“Εφυγε” στα 88 ο Κεφαλονίτης εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Έφυγε την περασμένη Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, ο Κεφαλονίτης εφοπλιστής και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ανδρέας Ποταμιάνος. Η οικογένειά του εισήγαγε την κρουαζιέρα στον ελληνικό Τουρισμό.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο London School of Economics.

Ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με καταγωγή από τον Πύλαρο της Κεφαλλονιάς, η οποία εισήλθε στον εφοπλισμό στις αρχές του 19ου αιώνα, στα τότε βρετανικά Επτάνησα. Πατέρας του ήταν ο εφοπλιστής Αναστάσιος Ποταμιάνος (ο οποίος διετέλεσε και υπουργός) και παππούς του ο εφοπλιστής Γεώργιος Ποταμιάνος. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο London School of Economics, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό).

Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια, από το 1980 έως το 2002. Υπήρξε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).

Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Helmepa (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).

Μάλιστα, τιμήθηκε με τον Σταυρό του Βασιλέως Γεωργίου Α’ από την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Για την απώλεια του Ανδρέα Ποταμιάνου ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αδιαμφισβήτητα ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους θεμελιωτές της σύγχρονης ναυτιλίας των Ελλήνων καθιστώντας το όνομα του και το όνομα της «Ηπειρωτικής» συνώνυμο της Ελληνικής κρουαζιέρας για περισσότερο από 50 χρόνια.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος αφήνει πίσω του ένα τεράστιο επιχειρηματικό και κοινωνικό έργο μιας και εκτός από άριστος επαγγελματίας υπήρξε και ένας άνθρωπος με έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο έχοντας προσφέρει πολλά καθώς επί σειρά ετών υπήρξε Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάδος.

Εξίσου σημαντικό υπήρξε και το έργο του από τις θεσμικές θέσεις που υπηρέτησε επί σειρά ετών στον κλάδο της κρουαζιέρας και γενικότερα της επιβατηγού ναυτιλίας.

Στην διάρκεια των τελευταίων ετών η τεράστια εμπειρία του, και κυρίως ο μειλίχιος και ενθαρρυντικός χαρακτήρας του, τον είχαν αναδείξει σε «Νέστορα» της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου μας. Οι πολύτιμες συμβουλές του, οι παραινέσεις του, το έντονο ενδιαφέρον του για την επόμενη μέρα της επιβατηγού ναυτιλίας του τόπου θα μας λείψουν.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη».

Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής


Ανακοίνωση του ΙΚΙ για την απώλεια του Ανδρέα Ποταμιάνου


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του αγαπητού μέλους του, Ανδρέα Α. Ποταμιάνου, ο οποίος στήριξε το IΚΙ, ιδιαιτέρα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, κυρίως με την παροχή του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού αλλά και στη συνέχεια με την διαρκή  συμπαράστασή του.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος υπήρξε σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και συμμετείχε ενεργά ως πρόεδρος σε διάφορους φορείς, κοινωνικού και εθνικού χαρακτήρα, στη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ειδικότερα, διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για 22 χρόνια (1980-2002), πρωτοπόρος ήδη από τη δεκαετία του ‘50.

Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου, των Special Olympics Ελλάδας και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδας, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Επί πλέον συμμετείχε ως μέλος στην επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Helmepa)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους στους οικείους του εκλιπόντος.

Για το ΙΚΙ
Ο πρόεδρος Δ.Σ.
Ηλίας Μπεριάτος