Με αφορμή την ταινία του MORGAN FREEMAN και το άρθρο της Αμερικάνικης εφημερίδος Ουάσιγκτον Ποστ Τζερναλ που ακολούθησε και την εκπληκτική αποδοχή από τα ΜΜΕ που είχε η έρευνα ,μόνο ‘’ φανατικοί’’ και ανημέρωτοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την παλιά θεωρία.
Στην ταινία και στο τετρασέλιδο αφιέρωμα της έγκυρης εφημερίδας , αποδεικνύεται ξεκάθαρα το λάθος που κάναμε μέχρι τώρα να ταυτίζουμε την σημερινή Ιθάκη με την Ομηρική.
Η αποκατάσταση αυτής της αλήθειας έστω και καθυστερημένα , έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για όλα τα νησιά που αποτελούσαν το Βασίλειο του Οδυσσέα.
Πριν από καιρό είχα γράψει ένα άρθρο στον Ημερήσιο με τον ‘’προκλητικό’’ τίτλο ‘’Στη Μάλτα η πατρίδα του Οδυσσέα ‘’ προσπαθώντας να αφυπνίσω τους Κεφαλονίτες να πάρουν επιτέλους θέση και να κινητοποιηθούν για την αποκατάσταση μιας αλήθειας που στρεβλώνει την ιστορία χιλιάδες χρόνια.
Η άμεση απήχηση που είχε το άρθρο αλλά και η ταινία δείχνουν ότι εκατομμύρια Αμερικανών αλλά και Ευρωπαίων θα θελήσουν στο άμεσο μέλλον να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στους χώρους της Ομηρικής Ιθάκης (Τζανάτα-τάφος του Οδυσσέα, Μελισσάνη, Ρείθρο Πόρου, Αίνος κ.λ.π.) και να αποδειχτεί ακριβέστατος ο Όμηρος για μια ακόμη φορά όπως και στα προηγούμενα τοπωνύμια στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια.
Δεν ξέρω αν θα υπάρξει άλλη τόσο μεγάλη ευκαιρεία για την ανάπτυξη όλης της Δυτικής Ελλάδος και των νησιών της. Για τον επαναπατρισμό ομογενών και χιλιάδων Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων που μετά τους σεισμούς του ’53 εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρέθηκαν σαν τον Οδυσσέα στα πέρατα του κόσμου.
Ζούμε κατά καιρούς αποκαλύψεις που μας εκπλήσσουν , πως είναι δυνατόν να παραποιείται το πραγματικό γεγονός και να αλλοιώνεται η αλήθεια. Με την Ομηρική Ιθάκη όμως η στρέβλωση ήταν τέτοια που χρειάστηκαν 20 και πλέον χρόνια αρχαιολογικής έρευνας που προκάλεσε η Κεφαλονίτικη επιμονή του Μάκη Μεταξά με τους κατά καιρούς αρχαιολόγους Κολώνα ,Βασιλάκη, Πανεπιστήμιο Καναδά Φρέηζερ κ.α. Η έρευνα κατέδειξε ατράνταχτα στοιχεία όπως ο σφραγιδόλιθος του Οδυσσέα που περιγράφεται με εκπληκτική ακρίβεια από τον Όμηρο, η περιγραφή του Αίνου που δεν έχει προηγούμενο , το λιμάνι του Ρείθρου, το παλάτι κ.α.
Η αναγνώριση παρόλα αυτά άρχισε να γίνεται κατανοητή όταν ο Μεταξάς άλλαξε τον τρόπο μέτρησης των νησιών και κατέδειξε ποιο ήταν το Δουλίχειο η Ιθάκη, η Σάμος και η Ζάκυνθος . Ο Όμηρος ήταν ξεκάθαρος εμείς μπερδευτήκαμε.
Και τώρα τι σημαίνει αυτό για τον τόπο. Ωφέλεια και για τα 4 νησιά του βασιλείου Ζάκυνθο(Δουλίχειο) ,Κεφαλονιά (Ιθάκη) ,Ιθάκη (Σάμος)και Λευκάδα (Ζάκυνθος) Συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους . Όλα έχουν ‘’σημάδια’’ της Ομηρικής εποχής , έχουν κοινή κουλτούρα, είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που ευτυχώς δεν αλλοιώθηκε πολύ όπως σε άλλες περιοχές της πατρίδος μας.
Μια επιτροπή ανθρώπων με εμπειρία και όραμα θα βοηθούσε τις αρχές με τα πορίσματα της , να προετοιμαστούν καλύτερα , για να δεχτούμε αυτούς τους ειδικούς τουρίστες που θα κατακλύσουν τα νησιά μας .
Το κέρδος δεν είναι ο πρωταρχικός μας στόχος , αλλά να γίνουν από επισκέπτες φίλοι , για να έρχονται ξανά και ξανά.
Να συνεργαστούμε λοιπόν φίλοι γείτονες . Να βρούμε τρόπους και διάυλους επικοινωνίας και να δώσουμε στους καινούργιους φίλους αλλά και στους παλιούς νέους τρόπους ευχαρίστησης για τον πολύτιμο ελέυθερο χρόνο τους που μας επέλεξαν να τον περάσουμε μαζί στα νησιά μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο χρόνος στις μέρες μας τρέχει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Να το βάλουμε πρώτη πρωτεραιότητα , αλλιώς θα μας βρουν απροετοίμαστους, ως συνήθως.