«Εφυγε» πλήρης ημερών ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καλλιβωκάς

Γ. Καλλιβωκάς

Πλήρης ημερών «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής -ενώ βρισκόταν στην Κεφαλονιά για διακοπές- ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καλλιβωκάς, που λίγο έλλειψε να γίνει Μητροπολίτης Κεφαλληνίας το 1984.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι και γρήγορα έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που είχε στα γράμματα. Σπούδασε Θεολογία και αργότερα επέστρεψε στο Αργοστόλι ως θεολόγος καθηγητής. Οι παλαιότεροι θα τον θυμούνται καθηγητή στο Γυμνάσιο Αρρένων και μετέπειτα στο Γυμνάσιο Θηλέων στο Αργοστόλι.

Αργότερα μετέβη στο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, όπου και έγινε κληρικός και αργότερα αρχιμανδρίτης.

Ήταν φαβορί το 1984 να εκλεγεί Μητροπολίτης Κεφαλληνίας μετά τα ταραγμένα χρόνια και τα Προκοπιακά στο νησί μας. Τελικά, τελευταία στιγμή ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ άλλαξε γνώμη και πρότεινε τον επίσκοπο Νεοχωρίου Σπυρίδωνα Καλαφατάκη για νέο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας. Παρά τη πικρία του, ο π. Γεράσιμος είχε άριστες σχέσεις με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Κεφαλληνιας Κυρό Σπυρίδωνα.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Καλλιβωκάς ήταν ένας από τους ανθρώπους που βοήθησαν τα μέγιστα στην επιστροφή των λειψάνων των Αγίων Φανέντων στη Σάμη, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.

Η εξόδιος ακολουθία του έγινε χθες στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών (Αρχάγγελος) στο Αργοστόλι.

Ο «Η» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.

Γ. Καλλιβωκάς