Ζήτω οι Ήρωες του Έπους του 1940!

Αρχισε από προχθές ο τριήμερος Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο οποίος θα κορυφωθεί σήμερα με εκδηλώσεις (χωρίς παρελάσεις και με μέτρα για τον Covid-19) σε διαφορες περιοχές των νησιών μας.

ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Στο Αργοστόλι το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Στις εκδηλώσεις εορτασμού θα παραστεί Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

ώρα 7:30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών Αργοστολίου. ώρα 8:00 π.μ.: έπαρση της Σημαίας.

ώρα προσέλευσης 10:30 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου. Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Αναστασία Τριανταφύλλου, ΠΕ εκπαιδευτικός του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.

ώρα 11:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα και φορείς του Νομού.

Τελετάρχης ορίστηκε η υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς κ. Ευαγγελία Σαμόλη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για κατάθεση στεφάνων, στα τηλέφωνα 26713 60530 – 531 μέχρι την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοΐου COVID – 19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

 Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΤΡΑΥΛΟΣ

ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Στο Ληξούρι το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Ώρα 7:30: θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης μας

Ώρα 8:00: Έπαρση Σημαίας στο Δημαρχείο

Ώρα 11:00: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό του Παντοκράτορα, όπου θα παρίστανται οι Αρχές της πόλης και αντιπροσωπείες των Σχολείων(σημαιοφόρος, παραστάτες και υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου).

Θα πραγματοποιηθεί η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας εντός του Ι.Ν.Παντοκράτορα από τον κ.Φαρακλό Γεράσιμο, εκπαιδευτικό του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου. 

Ώρα 11:30: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, στην πλατεία Πεσόντων από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τα Θύματα Πολέμου και τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα, Σχολεία και φορείς της Πόλης.

Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμή των Νεκρών και θα ακουσθεί η Προσευχή των Νεκρών και ο Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 17:30: Υποστολή της Σημαίας.

Τελετάρχης ορίστηκε η κ.Διονυσία-Ωκεανία Μουρελάτου, Εκπαιδευτικός Α/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. 

Ο δήμαρχος Ληξουρίου

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ


Μήνυμα της περιφερειάρχη Ροδής Κράτσα για την Επέτειο


Η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα για τη σημερινή Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ»:

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, είναι η μνήμη της εποποιίας της Ελλάδας, είναι το σύμβολο της σταθερής πίστης των Ελλήνων στην εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία, όπως αυτό εκφράστηκε από το ιστορικό ΟΧΙ στο φασιστικό τελεσίγραφο.

Ρ. Κράτσα

Η φράση του Ουινστον Τσώρτσιλ “οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες” εκφράζει όλο το ελληνικό μεγαλείο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. 

Με συγκίνηση αποδίδουμε τιμή στους ήρωες και στα θύματα. 

Υποσχόμεθα ότι δεν ξεχνάμε.

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες.

Νικήθηκε ο φασισμός και ο ναζισμός, αναδείχτηκε η δύναμη της ελευθερίας και του ανθρωπισμού, η ματαιότητα των πολέμων μεταξύ ευρωπαίων και από τα συντρίμμια γεννήθηκε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. 

Ογδόντα χρόνια μετά το ΟΧΙ των Ελλήνων οι ευρωπαίοι εμπέδωσαν και σταθεροποίησαν την δημοκρατία και την Ειρήνη μεταξύ τους. 

Σήμερα ενωμένοι και αποφασισμένοι πρέπει να προστατεύσουν τα ιδανικά και τα κεκτημένα τους, προστατεύοντας όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας από εξωτερικούς κινδύνους και απειλές, όπως αυτές που απροκάλυπτα δέχεται η χώρα μας από την γειτονική Τουρκία. 

Ζήτω η Ελλάδα.

Ζήτω η Ελευθερία.

Τα Ιόνια Νησιά γιορτάζουν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με υπερηφάνεια και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.


Μήνυμα του προέδρου του Π. Συμβουλίου Νίκου Μουζακίτη


Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων απηύθηνε το ακόλουθο μήνυμα:

Ημέρα εθνικής έξαρσης και υπερηφάνειας για τους απανταχού ‘Έλληνες.

Αυτό που γιορτάζουμε είναι το πάθος για την πατρίδα και το ένδοξο παρελθόν και την ανάγκη για ελευθερία.

Είπαν το ιστορικό «ΟΧΙ». Το «ΟΧΙ», που ηχεί ακόμη στην ανθρωπότητα σημαδεύοντας την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, την αγάπη των Ελλήνων προς την πατρίδα και την προσήλωση στην αδιαπραγμάτευτη αξία της ελευθερίας.

Με το έπος του 40, η Ελευθερία βρήκε το σπίτι της στον τόπο μας.

Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία.

Πρόεδρος του Περιφερειακού 

Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και της Αγροδιατροφικής 

Σύμπραξης Π.Ι.Ν.

Νικόλαος Μουζακίτης