Η άψυχη γέφυρα

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Διαβασα με ιδιαίτερη προσοχή στον «Η. (30η τρ. μηνός), άρθρο του πολυαγαπητού μου φίλου, αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, κ. Ευάγγελου Κεκάτου, σχετικό με την «Γέφυρα ψυχής», της γέφυρας Bebosset.
Oλα τα αναφερόμενά του έχουν την αξία τους, έναν ρομαντισμό και μία αίσθηση ψυχικής ευφορίας που χαρίζεται στους ανενόχλητους περιπατητές, όταν απολαμβάνουν την ηρεμία, το περιβάλλον, την άνεση, την ελευθερία και τις όποιες -τυχόν- αναμνήσεις στο παρελθόν! Θαυμάζουν την καλαισθησία του λίθινου ιστορικού μνημείου που δεν σχετίζεται καθόλου με την σύγχρονη τεχνική.
Συμφωνώ απόλυτα και υπερθεματίζω!
Η μόνη μου απορία που μένει, είναι στην σκέψη του ποιο έργο θα έκανε ο μακαρίτης Ελβετός Μηχανικός στην εποχή του, αν γνώριζε πως θα εξυπηρετεί τους πεζούς, χωρίς να κάμει τόσα έξοδα, τα οποία πλήρωσαν οι Αργοστολιώτες έπειτα από αγώνες, διαπραγματεύσεις και θυσίες.
Η περίπτωση -δηλαδή- μου θυμίζει κάποιο παραμυθάκι, που είναι γνωστό, του ελέφαντα με τον ψύλλο!
Oσον αφορά κάποιους Αρχαιολόγους μας, του ΚΑΣ, έχω ιδίαν αντίληψη του «σκέπτεσθαι», του «λέγειν» και του «δραν» των. Δηλαδή, σε ποιο κόσμο, ποιας εποχής ζουν, κλεισμένοι σε μοντέρνα αίθουσα των Αθηνών!
O νους των ανθρώπων αυτών περιπλέκεται και γρονθοκοπείται στην γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν.
ΥΓ.
Oσον αφορά υποσχέσεις του νωπού παρελθόντος Κεφαλλήνων πολιτικών μας για την -μετά την επισκευήν της-, χρήση της Γέφυρας, οι οποίες τώρα διαψεύδονται, αυτές σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να ανταγωνισθούν, ούτε καν να προσεγγίσουν τις ψευδοϋποσχέσεις του πρωταθλητού -στο είδος-, Ελληνος Πρωθυπουργού!
Μεταξύ πάρα πολλών που μπορούν να σημειωθούν -όμως έχουν γραφτεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν-, είναι και το γεγονός πως κάποιοι ξένοι, αλλά και δικοί μας, περιπατώντας και ενδεχομένως χαριεντιζόμενοι απολαμβάνοντες ευχάριστες εικόνες που προσφέρονται δωρεάν στην Γέφυρα, θα προβληματίζονται γι’ αυτήν την υπεργιγαντιαία πεζογέφυρα, που αποτελεί μοναδικό, αξιοπρόσεκτο φαινόμενο σ’ όλο τον Κόσμο.