Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στα Κηπούρια

Κυβέρνηση και καπιταλιστές θέλουν “να σπείρουν ανέμους” στα πανιά των ανεμογεννητριών, “τσαλαπατώντας” και στα Κηπούρια Παλικής κατοίκους – περιβάλλον – αρχαιολογικό χώρο. “Να θερίσουν θύελλες” αντιδράσεων!

Αυτά τονίζει σε αακοίνωσή της η ΕΓ του Ν.Τ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει τις νέες εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ενώ ήδη οι υπάρχουσες καλύπτουν σε ισχύ τα 135 MW. Το επόμενο διάστημα το νησί της Κεφαλονιάς, δίπλα στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από μεγάλα μονοπώλια, που παρεμβαίνουν ασύστολα στην κοινωνία μας, πρόκειται να δεχτεί ένα ακόμη περιβαλλοντικό και οικονομικό πλήγμα από τους ΑΣΠΗΕ . Όλα αυτά απορρέουν από την πολιτική “απελευθέρωσης” της Ενέργειας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που έχουν επιβάλει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κλπ.).

Ιδιαίτερα η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην Παλική στη θέση “Μωρού – Κηπούρια” της Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων, μια ιδιαίτερη περιοχή γεωμορφολογικά, περιβαλλοντικά και ιστορικά, θα υποθηκεύσει όχι μόνο την οικονομική της δραστηριότητα (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός κ.λπ.), αλλά θα πλήξει και θα προσβάλει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και τον ιστορικό και μνημειακό χώρο των αρχαίων Ταφίων.

Επιπλέον, είναι πρώτη προτεραιότητα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αφού τίθεται σε κίνδυνο η βιοποικιλότητα και το τοπίο μετατρέπεται σε βιομηχανικό, λόγω του τεράστιου όγκου των ανεμογεννητριών από τα συνοδά έργα που έγιναν και θα γίνουν (μεγάλες τσιμεντοβάσεις, δρόμοι, χώροι εξόρυξης αδρανών υλικών, εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετικές εγκαταστάσεις κ.ά.). Εκτός από τη ριζική αλλαγή που θα επιφέρουν θα δημιουργήσουν συνολικότερη υποβάθμιση από διάβρωση, κίνδυνους πυρκαγιών κ.ά.

Επισημαίνουμε πως παραγνωρίζεται και υποβαθμίζεται ένα μέρος με μεγάλη αρχαιολογική αξία, αφού η εγκατάσταση θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή των αρχαίων Ταφίων, που διατηρεί τα ερείπια της Μονής του Ταφιού, το ιστορικό μοναστήρι του Ταφιού, το μοναστήρι στα Κηπούρια, το Δρακοντόσπηλο, τα φυλάκια, την Πλατιά Άμμο, το Μαντρί κ.ά., που είναι στοιχεία αναπόσπαστα από την ιστορική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Παλικής.

Την ώρα που κυβέρνηση – ΕΕ στηρίζουν τους επενδυτικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της “απελευθέρωσης” της αγοράς Ενέργειας, η Ενέργεια είναι ένα απλησίαστο και πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια. Και στα νησιά μας νέα νοικοκυριά, ακόμη πιο μαζικά, θα βρεθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διακοπής ηλεκτροδότησης, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση και στο νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης όπου παράγεται ήδη το διπλάσιο ρεύμα με ΑΠΕ από αυτό που χρειάζεται και όπου υπάρχουν προβλέψεις για πολλαπλάσιες “επιδόσεις”, να βιώνουν ο λαός, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μια αμείλικτη ενεργειακή φτώχεια. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ο υπέδαφος, θάλασσες, αέρας και ο ήλιος γίνονται στα χέρια των επιχειρηματιών είτε υδρογονανθράκων είτε ΑΠΕ χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας, σε αντίθεση με το συμφέρον του λαού για Ενέργεια – κοινωνικό αγαθό.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ, διεκδικεί:

  •  Να σταματήσει η καταστροφική και για το περιβάλλον εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη θέση “Μωρού – Κηπούρια” της Τοπικής Κοινότητας Καμιναράτων της Δημοτικής Ενότητας Παλικής του δήμου Κεφαλονιάς.
  •  Να υπάρξει άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή, ώστε να μην προσβληθεί με κανέναν τρόπο ο αρχαιολογικός χώρος, το απαράμιλλο τοπίο της περιοχής, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων.
  •  Να σταματήσει να είναι η Ενέργεια – είτε από υδρογονάνθρακες είτε από ΑΠΕ – πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους, φιλανθρωπίας και φτώχειας για τους πολλούς.

Αργοστόλι 31/12/2018

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γραμματέας

Σοφία Μισαηλίδου