«Εφυγε» ο Διον. Αυγουστινιάτος

Έφυγε από τη ζωή, αργά σήμερα το απόγευμα, ο Κεφαλονίτης (από τον Αγκώνα) οικονομολόγος Διονύσης Αυγουστινιάτος, ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομά του με την ιστορική διαδρομή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

Κατάφερε να τη σώσει από οικονομικό ναυάγιο ουκ ολίγες φορές.

Ήταν ο άνθρωπος που διόρθωνε τα λάθη του Χρήστου ή Κίτσου, όπως αποκαλούσαν οι φίλοι του τον Τεγόπουλο.

Για δεκαετίες κράτησε όρθιο το συγκρότημα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», γιατί είχε τον απόλυτο έλεγχο στην οικονομική διεύθυνση.

Άλλωστε ήταν πολύπειρος στην οικονομική διαχείριση εφημερίδων και η καριέρα του είχε αρχίσει το 1945 στο λογιστήριο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Πάνου Κόκκα.

Ο Διονύσης Αυγουστινιάτος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε μια εποχή που τα Μέσα Ενημέρωσης μαστίζονται από οικονομική κρίση, η οποία πολλές φορές συνδέεται με τα άσχετα πρόσωπα που βρίσκονται στο τιμόνι των εκδοτικών συγκροτημάτων και των τηλεοπτικών σταθμών.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του και πρόκειται για χιλιάδες, θα τον θυμούνται πάντα σαν ακριβοδίκαιο, που εξασφάλιζε πάντα τα έσοδα για την εφημερίδα και παράλληλα έδινε πλουσιοπάροχες αμοιβές στο προσωπικό.

Ο Διονύσης Αυγουστινιάτος αποτέλεσε την «ψυχή» της “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ” του Χρήστου (Κίτσου) Τεγόπουλου, και μαζί με τον Σεραφείμ Φυντανίδη υπήρξαν οι δυο πυλώνες της, ο ένας στη σύνταξη, ο άλλος στην οικονομική διαχείριση και τη διοίκηση. Η στάση του Κίτσου Τεγόπουλου απέναντι στα δυο βασικά στελέχη του και η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό τους δημιούργησαν ιδανικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο μπόρεσαν να γίνουν καθοριστικής σημασίας καινοτομίες που θα αποτελέσουν σταθμό στην ιστορία του ελληνικού τύπου.

Η πορεία του Διονύση Αυγουστινιάτου στον ημερήσιο τύπο ήταν πολύχρονη. Ξεκινά το 1945, σε πολύ νεαρή ηλικία, από το λογιστήριο της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” του Πάνου Κόκκα, όπου θα παραμείνει μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας, το 1967. Κατόπιν ο Διονύσης Αυγουστινιάτος ανέλαβε την εκμετάλλευση των τυπογραφικών εγκαταστάσεων της “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”, στην οδό Γερανίου, μέχρι την πώλησή τους το 1972. Μετά τη δικτατορία ο Διονύσης Αυγουστινιάτος ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που στελέχωσαν την “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1975, και παρέμεινε σε αυτήν για 32 χρόνια, μέχρι το 2007, οπότε αποχώρησε σε ηλικία 84 ετών.

Ο Διονύσης Αυγουστινιάτος γεννήθηκε το 1923 στον Αγκώνα της Θηνιάς.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο (11/3) στις 12 το μεσημέρι, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.