Εφυγε απ’ τη ζωή ο Ντράγκαν Ιλιτς. Συλλυπητήρια από τον Πρόξενο Βίκτωρα Ρουχωτά

Συλλυπητήρια από τον Πρόξενο της Σερβίας στην Κεφαλλονιά κ. Β. Ρουχωτά για τον Ντράγκαν Ιλιτς.
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την μεγάλη απώλεια του καλού φίλου Ντράγκαν Ίλιτς, προσώπου αγαπητού τόσο στον Σερβικό λαό, όσο και στον Ελληνικό καθώς ήταν ο επικεφαλής της αποστολής 800 παιδιών από την εμπόλεμη σερβική ζώνη το 1994 στην Ελλάδα κι ως εκ τούτου και στην Κεφαλλονιά.
O αείμνηστος φίλος ήταν μια ιδιαίτερα αγαπητή και προσιτή προσωπικότητα για τους συμπατριώτες του, φοιτητές, νέους, συναδέλφους, πολιτικούς, πάντα μάχιμος και συνεπής στους λόγους και στις δράσεις του. Συνέβαλε στις αδελφοποιήσεις του Δήμου Αργοστολίου με τον Δήμο Σάμπατς, του Δήμου Παλικής με το Βόσντοβατς Βελιγραδίου, της Κοινότητας Μεταξάτων με τον Δήμο Σοκοπάνιας και του Δήμου Ελειού Πρόννων με τον Δήμο Τσόκας.

Επίσης με την ιδιότητα του Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Βελιγραδίου ήταν σε άμεση επικοινωνία μαζί μου για παροχή κάθε αρωγής από την σερβική πλευρά για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κεφαλλονιά προς Σερβία.
Σύντομο βιογραφικό του εκλιπόντος
O δρ. Ντράγκαν Ιλιτς γεννήθηκε στις 14 του Απριλίου 1954 στο Soko-banja. Απεφοίτησε και εξειδικεύθηκε στην επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του Βελιγραδίου και το 1990 του χορηγήθηκε ο τίτλος του Primarius, ενώ το διδακτορικό του το πήρε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Έγινε επίκουρος καθηγητής το 2015. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου για την Φοιτητική Υγείας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου το διάστημα μεταξύ 1992-2007 και Πρόεδρος της Εθνικής Oμάδας Εμπειρογνωμόνων για την Ανάπτυξη της Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας της Σερβίας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Φοιτητικής Συμμαχίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρόεδρος του Oργανισμού Νεολαίας της Σερβίας, πρόεδρος της Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Βελιγραδίου και βουλευτής στο σερβικό κοινοβούλιο.
Επίσης διετέλεσε γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Βελιγραδίου. Ήταν ιδρυτής και διευθυντής του Συνδέσμου για την Καταπολέμηση του AIDS «JAZAS» μέχρι το 2012, καθώς και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σερβίας «Dr Milan Jovanovi_» από το 2012.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 50 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και εθνικά περιοδικά και ήταν συγγραφέας, συν-συγγραφέας και εκδότης 17 βιβλίων.

Βίκτωρ Ρουχωτάς
Εστάλη στην OΔΥΣΣΕΙΑ, 21.9.2016


DRAGAN ILITS: ΕΦΥΓΕ ΞΑΦΝΙΚΑ


Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο και ξαφνικό θάνατο του Ντράγκαν Ίλιτς.

Τον είχα γνωρίσει το 1994 όταν εκείνος με την ιδιότητα του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας κι εγώ σαν εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, συνοδεύσαμε από την εμπόλεμη Σερβία 800 παιδιά που φιλοξένησαν για 6 μήνες ελληνικές οικογένειες.

Τότε επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κεφαλονιά.
Την αγάπησε και την λάτρεψε!
Έμελλε η επίσκεψη του πριν 4 χρόνια και η διαμονή του στη Λειβαθώ να είναι η τελευταία!

O Ντράγκαν πέραν από εξαιρετικός και διακεκριμένος επιστήμονας ήταν βαθιά ανθρωπιστής, ευαίσθητος και χαρακτήρας ευγενής, πράος και οξυδερκής.
Αγάπησε τη χώρα μας και ειδικά την Κεφαλονιά πολύ, απέκτησε πολλούς φίλους, βοήθησε την Αυτοδιοίκηση στα παραγωγικά χρόνια της δεκαετίας του 1990.
Η μνήμη του έχει συνδεθεί με πράξεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (μέσω ΚΕΔΚΕ) με το Σέρβικο Λαό.
Θερμά Συλλυπητήρια στην αγαπητή σύζυγό του Μπράνκα και στον μονάκριβο γιό του Μίλος.
Θα τον θυμόμαστε πάντα…

ΝΙΚOΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ