Ζητείται λογική…

Από τη μια έχουμε την Ελλάδα της δημιουργίας με πάμπολλα σημαντικά επιτεύγματα σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας και από την άλλη έχουμε την Ελλάδα που κυριολεκτικά αυτοκτονεί!

Παρά την οικονομική κρίση, Έλληνες επιστήμονες έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες επιτυχίες στις έρευνες. Την ίδια ώρα οι Έλληνες αθλητές διακρίνονται διεθνώς κατακτώντας τρόπαια που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε μπορούσαμε να τα φανταστούμε!

Αυτή είναι η Ελλάδα της προόδου και της ελπίδας.

Υπάρχει, όμως, και η Ελλάδα της συμφοράς με μεγαλύτερη, εξωφρενικότερη και αιματηρότερη τη συμφορά των τροχαίων δυστυχημάτων.

Ναι, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες για τη μείωση του αιματοκυλίσματος στους δρόμους αλλά δυστυχώς εξακολουθούμε να είμαστε στην 23η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια!

Πρόκειται για μια μάστιγα που ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να αντιμετωπιστεί, εξακολουθεί να βυθίζει στο πένθος οικογένειες, να επιτείνει το δημογραφικό μας πρόβλημα και συνάμα να επιβαρύνει, κάθε χρόνο, με τρία δισεκατομμύρια ευρώ την οικονομία. Αυτό είναι –σύμφωνα με ερευνητές– το οικονομικό και κοινωνικό κόστος από τους θανάτους, τραυματισμούς και τις υλικές ζημιές των οδικών ατυχημάτων!

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και δυστυχώς για κάποιες οικογένειες θα είναι μαύρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σε πρόσφατη ημερίδα ο καθηγητής και διευθυντής του τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Πολυτεχνείου, Γιώργος Γιαννής, και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Γεώργιος Μπαλτόπουλος, οι παράγοντες πρόκλησης οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι:

❶ Υψηλές ταχύτητες και επιθετική οδήγηση

❷ Υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας μοτοσικλετιστών

❸ Χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, ιδίως από τους συνεπιβάτες

❹ Ανοργάνωτη και απροστάτευτη κυκλοφορία ευάλωτων χρηστών της οδού

❺ Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ταυτόχρονη χρήση κινητού τηλέφωνου

Οι δύο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες υπογράμμισαν ότι (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) «η συμπεριφορά του οδηγού, χωρίς κάποιον άλλο παράγοντα, είναι η κύρια αιτία πρόκλησης για το 65 έως το 95% των οδικών ατυχημάτων» η οποία πρέπει, όπως τόνισαν, να αντιμετωπιστεί από τις αρχές όσο το δυνατό συντομότερα. Με άλλα λόγια θα πρέπει να δοθεί εντολή στην αστυνομία να εφαρμόσει τον Κώδικα της Οδικής Κυκλοφορίας – κάτι που συστηματικά αποφεύγουν να πράξουν οι κάθε φύσης αρμόδιοι και ειδικά οι αιρετοί μας «άρχοντες» που μόνο τους μέλημα είναι να μη δυσαρεστούν, με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τους ψηφοφόρους τους, για ευνόητους φυσικά λόγους!

Με πιάνει τεταρταίος πυρετός όταν βλέπω παραβάτες κάθε λογής να περνάνε μπροστά από αστυνομικούς που… αγρόν αγοράζουν.

Έγινα μάρτυρας, πριν λίγο καιρό, ενός περιστατικού που σε οποιαδήποτε άλλη ευνομούμενη χώρα είναι τελείως, μα τελείως, αδιανόητο! Έξω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκονταν έξη-εφτά αστυνομικοί (τρεις από τους οποίους ήταν της ομάδας ΔΙΑΣ με δύο πανίσχυρες μοτοσικλέτες) όταν από μπροστά τους πέρασαν τρία μοτοποδήλατα μικρού κυβισμού με τους αναβάτες χωρίς κράνος – στη μία μάλιστα από αυτές ταξίδευε ολόκληρη η… οικογένεια! Η παρέλαση αυτή των παραβατών δεν προκάλεσε καμιά αντίδραση των ανθρώπων του νόμου!

Αφού υπάρχουν τόσοι ανεγκέφαλοι στην ελληνική κοινωνία, ας βρεθεί επιτέλους ένας με λίγο μυαλό να βάλει μια σωτήρια τάξη στους ελληνικούς δρόμους.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα. Ας γίνει μια προσπάθεια να είναι λιγότερο αιματηρά και επομένως πιο χαρμόσυνα.

Υ.Γ.: Θα πρέπει να σημειώσω ότι η αστυνομία φέρει το μικρότερο μέρισμα της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα έχουμε το εξής εξωφρενικό φαινόμενο: Οι αστυνομικοί να γράφουν και οι κάθε λογής πολιτικάντηδες να επεμβαίνουν και –όχι λίγες φορές- να… «ξεγράφουν», με αποτέλεσμα στο βωμό της ψηφοθηρίας να χάνουν τη ζωή τους νέοι κυρίως άνθρωποι.

  •  Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  •  Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omega documentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.
Eνα ακόμα δυστύχημα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους…