Ερώτηση του Δημήτρη Μαντζουράτου για την ασφάλεια στα Σχολεία

Δ. Μαντζουράτος

Ερώτηση κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μαντζουράτος για την ασφάλεια στα σχολεία του Δήμου Ληξουρίου.

Η ερώτηση αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε

Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα σχολικής ζωής για το σχολικό έτος 2023- 24 και η ανασφάλεια στα σχολεία του Δήμου Ληξουρίου χτυπάει κόκκινο αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές γίνονται επικίνδυνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ήδη ως Λαϊκή Συσπείρωση από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023 σας έχουμε θέσει το θέμα δύο ακόμη φορές μέχρι σήμερα της χρόνιας εγκατάλειψης και την αδιαφορίας από την Κυβέρνηση την ΠΙΝ και την Δημοτική Αρχή Κατσιβέλη, στα θέματα της ασφάλειας στα σχολεία που τα έχουν μετατρέψει σε καθημερινές παγίδες.

Αυτά είναι:

  • Το εγκαταλειμμένο και τσακισμένο κτίριο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ που βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου και σε απόσταση αναπνοής από τους καθημερινά προαυλιζόμενους μαθητές. Δέκα χρόνια τώρα έχοντας παρελάσει στην κυριολεξία όλες οι περιφερειακές και δημοτικές Αρχές της ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν το κτίριο αυτό θα επισκευαστεί ή θα κατεδαφιστεί, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμιά σχετική μελέτη προς εφαρμογή. Η οριοθέτηση με πλαστικό δίχτυ (και αυτό είναι κατεστραμμένο), δεν εξασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών
  • Το «επισκευασμένο» γυμναστήριο του ΓΕΛ Ληξουρίου που δόθηκε με πρόχειρη παράδοση προς χρήση τον Σεπτέμβριο του 2021, ξηλώθηκε στην κυριολεξία μέσα σε δύο μήνες λόγω αστοχίας υλικού και κατασκευής και από τότε παραμένει μεγάλη παγίδα για τους μαθητές, όταν στις έκτακτες περιπτώσεις που το χρησιμοποιούν (όταν βρέχει) κινδυνεύουν από σοβαρό τραυματισμό.
  • Το προαύλιο και οι ξενώνες του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης. Ενώ μετά από 9 χρόνια καθυστέρησης παραδόθηκε επιτέλους το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα προς χρήση και ενώ χιλιόμετρα ασφαλτομείγματος έχουν πέσει προεκλογικά στην αγροτική οδοποιία, δεν βρέθηκε μια μικρή ποσότητα για να επιστρωθεί το συγκεκριμένο προαύλιο που μοιάζει περισσότερο με χωράφι παρά με προαύλιο, εκθέτοντας τους μαθητές σε πολλούς κινδύνους. Οι ξενώνες των εκπαιδευτικών επίσης που δεν συμπεριελήφθησαν στην εργολαβία επισκευής του σχολείου επικρέμονται τσακισμένοι και εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Το πίσω-μικρό προαύλιο του 2ου Δημοτικού χρήζει εδώ και χρόνια επισκευής προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι μαθητές από το επικίνδυνο έδαφος.
  • Ο προαύλιος Χώρος του Α’ Νηπιαγωγείου δεν έχει επαρκή και ασφαλή περίφραξη, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης των διαχωριστικών με το δρόμο κιγκλιδωμάτων. Οι δύο αίθουσες «προκάτ» επίσης, (η μια για αίθουσα πληροφορικής και η άλλη για κατάλυμα της καθαρίστριας και νοσηλευτή), πάνω από χρόνο τώρα περιμένουν την ηλεκτρική τους σύνδεση και την συντήρησή τους.
  • Η έλλειψη όλων των απαραίτητων υποδομών πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ σχεδόν σε όλα τα σχολεία.
  • Το μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στην πρόσβαση από και προς το Β’ Δημοτικό και στο Γυμνάσιο που παρότι οι εκπαιδευτικοί και σχολικοί τροχονόμοι υπερβάλλουν εαυτούς στην ασφαλή πρόσβαση των μαθητών, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ στην καλύτερη περίπτωση δημιουργείται μια επικίνδυνη κυκλοφοριακή ασφυξία.
  • Το Α’ Δημοτικό, υπάρχει προβλήματα επισκευών στην κτιριακή υποδομή
  • Είναι ζητούμενα ακόμη οι ενδελεχείς αντισεισμικοί έλεγχοι και τα πιστοποιητικά αντισεισμικής προστασίας για όλα τα σχολεία.
  • Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στην αντιπυρική τους προστασία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στα σχολεία.

Επειδή ως δημοτική Αρχή και πλειοψηφία καταψηφίσατε την συγκεκριμένη εισήγηση όταν τέθηκε από την πλευρά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Νοεμβρίου του 2023, επειδή κανένα μέτρο δεν έχετε πάρει μέχρι σήμερα για όλα τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, σας καλούμε να δεσμευτείτε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε άμεσα να αρθούν όλες οι παραπάνω συνθήκες επικινδυνότητας στους σχολικούς χώρους του Δήμου μας.

Ληξούρι 23/2/2023

Δημήτρης Μαντζουράτος

Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση