“Εφυγε” η Δραπανιώτισσα από το Δήμο Αργοστολίου!

Δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η 37/29-1-2021 απόφαση του ΔΣ Αργοστολίου (ΑΔΑ: ΑΔΑ: 625446ΜΓΤΤ-ΨΦΞ) «Σχετικά με πρωτόκολλο Παράδοσης Ιερού μη ενοριακού κοιμητηριακού Ναού Αγίου Διονυσίου Δραπάνου». 

Με την απόφαση αυτή του ΔΣ, αλλάζει μετά από 104 χρόνια η ιστορία του Αργοστολίου τόσο απλά και … αθόρυβα !

Η εμβληματική για το Αργοστόλι εκκλησία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας (Αγίου Διονυσίου Δραπάνου επίσημα) αλλάζει χέρια!

Από το 1907 που πέρασε στο δήμο Αργοστολίου με τον πρόσφατο νόμο 4735/2020 βρέθηκε στην ιδιοκτησία της Μητρόπολης με το ίδιο να γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ο λόγος άγνωστος! Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να δώσει εξήγηση. 

Από την απόφαση προκύπτει ότι μόνο οι Φόρτες, Κουρούκλης και Γρηγορόπουλος καταψήφισαν την εισήγηση.

Και η μοναδική τοποθέτηση που υπάρχει στην απόφαση είναι του Μάκη Φόρτε του τέως δημάρχου Αργοστολίου, η οποία αξίζει και όχι μόνο για ιστορικούς λόγους να δημοσιευτεί.

Την μεταφέρουμε όπως υπάρχει στην 37/2021 απόφαση ου ΔΣ:

«Καταψηφίζω την εισήγηση γιατί δίχως καμία αιτιολόγηση με το άρθρο 56 του Ν. 4735/2020 η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Δραπανιώτισσας , το ιερότερο κομμάτι για τους Αργοστολιώτες, μετά από ένα αιώνα (από το 1917 συγκεκριμένα), υφαρπάζεται από τον Δήμο Αργοστολίου και γίνεται περιουσιακό στοιχείο της Μητρόπολης.

Η Δραπανιώτισσα είναι ταυτισμένη με την πόλη του Αργοστολίου και αποτελεί από τα ελάχιστα εμβληματικά στοιχεία του Δήμου.

Ισοπεδωτικά και δίχως καμία αιτιολογία από πουθενά και από κανέναν, ο Δήμος και κατ’ επέκταση η πόλη του Αργοστολίου χάνουν ένα περιουσιακό στοιχείο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης είναι ανιστόρητη και αποτελεί προσβολή στην ιστορία του Αργοστολίου, πολύ περισσότερο που αυτή την ενέργεια δεν τόλμησε κανείς κατακτητής, καμιά δικτατορία και κανένα ανελεύθερο καθεστώς. Μια ενέργεια που θυμίζει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και η οποία αλλάζει την ιστορία του Δήμου και της πόλης του Αργοστολίου και μάλιστα δίχως καμία συζήτηση και κυρίως αναιτιολόγητα.  

Έχω προσβληθεί ως πολίτης του Αργοστολίου και ως Δήμαρχος για 12 χρόνια, με αυτή την ανιστόρητη ενέργεια της Κυβέρνησης και θα ήταν ευχής έργο σύντομα να υπάρξει αποκατάσταση».

Θα θυμίσουμε τέλος ότι η Παναγία η Δραπανιώτισσα είναι η προστάτιδα της πόλης του Αργοστολίου και γιορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου οπότε και σύμφωνα με το έθιμο μεταφέρεται με λιτανεία για μία εβδομάδα στο Αργοστόλι και στον Άγιο Σπυρίδωνα.