Ευλογιά και ευλογία…

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που έτυχε να κατοικούμε στον πλανήτη αυτόν τον καιρό ίσως ξεχνάμε ότι δεν είμαστε οι πρώτοι ούτε θα πρέπει να είμαστε από τους τελευταίους φιλοξενούμενους του.

Το αναφέρω αυτό γιατί ο τρόπος ζωής και σκέψης μας, πολλές φορές βγάζει έναν εγωισμό σαν να μην μας ενδιαφέρει το πριν και να μην μας αγγίζει το μετά.

Γνωρίζοντας ή μαθαίνοντας από την ιστορία μπορεί όμως να νιώσουμε διαφορετικά και να εκτιμήσουμε αλλιώς κάποια πράγματα.

 

Για χιλιετίες η μεγαλύτερη μεταδοτική αρρώστια που μάστιζε τον πλανήτη ήταν η ευλογιά. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της νόσου θα σας αναφέρω μερικά ιστορικά στοιχεία.

Ένας στους δυο ,κατά μέσο όρο ,που αρρωσταινε από ευλογιά πέθαινε και οι περισσότεροι από τους επιζώντες είχαν τύφλωση ή δύσμορφες ουλές(βλογιοκομμένοι).

Τον 18ο αιώνα κάθε χρόνο στην Ευρώπη πέθαιναν 400.000 άνθρωποι από ευλογιά.

Ο πολιτισμός των Ίνκας και η αυτοκρατορία των Αζτεκων εξαφανίστηκε,κυριως λόγω της ευλογιάς που κόλλησαν οι ντόπιοι από τους Ισπανούς κατακτητές.

Στον 20ο αιώνα(τον προηγούμενο δηλαδή)και μέχρι το 1980 πέθαναν από ευλογιά περίπου 400 εκατομμύρια!!άνθρωποι στον κόσμο.

 

Η τελευταία φονική επέλαση της ευλογιάς στον πλανήτη ήταν στο όχι μακρινό μας 1967 με δυο εκατομμύρια θανάτους εκείνη τη χρονιά.

Για αυτή τη θανατηφόρο αιώνια μολυσματική νόσο το 1796 ένας φωτισμένος Άγγλος γιατρός ο Έντουαρντ

Τζεννερ(αξίζει να διαβάσετε τη βιογραφία του) επινόησε το πρώτο εμβόλιο.

Μετά από προσωπικό αγώνα του ίδιου και μετ’ εμποδίων από το 1800 άρχισε σιγά σιγά ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς.

Το εμβολιαστικο προγραμμα παγκοσμιως με δυσκολίες και εμπόδια διήρκησε δυο σχεδόν αιώνες μέχρι να ανακηρυχθεί το 1980 η ευλογιά ως εξαφανισμένη νόσος.

(Δυστυχώς όμως και παρά τις αντίθετες συστάσεις των επιστημόνων ο ιός της ευλογιάς αντί να καταστραφεί , φυλάσσεται για ερευνητικούς , τάχα;; , λόγους σε δυο σημεία στον πλανήτη , σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Επιεικώς τραγικό!)

Κι ερχόμαστε σήμερα σαράντα χρόνια μετά την εκριζωση της ευλογιάς και διακόσια είκοσι χρόνια από το πρώτο εμβόλιο του Τζεννερ , εμείς η γενιά του 21ου αιώνα ,απαλλαγμένοι από πολλές μολυσματικές νόσους-μάστιγες της ανθρωπότητας εξαιτίας των εμβολιων ,να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του Κορωναϊού.

Κι ερχεται η σύγχρονη ιατροφαρμακευτική τεχνολογία με χιλιάδες εμπλεκόμενους στα εργαστήρια ανθρώπους επιστήμονες (γιατρους , βιολόγους , γενετιστές,προγραμματιστές,

ανοσολογους κα ) και προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα αντιϊκό εμβόλιο σε σύντομο σχετικά χρόνο και με αρκετά υψηλά δεδομένα ασφαλείας.

Ένα εμβόλιο που δεδομένων των συνθηκών θα επαναφέρει τον πλανήτη σύντομα σε μια κανονικότητα · ισως νέα,αλλά κανονικότητα.

Και ξαφνικά όλοι εμείς που κουβαλάμε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με ένα κινητό στο χέρι 24 ώρες το 24ωρο, που τρώμε και πίνουμε αβασάνιστα ότι μεταλλαγμένο βρούμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ ή συμπλήρωμα στο ράφι του φαρμακείου , που αναπνέουμε έναν υπό αμφισβήτηση αέρα , ερχόμαστε τιμητές, εκτιμητές και κατακριτές του νέου εμβολίου.

Όλοι ,ειδικοί, γνώστες και παντογνώστες.

Αγαπητοί μου ο χαρισματικός Έντουαρντ Τζεννερ τη δυνατότητα που έχουμε εμείς σήμερα θα τη θεωρούσε ευλογία.

Κι αυτό γιατί γνώριζε το πριν , σεβότανε το τώρα και οραματιζόταν το μετά.

Ή αλλιώς,τιμούσε τους προγόνους του, νοιαζόταν για τους συνανθρώπους του κι αγωνιούσε για τις επόμενες γενιές.

Αυτά.

*Μαιευτήρας Γυναικολόγος