Ε, όχι κε βουλευτή! Αποφεύγει να απαντήσει για το «Α. Τρίτσης» και ψεύδεται…

Παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, ο «Η» κυκλοφορεί με το πρωτοσέλιδο που απευθύνεται στον βουλευτή Παναγή Καππάτο και τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο: «ΕΥΘΕΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ! Υπόγραψε 15ετή δανεισμό ο δήμαρχος Αργοστολίου για τα έργα του «Αντ. Τρίτσης»; Ποιος θα πληρώσει αν σταματήσει το Υπουργείο να πληρώνει;».

Η θέση μας ξεκάθαρη, τόσο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση: «Κατηγορηματικά ΝΑΙ στα έργα και ιδίως έργα ζωτικής σημασίας όπως η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων!». Έκτοτε μεσολάβησαν οι γιορτές και χθες ο βουλευτής «απάντησε» και μάλιστα …εξ ονόματος και του Θεόφιλου, επιβεβαιώνοντας συμπολίτη που πρόσφατα υπέγραψε κείμενο ως …Θεόφιλος Καππάτος!

Ως αφορμή για την ανακοίνωσή του, ο Καππάτος αναφέρει «δημοσιεύματα και δηλώσεις στην Κεφαλονιά για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»».

Φυσικά δεν τολμά να πει ότι τα «δημοσιεύματα» αφορούν αποκλειστικά τον ΗΜΕΡΗΣΙΟ και οι «δηλώσεις» τον Γιώργο Τζωρτζάτο («Η» 25/12/2021) που έστειλε ανοιχτή επιστολή στους Καππάτο, Μιχαλάτο και τον Μάκη Παπαναστασάτο, πρόεδρο Τοπικής Ν.Δ Αργοστολίου (5/1/2022), ο οποίος ήταν σαφής (σαφέστερος δεν γινόταν), κλείνοντας την κριτική του στον βουλευτή «Ναι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ΟΧΙ στην άνευ μέτρου και ορίου έμμεση δανειοδότηση με κακή χρήση αυτού όπως είναι η επιλογή της παρούσας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αργοστολίου».

ΟΜΩΣ και επί της ουσίας:

Ο Καππάτος επιτηδευμένα αποφεύγει να απαντήσει στα δύο σαφή ερωτήματα του «Η» και ασχολείται με «ισχυρισμούς που αναπαράγονται από άγνοια ή στείρα αντιπολίτευση» και των οποίων την πατρότητα αποφεύγει να κατονομάσει απλά γιατί είναι …εγκεφαλικά κατασκευάσματα του κ. βουλευτή!

Έτσι λοιπόν ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ (ναι, κατασκευάζει!!!) τρεις ΨΕΥΔΕΙΣ ισχυρισμούς που δήθεν έχουν υπάρξει και συγκεκριμένα:

«Πρώτος Ισχυρισμός: «Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι υπερβολικά μεγάλο. Πρέπει να ενταχθούν λιγότερα έργα στην Κεφαλονιά».

Δεύτερος Ισχυρισμός: «Οι Δήμοι θα πληρώσουν τα έργα μέσω δανείων».

Τρίτος Ισχυρισμός: «Ο Δήμοι κινδυνεύουν από την αφερεγγυότητα του Κράτους αν το ΠΔΕ δεν εκτελεστεί και δεν αποπληρωθούν από το Κράτος τα έργα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Για αυτό το λόγο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πρέπει να εντάξουμε λιγότερα έργα από αυτά που δικαιούμαστε».

Λοιπόν και για να μην μακρυγορούμε:

Σε ό,τι μας αφορά, λυπούμαστε που προσάπτουμε στον βουλευτή του Νομού μας τον χαρακτηρισμό του ΨΕΥΤΗ, αλλά ο ίδιος τον εξωθεί.

Τον προκαλούμε λοιπόν επειδή είμαστε από αυτούς που έχουμε κάνει σχετικά με τα έργα του «Α. Τρίτσης» αλλεπάλληλα δημοσιεύματα:

Πότε ο «Η» διατύπωσε τους τρεις ισχυρισμούς του;

Αλλά και για όποιον άλλο, μέσο ή πρόσωπο, έχει γράψει ή δηλώσει τους παραπάνω «ισχυρισμούς» να το πει με στοιχεία και όχι αοριστολογώντας.

Αν δεν το πράξει με συγκεκριμένα στοιχεία, είναι …ΚΟΙΝΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ!

Επί της ουσίας πάντως της δήλωσης Καππάτου, έχουμε δύο επισημάνσεις:

Πρώτον:

Ο βουλευτής ακόμη και για αυτά που λέει …ψεύδεται!

Για παράδειγμα, μιλάει για εντάξεις έργων από τους Δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο «Α. Τρίτσης» ύψους 52.000.000 ευρώ και το αφήνει να αιωρείται ως …δεδομένο!

Λοιπόν: Μέχρι τώρα κι έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις εντάξεις στο «Αντώνης Τρίτσης», οι 4 Δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, έχουν εντάξει …ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ από το ποσόν που επικαλείται ο κ. Καππάτος. Και συγκεκριμένα, μέχρι τη χθεσινή ημερομηνία και από την επίσημη ιστοσελίδα του Προγράμματο, οι 4 Δήμοι έχουν εντάξει 8 έργα όλα κι όλα, συνολικού προϋπολογισμού, μόλις …20.508.334,4 Ε!

Και συγκεκριμένα:

Ο Δήμος Αργοστολίου έχει εντάξει 2 μόνο έργα προϋπολογισμού 7.064.863,08 Ε.

Ο Δήμος Ληξουρίου έχει εντάξει 3 έργα, προϋπολογισμού 3.168.664,83 Ε.

Ο Δήμος Σάμης έχει εντάξει 1 μόνο έργο, προϋπολογισμού 516.630,44 Ε.€ Ο Δήμος Ιθάκης έχει εντάξει 1 μόνο έργο, προϋπολογισμού 1.850.042,8 Ε.

Και η ΔΕΥΑ έχει εντάξει 1 έργο, προϋπολογισμού 7.908.133,24 Ε. Είναι δε άγνωστο, πόσα από αυτά έχουν δημοπρατηθεί, και κυρίως πόσα έχουν ξεκινήσει…

Δεύτερον

Ο βουλευτής αποφεύγει να απαντήσει ΕΥΘΕΩΣ στα δύο συγκεκριμένα ερωτήματα του «Η»:

•Υπόγραψε 15ετή δανεισμό ο Δήμαρχος Αργοστολίου (Σημείωση τωρινή: Και οι άλλοι τρεις δήμαρχοι όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ) για τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης»;

•Ποιος θα πληρώσει αν σταματήσει το Υπουργείο να πληρώνει;

Επισημαίνουμε κλείνοντας:

Την απάντηση στο πρώτο ερώτημα την έδωσε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος, όταν στην προαναφερθείσα επιστολή του προς τους βουλευτή-δήμαρχο στις 23/12/2021 την συνόδευσε με την …δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος για το έργο της Αγροτικής Οδοποιίας, ως απόδειξη ότι τα έργα του προγράμματος «δεν είναι ΧΡΗΜΑ-ΤΟΔΟΤΗΣΗ, αλλά ΔΑΝΕΙΟ-ΔΟΤΗΣΗ», όπως ο ίδιος αναφέρει!!!

Την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα την αποφεύγει ο κ. Καππάτος, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ως δικηγόρος και βουλευτής που ψήφισε το νόμο 4783/2021, ότι νομικά υπεύθυνος βάσει του νόμου για μια δανειακή σύμβαση είναι ο υπογράφων, δηλαδή ο Δήμος που εκπροσωπεί ο δήμαρχος!

Και αφήσαμε για τα τέλος δύο νέα ερωτήματα:

Πρώτον: Σύμφωνα με το νόμο (άρ. 4 παρ. 3 της ιδρυτικής Υπουργικής Απόφασης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ΦΕΚ Β’1386/13-4-2020), το δάνειο που υποχρεούται να υπογράψει ένας Δήμος μπορεί να συνομολογηθεί κατευθείαν από το Υπουργείο Εσωτερικών σε περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών συνθηκών.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, 1 ½ χρόνο τώρα, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιατί ο κ. Καππάτος ως βουλευτής και οι δήμαρχοι ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ (απαιτούν) την εφαρμογή του νόμου;

Δεύτερον: Τους τόκους των δανείων ποιος θα τους πληρώσει κ. Καππάτε;

ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΗΣ

Παν. Καππάτος:

«Μοναδική ευκαιρία

το «Αντώνης Τρίτης» για την ανάπτυξη

της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Το «Αντώνης Τρίτσης» είναι μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Παναγής Καππάτος.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους τέσσερις δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τη μεγάλη προσπάθεια να ενταχθούν όσα περισσότερα έργα γίνεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού ύψους για τα νησιά μας 52.000.000 ευρώ, αν απορροφηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι. Όπου έχουμε καθυστερήσεις γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις στην Κεφαλονιά για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω, για ισχυρισμούς που αναπαράγονται από άγνοια ή στείρα αντιπολίτευση:

Πρώτος Ισχυρισμός: «Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι υπερβολικά μεγάλο. Πρέπει να ενταχθούν λιγότερα έργα στην Κεφαλονιά»

Πραγματικότητα: Η μειοψηφική αυτή άποψη που αναπαράγεται στην Κεφαλονιά, είναι μοναδική στην Ελλάδα. Η ΚΕΔΕ και οι δήμοι όλης της χώρας, όχι μόνο των νησιών μας, ζητούν αύξηση και όχι μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Δεύτερος Ισχυρισμός: «Οι δήμοι θα πληρώσουν τα έργα μέσω δανείων» Πραγματικότητα: Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ακολουθείται η πάγια διαδικασία όπως για κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το δημόσιο μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα αποπληρώσει το κόστος των έργων του προγράμματος. Στο άρθρο 4 της σχετικής ΚΥΑ περιγράφεται η διαδικασία – Σύνδεσμος: https://bit.ly/3FaVqX9 Τρίτος Ισχυρισμός: «Ο δήμοι κινδυνεύουν από την αφερεγγυότητα του κράτους αν το ΠΔΕ δεν εκτελεστεί και δεν αποπληρωθούν από το κράτος τα έργα για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Για αυτό το λόγο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη πρέπει να εντάξουμε λιγότερα έργα από αυτά που δικαιούμαστε»

Πραγματικότητα: Υπήρχε και υπάρχει σύστημα δημοσιονομικού και ποιοτικού ελέγχου κάθε έργου και εκδίδονται πράξεις δημοσιονομικής προσαρμογής για κάθε πλημμέλεια και αστοχία των έργων. Δηλαδή περιορισμός ή επιστροφή των πιστώσεων. Αυτό συνέβαινε πάντα, με τη διαφορά ότι βρισκόμαστε πλέον υπό την εγγύηση του Υπουργείου, κάτι που ζητούσαν ως πρόσθετη εγγύηση οι δήμοι.

Επιπλέον, το 2020 και το 2021 το ΠΔΕ εκτελέστηκε στο 100%, σε μια περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όταν όλος ο οικονομικός σχεδιασμός του κράτους άλλαξε λόγω της πανδημίας. H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει στην εκτέλεση του ΠΔΕ και μάλιστα με την οικονομία να αναπτύσσεται το 2022.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα. Είναι σπουδαίο ότι στο σύνολό της η αυτοδιοίκηση αγκαλιάζει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι κρίμα ότι μόνο στην Κεφαλονιά αναπαράγεται αυτή η μυωπική αντίληψη για «λιγότερα έργα».

Είμαι αποφασισμένος να υπερασπίσω την προσπάθεια της Κυβέρνησης να εκτελεστούν όσα περισσότερα έργα γίνεται, σύμφωνα με τη βούληση και τις προτάσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα της πολιτικής τους τοποθέτησης. Αυτό οφείλω στους πολίτες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και στην πατρίδα μου.

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να χρηματοδοτήσει σημαντικές παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών που αλλάζουν προς το καλύτερο τα νησιά μας. Όπως έχει δηλώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αθροίζουν πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) θα αυξηθούν κατά 15% από το 2023.

Η Ελλάδα Αλλάζει. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» στις 18.6.2020, διατύπωσε μια άποψη που ατενίζει το μέλλον και όχι το παρελθόν: «Αλλάζει η αντίληψη και η πρακτική της διακυβέρνησης, εμπιστευόμαστε την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού όπως είχα υποσχεθεί προεκλογικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι όμηρος και παρακολούθημα αλλά φίλος του κεντρικού κράτους. Αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του δημοτικού άρχοντα, με ενδιαφέρει το μεράκι του και η αγάπη για τον τόπο του».

Παναγής Καππάτος