Εσβησε στα 77 ο γιατρός του «Μαντολίνου»

Ένας από τους πιο σπουδαίους Βρετανούς ηθοποιούς, ένας καρατερίστας με στόφα πρωταγωνιστή, ο Τζον Χερτ – John Hurt, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 77 ετών, (είχε γεννηθεί στις 22 Ιανουαρίου του 1940 στο Τσέστερφιλντ) έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Η είδηση προξένησε ιδιαίτερη θλίψη μιας και ο Τζον Χερτ υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς ηθοποιούς με πληθώρα αξιόλογων ταινιών στο ενεργητικό του. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του Χερτ είναι στην ταινία του Πάμπλο Λαρέν «Jackie», όπου ενσαρκώνει με την ιδιαίτερη ευαισθησία που πάντα διέκρινε τις ερμηνείες του, έναν ιερέα με τον οποίο μιλά και εξομολογείται λίγο πριν γίνει η ταφή του Αμερικανού Προέδρου Κένεντι στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον, η Τζάκι Κένεντι.

Στην Ελλάδα ο Χερτ είχε παίξει και τον θυμούνται όλοι έχοντας την καλύτερη ανάμνηση, το 2000 στην Κεφαλονιά, στο «Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» του Τζον Μάντεν. Είχε υποδυθεί έναν ντόπιο γιατρό, τον κυρ Γιάννη, πατέρα της Πελαγίας – Πενέλοπε Κρουζ και πραγματικά ήταν πειστικός ως Κεφαλονίτης.

Φίλοι και πολλοί συνάδελφοί του αποχαιρέτησαν τον μεγάλο αυτόν ηθοποιό στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο εκλιπών ηθοποιός που είχε παίξει και σε φιλμ του Χάρι Πότερ, είχε προταθεί για Όσκαρ ερμηνείας για τις ταινίες «Το εξπρές του Μεσονυκτίου» του Άλαν Πάρκερ αλλά και για τον «Άνθρωπο Ελέφαντα» του Ντέιβιντ Λιντς το 1981.