Η αλήθεια για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο

O κ. Γεώργιος Kουρής

Από τον ιατρό Γεώργιο Κουρή λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Προς Εφημερίδα «Ημερήσιος»

Ληξούρι, 21/92018

Κύριε Διευθυντά,

Η πρώτη ερώτηση των γνωστών μου στο Ληξούρι το καλοκαίρι ήταν: -Γιατρέ, τι λέτε, θα κλείσει το Μαντζαβινάτειο;

Ηταν μια ερώτηση που περιείχε την αγωνία και το άγχος όλων των κατοίκων της Παλλικής για το Νοσοκομείο.

Εγώ, με ύφος …πολύξερου και πολύπειρου, απαντούσα: -ΟΧΙ, δεν είναι δυνατόν να κλείσει ένα Νοσοκομείον με τέτοια προσφορά και τέτοια ιστορία…

Αμέσως, όλοι ηρεμούσαν, καθησύχαζαν. Είχαν ακούσει εκείνο που ήθελαν ν’ ακούσουν…

Η αλήθεια είναι ότι το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, έχει ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες των κατοίκων της Παλλικής, γενεών και γενεών… Με χρήματα της κληρονομιάς Παναγή και Αντωνίας Μαντζαβινάτου και την αμέριστη και συνεχή βοήθεια της οικογένειας Αλιβιζάτου, που στην πραγματικότητα είναι και οι ιδρυταί του Νοσοκομείου και η συνεχής στήριξή του, το Μαντζαβινάτειο στην ακμή του έφθασε να έχει ξεπεράσει το Νοσοκομείο Αργοστολίου με Διευθυντές του διαμετρήματος Γεράσιμου Πεντογάλου, χειρουργού, Κωνσταντίνου Κάλου, γυναικολόγου, Χαράλαμπου Κοντογιαννάτου και Δημ. Λαδά, γυναικολόγων, Γιάννη Σαρηκώστα, μικροβιολόγου και Ζήση Ποντίκα, ακτινολόγου.

Είναι αλήθεια, επίσης, ότι όλοι οι κάτοικοι, έχουν περάσει από εκεί, για το μεγάλο ή το μικρό πρόβλημα υγείας τους, και ότι όλοι έχουν τελικά κλείσει τα μάτια τους εκεί.

Εις το αρχείον της Παθολογικής Κλινικής υπάρχει πλούσιο υλικό για τον μελλοντικό μελετητή για την νοσηρότητα και τα νοσήματα των κατοίκων από το 1990 κι’ εντεύθεν. Ο κάθε ένας ασθενής έχει το φάκελλό του. Ελπίζω να έχουν διασωθεί μέχρι τότε…

Επειδή πολλοί ευσυνείδητα ή όχι, κατηγορούν τους λειτουργούς υγείας του, ότι με υπαιτιότητα των το Νοσοκομείο δεν λειτουργεί και ότι οι προσερχόμενοι σ’ αυτό ασθενείς εξαναγκάζονται να περνούν την άγουσα για το Αργοστόλι, παραθέτω έναν πίνακα στατιστικής ενδεικτικό του καλοκαιριού 2018 και τον αφιερώνω στους τωρινούς λειτουργούς υγείας, γιατρούς, νοσηλεύτριες, παρασκευαστές, βοηθούς εργαστηρίων, υπαλλήλους και καθαρίστριες που έχουν συμβάλλει με τον ιδρώτα τους να υπάρχουν στα πιο κάτω αποτελέσματα:

  •  Από το Τμήμα Εξωτερικών Ιατρίων (παθολογική): Τον Ιούνιο 588 περιστατικά, τον Ιούλιο 599, τον Αύγουστο 765.
  •  Από το Τμήμα Επειγόντων Παραστατικών: Τον Ιούνιο 290 περιστατικά, τον Ιούλιο 539, τον Αύγουστο 747.
  •  Από το Παιδιατρικό Τμήμα: Τον Ιούνιο 330 περιστατικά, τον Ιούλιο 330, τον Αύγουστο 390.
  •  Από το Χειρουργικό Τμήμα: Τον Ιούλιο 93 περιστατικά, τον Ιούλιο 185, τον Αύγουστο 151.
  •  Από το Ορθοπεδικό Τμήμα: Τον Ιούνιο 165 περιστατικά, τον Ιούλιο 98, τον Αύγουστο 170.

Ελπίζω ότι η προκήρυξη από 6η ΥΠΕ των δύο θέσεων παθολόγων που «τρέχει» να στελεχώσουν την Παθολογική Κλινική που για λίγο διάστημα «αργούσε» κι έτσι το Νοσοκομείο μας «πλησίστιο» πλέον να καλύπτει όλες της ανάγκες του λαού, δηλαδή να νοσηλεύει όλα τα περιστατικά στους κόλπους του.

Με εκτίμηση,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ

Ιατρός παθολόγος

O κ. Γεώργιος Kουρής