«Εφυγε» στα 71 ο Μάνος Θανόπουλος. Η καρδιά πρόδωσε τον Κεφαλονίτη ηθοποιό και σκηνοθέτη

Ο Μάνος Θανόπουλος, 71 ετών, από τον Κοθρέα, “έφυγε” χθες το πρωϊ στην Αθήνα, προδομένος από την καρδιά του.

Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωριόταν από την επάρετο νόσο στους πνεύμονες.

Ο άνθρωπος της χαράς και του κεφιού, δεν θα ξαναχαρίσει, απλόχερα, όπως αυτός μοναδικά ήξερε, το γέλιο και τη διασκέδαση σε φίλους και κοινό.

Είχε διετελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος στο χωριό του, στο Κοθρέα, όπου οι συγχωριανοί του που τον λάτρευαν, εξέλεγαν σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία.

Επί δημαρχίας Μιχάλη Βαγγελάτου, είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, σκηνοθετώντας θεατρικές παραστάσεις με τοπικούς ερασιτέχνες ηθοποιούς. Μεγάλη επιτυχία οι “Όρνιθες”.

Ο Μάνος Θανόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου με Κεφαλλονίτικη καταγωγή από τον Κοθρέα Ερίσου.

Σπούδασε κινηματογράφο (σενάριο), δημοσιογραφία, χορό, θέατρο. Έπαιξε σε αρχαία τραγωδία, αρχαία κωμωδία, παιδικό θέατρο, μιούζικαλ και επιθεώρηση. Στενός συνεργάτης της “Θείας Λένας” (Αντιγόνης Μεταξά Κροντηρά) στην τηλεόραση, της Λήδας Κροντηρά και του χορογράφου Γιάννη Φλέρυ. Από το 1975 έγραψε θέατρο, σενάρια, ποίηση, επιθεωρήσεις. Συνεργάτης της ΕΡΤ έγραψε και σκηνοθέτησε παιδικό θέατρο για το ραδιόφωνο και έγραψε τα τηλεοπτικά σώου του Γιώργου Μαρίνου. Το 1987 μετακομίζει στην Κεφαλονιά και διευθύνει το Θεατρικό Τμήμα του Δήμου Αργοστολίου ανεβάζοντας Αριστοφάνη, παιδικό θέατρο και επιθεώρηση. Το 1990 εκλέγεται πρόεδρος Κοινότητος Κοθρέως, πρόεδρος Συνδέσμου Ύδρευσης Κοθρέως Μεσοβουνίων και αντιπρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ερύσσου. Ιδρύει και διευθύνει την τοπική εφημερίδα “Η φωνή του Κοθρέα” και το Ελεύθερο Λαϊκό Θέατρο Κεφαλλονιάς. Για 7 χρόνια δίδαξε θέατρο σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας.

Ταξίδεψε με το θέατρο σε Κύπρο, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία, Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Αυστραλία.

Το 1998 έκδοσε το πρώτο μυθιστόρημά του, “Η οχιά”, που γράφτηκε στην Κεφαλονιά.

Το 1999 πήγε στην Κύπρο όπου έζησε και δούλεψε, για να επιστρέψει λίγα χρόνια μετά στην αγαπημένη του Κεφαλονιά, μέχρι την περασμένη Πρωτοχρονιά που αναχώρησε για την Αθήνα, που “έφυγε” από τη ζωή.

Καλό ταξίδι Μάνο!

Δ.Δ.-