγέθους κατολίσθηση στην παραλία «ΞΙ» της Παλικής.

Η συγκεκριμένη κατολίσθηση ήταν αναμενόμενη και σχεδόν προβλέψιμη από τους αρμόδιους αλλά και από εσάς ως Δημοτική Αρχή, αφού είχε εντοπιστεί η σχετική παραμόρφωση του υπερκείμενου βραχισμού, πράγμα που γι αυτό άλλωστε, είχαν τοποθετηθεί σχετική προειδοποιητική πινακίδα και υποτυπώδη αποτρεπτικά μέσα.

Το γεγονός αυτό, αλλά και οι μαρτυρίες επισκεπτών και κατοίκων ότι σε αυτό το σημείο που εκδηλώθηκε η κατολίσθηση, πολλοί λουόμενοι το επισκεπτόταν όλο το προηγούμενο διάστημα (όλο το καλοκαίρι), είτε έχοντας παραβιάσει την προειδοποιητική απαγόρευση είτε από άγνοια,   καταδεικνύουν ότι ήταν εντελώς θέμα τύχης ότι δεν υπήρξε τραυματισμός, ή ακόμη και θάνατος κάποιου πολίτη ή επισκέπτη.

Από τα παραπάνω προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, γιατί έγκαιρα δεν πάρθηκαν ή δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα  μέτρα ασφάλειας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής παλιάς και νέας. (Η τοποθέτησή σας σε τοπικό ραδιοσταθμό σχετικά με το θέμα που υποβάθμιζε το γεγονός και παρέπεμπε στην ατομική ευθύνη των λουομένων που παραβίασαν την απαγόρευση, δεν αναιρεί τις παραπάνω ευθύνες που θα μπορούσε να ήταν τραγικές αν υπήρχαν θύματα ή τραυματίες). 

Επισημαίνουμε επίσης ότι κατά μήκος της ακτογραμμής αυτής υπάρχουν πολλές ακόμη τέτοιες παγίδες, που εκθέτουν ακόμη και τώρα, ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο και, είτε δεν είναι εντοπισμένες και οριοθετημένες, είτε είναι χωρίς κανένα μέτρο. Είναι προφανές ότι λόγω της αστάθειας του εδαφικού υλικού, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, οι κατολισθήσεις θα συνεχίζονται με την ίδια ή και μεγαλύτερη συχνότητα”

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • n Αν θα πάρετε μέτρα άμεσα, ώστε να αποτραπεί ένα τραγικό συμβάν  (αντίστοιχα είχαν ληφθεί στην παραλία «ναυάγιο» της Ζακύνθου).
  • n Αν (με δεδομένο ότι αυτή η παραλία είναι από τις πιο διάσημες στο νησί και στη χώρα και άρα με μεγάλη επισκεψιμότητα), θα υπάρξει συνολική μελέτη και χαρτογράφηση των επικίνδυνων σημείων της ακτογραμμής της προσπελάσιμης παραλίας, καθώς και ανάλογο έργο παρεμβάσεων, (αγκυρώσεις ή αποκαθηλώσεις βράχων, προστατευτικά πλέγματα κ.α.) για να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος.

  Ληξούρι 30/10/2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
της Λαϊκής 
Συσπείρωσης
Θ. Δαμουλιάνος,
Β. Καπάτος,
Δ. Μαντζουράτος,
Ε.Φαρακλός,
Ε. Συνοδινός –
Βαλλιάνος