Η αγοραστική μας δυνατότητα

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΣΙΜΩΤΑΣ
Οικονομολόγος Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών

➙ AΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ενίοτε, και την πολύ θετικήν πλευρά της καλπάζουσας τεχνολογίας μας! Όχι μόνον την αρνητικήν, ή …τις πολλές αρνητικές πλευρές της!

➙ ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ και μια ματιά καλή, στην περιβόητη  ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ειδικά  κατά την τελευταία δεκαετία! Την  εναπομείνασαν τέτοια! Μπορούμε!

➙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ όλοι μας, αν απλούστατα καταγράφουμε προσεκτικά, μόνον ό,τι οι ΙΔΙΟΙ θα  διαπιστώνουμε,  για τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών, τα οποία καθημερινά αναλώνουμε!

➙ ΑΦΟΥ,  ΕΜΕΙΣ αγοράζουμε, ΕΜΕΙΣ καταναλώνουμε, ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε τις Εστίες Προμήθειάς μας, ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ να συγκρίνουμε τα κόστη των εκάστοτε διατιθέμενων αγαθών μας! ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ να υπολογίζουμε, το είδος του «Πληθωρισμού» που ΕΜΑΣ αφορά!  Ε   Μ   Ε   Ι   Σ !!!

➙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ,  το ύψος του  το πραγματικό, το αληθινό, όχι το επικίνδυνα «ψευδεπίγραφον»!

➙ ΟΧΙ  άλλοι  να μας «πείθουν» ότι …ούτε βλέπουμε, ούτε …ακούμε, ούτε …προσθέτουμε σωστά!

➙ ΕΙΝΑΙ γεγονός εξόχως δυσάρεστον και ασυγχώρητον, ότι δεν προσέχουμε τι διαβάζουμε, όπως παλιά! Ότι δεν ενημερωνόμεθα σωστά! Ότι δεν αντιμετωπίζουμε  -με την απαιτούμενη σοβαρότητα- θέματα τα οποία αφορούν την ίδιαν την Χώρα μας, την Κοινωνία μας, την Δημοκρατία μας, την Οικονομία μας!

➙ ΠΑΡΑ ταύτα, αποκλείεται να είμαστε  τόσον αδαείς, τόσον ΑΝΟΕΣ, τόσον όσο μας θεωρούν ότι είμαστε!

➙ ΑΛΙΜΟΝΟΝ αν έτσι, όντως, είμαστε!!!


➙ ΠΕΡΙ της σταδιακά και οδυνηρά συρρικνούμενης Αγοραστικής Δύναμης του μέσου καταναλωτού μας, και όχι …αφηρημένα «Περί πληθωρισμού»:

➙ ΕΙΘΙΣΤΑΙ να συγκρίνεται ο τρέχων, και ο «αναμενόμενος ετήσιος Πληθωρισμός μας», με αυτόν άλλων Χωρών (της Ενωσούλας μας της Ευρωπαϊκής, για παράδειγμα), και αν τύχει να είναι ο δικός μας ίδιος ή έστω και κατά …ένα δέκατον της μονάδος μικρότερος, τότε, ΤΟΤΕ, ποιος μας …ακούει! Η έπαρσή μας, στην …στρατόσφαιρα!

➙ ΣΤΟ «πέλαγος» της αγνοίας μας, των θνητών …ευτυχέστατοι θα δείχνουμε, άνευ της απαραίτητης, της επιπρόσθετης αναφοράς μας, στην τεράστια διαφορά, μεταξύ του εισοδήματος του μέσου συμπατριώτου μας, και αυτού του Γερμανού, του Βέλγου, του Γάλλου!

➙ ΣΤΟ αδιαμφισβήτητον γεγονός δηλαδή, ότι αν η γενικότερη αγοραστική μας Δύναμη, η δική μας τέτοια δυνατότητα(για το τρέχον έτος για παράδειγμα), μειωθεί κατα 10%, όσον ακριβώς του Γερμανού ή του Βέλγου, με μηνιαίον μισθόν τρεις ή τέσσαρες φορές μεγαλύτερον του δικού μας(ενώ οι τιμές των περισσοτέρων αγαθών στις υπεραγορές τους, είναι οι ίδιες με αυτές ή και …μικρότερες από αυτές στις δικές μας αγορές), τότε, ο εδώ καταναλωτής θα νιώσει «στο πετσί του» την ίδια ποσοστιαία μείωση της Αγοραστικής του Δύναμης, ΚΑΤΑ ΤΡΕΙΣ ή ΤΕΣΣΑΡΕΣ φορές μεγαλύτερη, από τους πιο πάνω συν-ευρωπαίους μας, και ανάλογα θα υποφέρει! Οι πιο πάνω Ξένοι, ελάχιστα θα την καταλάβουν! Για ευνόητους λόγους!!!


➙ ΕΝΩ το «είδος» του πληθωρισμού που μας αφορά(προσοχή στο «ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ»), σχεδόν όλους και άμεσα, επί χρόνια ακολουθούσε πορείαν άκρως ζημιογόνον για τον καταναλωτή, ακριβώς αυτήν που σε κάθε του επίσκεψη στο κατάστημα της γειτονιάς του, ο ΙΔΙΟΣ διεπίστωνε(χωρίς την …«βοήθεια» των όποιων «επισήμων» σχετικών υπολογισμών- εκτιμήσεων-ανακοινώσεων), οι ανάλογες οφειλόμενες αυξήσεις, στις κάθε είδους μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και άλλες αποζημιώσεις των πολιτών, παρέμεναν πεισματικά, στο …μείον είκοσι βαθμούς Κελσίου! Παγωμένες!

➙ ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΑΥΞΗΣΗ, προκειμένου να απαλυνθεί, κάπως, ο «πόνος» του καταναλωτού, αυτού ο οποίος, επί δώδεκα χρόνια ήδη, έβλεπε απελπισμένος την όποιαν αγοραστικήν του δυνατότητα να φθείρεται, να μειώνεται, να εξαφανίζεται επικίνδυνα! ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!

➙ ΤΟ ΑΝ μπορούσαμε ή δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά σχετικά, ασφαλώς δεν μπορώ εδώ να το απαντήσω, αφού το θέμα θα ήταν τέτοιο, ώστε θα καταχραζόμουνα την φιλοξενίαν της αγαπημένης εφημερίδος, με 50 σελίδων άρθρον, μόνο για (να απαντήσω), το συγκεκριμένο διερώτημα!

➙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, απλά υπενθυμίζω! Αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως! Για να γνωρίζουμε την σημερινή, την  ρεαλιστικήν Πραγματικότητα, και ΚΑΤΙ να κάνουμε σχετικά! ΚΑΤΙ, έστω!

➙ ΤΟ ΟΤΙ δεν θα ήταν εύκολο για κάποιαν, οποιανδήποτε Κυβέρνηση, να κάνει ΟΛΟ αυτό που έπρεπε να κάνει, επί του προκειμένου, το γνωρίζουμε ασφαλώς! Όμως, η σωστή, η αληθινή, η αντικειμενική ενημέρωσή μας, παραμένει ως μία πολύ σημαντική υπόθεση! Το βαθύ «σκοτάδι» δεν ωφελεί, μόνον …αποκοιμίζει επικίνδυνα!!!


➙ ΟΘΕΝ: Oι ετήσιες πλέον μισθολογικές, συνταξιοδοτικές και άλλες αυξήσεις που θα καταβάλλονται από τον προσεχήν Ιανουάριον, θα έπρεπε να είναι όντως, τουλάχιστον ίσες, με την εκάστοτε ουσιαστικήν, την πραγματικήν, την αληθινή μείωση, της ετήσιας Αγοραστικής Δύναμης του Καταναλωτού λόγω Πληθωρισμού!

➙ΕΤΣΙ ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε ότι, σταδιακά, κάπως , κάποτε, θα «αναπνεύσει» ο επί μακρόν «βαλλόμενος» καταναλωτής!

➙ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ επισημαίνω! ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ! Χωρίς να υποδεικνύω ότι τέτοιες αυξήσεις είναι δυνατόν να καταβληθούν  από τώρα, πριν διορθωθούν πολλά και σημαντικά, με την γενικότερη Χρηματο-Οικονομική μας Πορεία!

➙ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΑΝ οι επερχόμενες ετήσιες μισθολογικές, συνταξιοδοτικές, και άλλες αυξήσεις, εν τέλει θα υλοποιούνται σε …κλάσματα, της ουσιαστικής, της πραγματικής εκάστοτε ετήσιας φθοράς, της μείωσης, της Αγοραστικής Δύναμης του καταναλωτού, η χρηματο-οικονομική κατάσταση του τελευταίου, με μαθηματική βεβαιότητα, θα καταντήσει ανυπόφορη!

➙ΔΕΟΝ δε, όπως ληφθεί σοβαρότατα υπ’ όψιν και το γεγονός ότι οι εν λόγω ετήσιες αυξήσεις, βασίζονται στον εκάστοτε, επισήμως υπολογισθέντα, ετήσιον «πληθωρισμόν» μας!

➙ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΘΑ ως εκ τούτου, τις συνέπειες για τον Καταναλωτήν, αν ο ετήσιος τέτοιος «επίσημος πληθωρισμός» στα είδη διατροφής, Ενέργειας και Κίνησης, αυτά που μας αφορούν πρωτίστως, καταλήγει -στις επίσημες ανάλογες εκτιμήσεις, ανακοινώσεις-  να υπολείπεται κατά πολύ, του πραγματικού, αυτού τον οποίον ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ο Καταναλωτής, με κάθε τέτοια αγορά του!

➙Η όποια διαφορά, μεταξύ της ετήσιας συρρίκνωσης της εναπομείνασας Αγοραστικής Δύναμής του, και της αποφασισθείσης ετήσιας αύξησης του τέτοιου εισοδήματός του, ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ στην πολύ μεγάλην, την επί 12 χρόνια, σταδιακή «διάλυση» της τέτοιας «Δύναμής» του, μόνο θα συνεχίζει να τον «γονατίζει» οικονομικά όλο και περισσότερο, μέχρι την -εν κατακλείδι- ολικήν οικονομικήν του εξαθλίωση, παρά τις όποιες άλλες προσπάθειες, των όποιων, όποιας Παράταξης, όποιου «Χρώματος», όποιας καλής πρόθεσης, των εκάστοτε Υπευθύνων!!!


➙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ παρατηρήσει, ότι το τεράστιον Εξωτερικό Χρέος μας …σπάνια αναφέρεται πλέον!

➙ Η οδυνηρή πραγματικότητά του, μνημονευόμενη ή όχι, δεν μπορεί παρά να συνιστά και μίαν άλλην αιτίαν, τέτοιαν πάρα πολύ σοβαρή, επίσης «λειτουργούσα» ως ένα επιπρόσθετον αξεπέραστον εμπόδιον, ένας ασήκωτος «Βράχος» μπροστά στην αναγκαία και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ διόρθωση, της ετήσιας φθοράς της Αγοραστικής Δύναμης του καταναλωτού(δια της ανάλογης αύξησης του εισοδήματός του), παρά τις όποιες καλές προθέσεις,της όποιας Πολιτικής μας Παράταξης!

➙ΟΜΩΣ, τουλάχιστον, ας αρχίζουμε να αναφέρουμε την εκάστοτε σχέση αυτού του τεράστιου Χρέους, με το εκάστοτε τέτοιον Εθνικόν Εισόδημά μας! Γιατί μόνον ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ! Εκτός, αν όντως επιθυμούμε να εμπαίζουμε «εαυτούς και αλλήλους»!

➙ ΕΠΕΙΔΗ, μπορεί μεν το συγκεκριμένο Χρέος κάποτε να αρχίσει να μειώνεται κάπως (αναμένονται οι αδίστακτοι «Ιέρακες» των Αγορών, να …φοβηθούν ότι ίσως να …συνηθίσουμε στην έλλειψη αγαθών -απουσιάζοντος του χρήματος για την αγορά τους- άρα, έστω και προσωρινά, να σταματήσουν την φρενήρην άνοδον των τιμών τους), αν όμως συγχρόνως μειώνεται και το εν κατακλείδι Εθνικό μας Εισόδημα, η μικρή αυτή μείωση του Χρέους, ως «άνθραξ» θα καταδειχθεί και μόνο! Το γεγονός!


➙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ, επί χρηματοοικονομικών μας αδυναμιών, ακριβώς τέτοιων σπάνια πλέον αναδεικνυομένων-μνημονευομένων, όμως σε ευθύτατη σχέση με την αδυναμίαν των Υπευθύνων, να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να συνδράμουν πραγματικά τον Καταναλωτήν, προ της δραματικά ασταμάτητης καθοδικής πορείας της Αγοραστικής του Δυνατότητος, της σταδιακά εξαφανιζόμενης  Καταναλωτικής του Δύναμης:

➙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ και θλιβερή, και η πιο κάτω αιτία, της τέτοιας αδυναμίας μας, τα μέγιστα «συνηγορούσα» -έμμεσα ή άμεσα, διαφοράν ουκ έχει- υπέρ της παντί τρόπω συγκράτησης και καθήλωσης των απαραίτητων αυξήσεων, των ετήσιων μισθολογικών, συνταξιοδοτικών και άλλων αποζημιώσεων του Καταναλωτού, δυστυχώς σε επίπεδα τα οποία μόνον θα ελαττώνουν έτι περαιτέρω, θα φθείρουν, θα μειώνουν, θα καταστρέφουν, την Αγοραστικήν Δυνατότητα του τελευταίου!

➙ ΕΙΝΑΙ γεγονός όντως θλιβερόν, το ότι επίμονα και σταθερά συνεχίζουν να αυξάνονται οι ανάγκες μας για κάθε αγαθού εισαγωγές μας(αυτός ο οικονομικός «καρκίνος» μας), πολύ περισσότερον από τις όποιες εξαγωγές μας! Αφού, από άλλες … παγωμένες Χώρες εισάγουμε ακόμα και…λεμόνια! Εμείς, με το «Θε’ι’κό» κλίμα μας, τέτοιο το οποίον, αν μην τι άλλο, ευνοεί τα μέγιστα, (και) την παραγωγήν εσπεριδοειδών!

➙ «ΞΕΠΑΤΩΣΑΜΕ» κάποτε σωτήριες καλλιέργειες, και όντες…χαζοχαρούμενοι, αγκαλιάσαμε …έξτρα «ροζέ» εστίες γενικότερου νυκτερινού ξεφαντώματος, με αοιδούς και χορεύτριες …να «ανάβουν φωτιές στα πατώματα»… ΤΟΤΕ, κατά την αλησμόνητον εκείνην εποχήν, την τέτοιαν αφθονίας, σε …ΔΑΝΕΙΚΟ χρήμα!


➙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ να δώσουμε και μια ματιά, στο Τουριστικό μας Εισόδημα, αυτό το προερχόμενον από την ηλιθίως αποκαλούμενην «μοναδική βαριά βιομηχανία μας» -όντως «σανίδα σωτηρία μας» βέβαια, όπως …καταντήσαμε, χωρίς επ’ ουδενί …οι παρειές μας να ερυθριούν- πάντοτε ενθυμούμενοι την αθλιότητα με την οποίαν ΔΙΑΛΥΣΑΜΕ όποιαν ουσιαστική, πραγματική Βιομηχανία διαθέταμε, ειδικά αυτήν την λίαν αξιόλογην Αμυντική μας βιομηχανία! Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να …αφαιρούμε, τουλάχιστον τα …μισά, από αυτό το εκάστοτε ανακοινωθέν εισόδημα, αφού είναι όντως καταδικαστική η ανάγκη μας να εισάγουμε -και από τις ίδιες τις Χώρες από όπου μας έρχονται οι επισκέπτες μας- από …σεντόνια, μαξιλαροθήκες, σαπούνια, καρφίτσες, και …φουρκαδέλλες, μέχρι τα περισσότερα διατροφικά αγαθά που καταναλώνουν καθημερινά, αυτοί οι επισκέπτες μας!

➙ ΚΑΙ βέβαια, εκτός των πληρωμών(από το Τουριστικό μας Εθνικόν Εισόδημα), για τις ατελείωτες εισαγωγές μας, ακριβώς και για την εξυπηρέτηση των τουριστών μας, πριν ανακοινώνουμε το εκάστοτε τέτοιον εισόδημά μας ας αφαιρούμε και το όχι ολίγον χρήμα που ταχυδρομείται στις οικογένειες των Ξένων σκληρότατα εδώ εργαζόμένων, ακριβώς για την παραγωγήν των αγαθών που καταναλώνουν οι τουρίστες μας, ως και για την γενικότερη εξυπηρέτησή τους! Προς χώρες γειτονικές, μέχρι και τέτοιες στα βάθη της Ασίας, και όπου αλλού! ΤΟ ΠΟΣΟΝ που θα μένει, μετά τις τέτοιες αφαιρέσεις, ας το μνημονεύουμε και αυτό ! ΠΡΟΣ το παρόν, παρόμοιες αναφορές, συνήθως …απουσιάζουν, από τα ευγενέστατα χείλη όλων των Πολιτικών μας, διαχρονικά, και διακομματικά!

➙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ δε, να μην αρθρώνονται από τους πιο πάνω ευλογημένους, αφού δεν κρίνεται …αναγκαία, η γνωστοποίησή τους σε εμάς, τους καλούς, τους καλοπροαίρετους, τους πολλούς απαθέστατους «αμνούς»! ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, έστω και αργοπορημένα, θα έλθουν καλύτερες ημέρες για όλους μας, αρκεί να ΘΕΛΟΥΜΕ να γνωρίζουμε τα προβλήματά μας, και ΚΑΤΙ το σοβαρό, το υπερκομματικό, το αποτελεσματικό, να ΚΑΝΟΥΜΕ σχετικά!!!