Εύλογα ερωτήματα για τον κ. Κωνσταντάκη

Στην πρόβα της Τετάρτης 27/06/2018 της Γυναικείας  Χορωδίας της ΚΕΔΗΚΕ από την οποία εγώ έλειπα, η εκλεγμένη εκπρόσωπος των χορωδών στη ΚΕΔΗΚΕ,  ο Μαέστρος κ. Μουρελάτος  Άγγελος ενημέρωσε τις χορωδούς για την απόφαση της ΚΕΔΗΚΕ , να συμμετέχουν και οι χορωδοί στα έξοδα του οποιουδήποτε ταξιδιού κάνει η χορωδία, ζητώντας από τις χορωδούς να συμφωνήσουν με την απόφαση αυτή, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας στην πράξη την απόφαση που είχαμε πάρει ένα μήνα πριν σε ολομέλεια της χορωδίας.

   Στην ολομέλεια αυτή, την οποία καθυστερήσαμε έναν ολόκληρο μήνα προκειμένου να είναι όλες οι χορωδοί και στην οποία είχε κληθεί και ο Μαέστρος, γνωρίζοντας το θέμα, ο οποίος απουσίασε, πάρθηκε απόφαση ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε καμιά συμμετοχή στα έξοδα των τυχόν ταξιδιών αλλά κατανοώντας τα οικονομικά προβλήματα της ΚΕΔΗΚΕ θα κάνουμε ταξίδι όταν τα οικονομικά  της το επιτρέπουν, διαφορετικά δεν θα κάνουμε κανένα ταξίδι όπως δεν παραπονεθήκαμε τόσα χρόνια που δεν έχουμε πάει πουθενά.  Αφήσαμε δε , το περιθώριο, επειδή οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται στην Αθήνα και οι περισσότερες  χορωδοί έχουν σπίτια να μείνουν, σε όσα ταξίδια θα προκύψουν για την Αθήνα η ΚΕΔΗΚΕ να πληρώνει μόνο τα εισιτήρια  μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής 1 η 2 χορωδών που δεν έχουν που να φιλοξενηθούν. ΄Αρα πολύ μεγαλύτερη μείωση του κόστους από το 50%  της οποιασδήποτε συμμετοχής. Επίσης αφήσαμε το περιθώριο, αν υπάρξει στο μέλλον κάποια σημαντική εκδήλωση που θα ωφελήσει πραγματικά την χορωδία , να συζητήσουμε ξανά το θέμα, για αυτήν την εκδήλωση πέρνοντας  υπ΄όψιν μας τα δεδομένα της στιγμής,  το κόστος του ταξιδιού κλπ.

  Ενημερώσαμε τον Μαέστρο για την απόφαση μας αυτή ο οποίος είχε χρέος να ενημερώσει και την ΚΕΔΗΚΕ. Αντί για αυτό, χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο της τέλεσης τετελεσμένων γεγονότων, προτίμησε να παρακάμψει όλες τις διαδικασίες και εκμεταλλευόμενος την απουσία μου ,  και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό , γεγονός που τονίστηκε και από τις χορωδούς, υφάρπασε στην κυριολεξία  την θετική άποψη μερικών  παρόντων χορωδών χωρίς να αναφερθεί κάποια συγκεκριμένη εκδήλωση, ούτε η σπουδαιότητα της  για την χορωδία ούτε βεβαίως ποιό είναι το κόστος  της εκδήλωσης για να κρίνουμε αν αξίζει τον κόπο να πληρώσουμε. Μάλιστα προχώρησε και σε νέο επίπεδο επιβαρύνσεων των χορωδών: Δήλωσε ότι η ΚΕΔΗΚΕ έχει σύμβαση με κάποιον επαγγελματία ηχολήπτη  που καλύπτει τις εκδηλώσεις της που όμως δεν του αρέσει, και θέλει να χρησιμοποιεί κάποιον άλλο επαγγελματία. Μας εξήγησε δε ότι οι άνδρες χορωδοί πλήρωσαν από την τσέπη τους τον άλλον επαγγελματία στην πρόσφατη συναυλία στην Φιλαρμονική προχθές και θέλει τον ίδιο επαγγελματία για την συναυλία της  Γυναικείας Χορωδίας στο Νάπιερ. Θέλουμε να ρωτήσουμε τους χορωδούς που σήμερα είναι μέλη της Δημοτικής Χορωδίας αν όντως πλήρωσαν τον ηχολήπτη και αν εννοεί ότι θα πρέπει να πληρώσουμε και εμείς τον ηχολήπτη της προτίμησης του από την τσέπη μας. Προκαταβολικά βέβαια  θεωρώ πως είναι απαράδεκτα και τα δύο.

Εμείς πιστεύουμε πως στις συναυλίες που διοργανώνουμε για τους συνδημότες μας πρέπει να φαίνεται η σωστή δουλειά που κάνουμε όλο τον χρόνο, η καλή επιλογή τραγουδιών, τα διαφορετικά είδη μουσικής που πρέπει να εναλλάσσονται,  η καλή διδασκαλία και οι γνώσεις που αποκτούμε μέσα από την εκμάθηση και να μην αποζητούμε την καλύτερη κάλυψη των αδυναμιών μας, ούτε την ψεύτικη φήμη της μιας συναυλίας για να κάνουμε εντύπωση, η οποία συνήθως  και εισπράττεται από τον Μαέστρο για το βιογραφικό του, από όλο και τελειότερα ηχητικά μηχανήματα τα οποί α θα χρυσοπληρώνουμε από την πενιχρή μας τσέπη.

Το σκεπτικό που ψηφίσαμε να μην συμμετέχουμε στα έξοδα ταξιδίων είναι το παρακάτω:

Η ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, αν γίνει μετά από προσεκτική αξιολόγηση και αιτιολόγηση, βοηθάει στην καλλίτερη οργάνωση της δουλειάς της κάθε χορωδίας, βοηθάει στο ανέβασμα του επιπέδου της συνεργαζόμενη με άλλες εκλεκτές και έμπειρες χορωδίες, ευχαριστεί τους χορωδούς, παράγει όμως και οικονομικά αποτελέσματα γιατί είναι η καλλίτερη διαφήμιση για τον Δήμο. Από αυτές τις εκδηλώσεις ωφελούνται διάφοροι επαγγελματίες, ξενοδόχοι, εστιάτορες, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορικά μέσα, πέρα και έξω από τις συνήθεις οικονομικές δοσοληψίες τους . Αυτοί λοιπόν πρέπει να συμμετέχουν μέσω χορηγιών στο κόστος γιατί αυξάνονται τα κέρδη τους . Ο Δήμος από την άλλη πλευρά εισπράττει το πολιτικό κέρδος  των εκδηλώσεων αυτών, επομένως σωστά πρέπει να πληρώνει το ένα μέρος των εξόδων. Βεβαίως το τελευταίο διάστημα που εφαρμόζονται  τιδραστικές οικονομικές πολιτικές προσπαθούν όλοι να αυξήσουν τα οφέλη τους μετακυλύοντας  κατά πως λέει η απόφαση της ΚΕΔΗΚΕ  το 50% του κόστους στους χορωδούς λές και πληρώνονται όπως οι επαγγελματίες. Οι χορωδοί συμμετέχουν στο κόστος πληρώνοντας με τις πολύωρες ανθρωποώρες που αφιερώνουν για την προετοιμασία της κάθε συναυλίας, με τη κούραση τους , με την απουσία τους από τα σπίτια τους , από τις οικογένειες τους, από τις δουλειές τους πολλές φορές δε κάποιες πληρώνουν και άλλους εργαζόμενους για να τις αντικαθιστούν τις 3-4 ημέρες του ταξιδιού. Δεν μπορούν λοιπόν να πληρώσουν και χρήματα από πάνω. Από την στιγμή που είμαστε μέλη μιας Δημοτικής Χορωδίας και δεν έχουμε το περιθώριο να διοργανώσουμε ένα χορό, μια συνεστίαση, μια οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση που θα μπορούσε να μας αποφέρει χρήματα ούτως ώστε η συμμετοχή μας στα έξοδα να είναι μηδενική ή ελάχιστη, όπως άλλωστε κάνουν μια σειρά σύλλογοι, δεν μπορούμε να πληρώνουμε και χρήματα επί πλέον.

Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να ρωτήσω περιμένοντας την απάντηση σας.

  1. Είναι απόφαση της ΚΕΔΗΚΕ να καταργηθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της χορωδίας ή να παρακαμφθούν:
  2. Η ολομέλεια θα παίρνει αποφάσεις και θα τις ακυρώνει ο Μαέστρος για τους δικούς του λόγους , όταν δεν του αρέσουν.
  3. Αν κατά την γνώμη σας πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα πρέπει να το συζητήσουμε  αργότερα με την παρουσία όλων των χορωδών, της ΚΕΔΗΚΕ και του Μαέστρου.
  4. Τι θα γίνει με τον ηχολήπτη, ποιος θα είναι και ποιος θα τον πληρώνει.

Σας ευχαριστώ

Γαϊτανίδου Ευανθία

Εκλεγμένη εκπρόσωπος των χορωδών της Γυναικείας χορωδίας της ΚΕΔΗΚΕ