Η ανέγερση μνημείων τιμής προς θυσιαθέντας ήρωας του πολέμου

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Πρόσφατα έστειλα δύο επιστολές στον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, Δήμαρχο Αργοτολίου, με τις οποίες ενημερώνω για τις προτάσεις Πολιτισμικού Τοπικού ενδιαφέροντος, που είχα προτείνει το 2017 στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εκ των οποίων όχι μόνον δεν πραγματοποιήθηκε καμία, αλλά ηξιώθην να τύχω εκτενέστατης απάντησης εγγράφως (για τους Ανεμόμυλους). Σημειωτέον ό,τι ενόχλησα εγγράφως δύο φορές χωρίς να λάβω την οποιαδήποτε απάντηση.

Τις παραθέτω ακολούθως συνοπιτικά:

Α) Χρωματιμός με μαύρο χρώμα των γραμμάτων των κειμένων επί των μνημείων της πόλεως. Είναι απαράδεκτο να κατατίθενται στεφάνια προ μαρμάρινων λευκών και «βουβών» μαρμάρων!

Β) Τυπική δι’ ηλεκτισμού επαναλειτουργία 4-5 ανεμομύλων που ευρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση θα έχουν ενδιαφέρουσα προσφορά και στον Τουρισμό, επαναφέροντας αναμνήσεις του περασμένου αίωνα!

Γ) Εγκατάσταση προτομής του Κων/νου Μεταξά οπλαρχηγού στο Λάλα και της μετέπειτα πολύχρονης μέγιστης προσφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των βάρβαρων Τούρκων.

Δ) Ομοίως της προτομής του Ανδρέου Μεταξά, πρώτου Πρωθυπουργού, μετά την απελευθέρωσή μας.

Ε) Αγορά από τον γλύπτη Σπύρο Χουρμούζη των προτομών των Ριζοσπαστών και έκθεση των εις περίοπτον εσωτερικόν χώρον.

και

Στ) ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟ 1940-41! ΤΟ «ΟΧΙ» τους και το «ΑΕΡΑΑΑΑ»,  με το ΑΙΜΑ τους μας έχουν σήμερα ελευθερους και δοξασμένους!

Ούτε η υπ’ αριθ’ (α) δεν πραγματοποιήθηκε που πρόκειται για ΕΝΑ ημερομίσθιο τεχίτου (το πολύ) και μισό κιλό λαδομπογια (το πολύ). Μπορούσε –για συντομία-, να χρησιμοποιηθεί μαύρο σπρέυ.

Τις προτάσεις μου συνόδευε κατατοπιστική πολυάριθμη αλληλογραφία.

Απευθυνόμενος στην παρούσα Δημοτική Αρχή, υποβάλω την θερμή παράκληση -κατά προτεραιότητα-, να προωθήσει τα δύο ακόλουθα έργα:

1) Την περαίωση της τυπικής διαδικασίας τελικής έγκρισης ενέγερσης μνημείου προς τιμήν των ηρώων Κεφαλλήνων των πεσόντων στην μάχη του Λάλα το 1821, για το οποίο υπάρχει πλήρης μελέτη μου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας-Ιθάκης και έχει τύχει –προ ετών- της έγκρισης της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου.

Και

2) Την προώθησην όλης της τυπικής διαδικασίας και των εγκρίσεων για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των θυμάτων μας στο Αλβανικό μέτωπο και της όλης περιόδιυ Γερμανοιταλικής Κατοχής μας την περίοδον 1940-1944.

Ευελπιστώ πως ο επί του Πολιτισμού Αντιδήμαρχος –που μάλλον θα επωμισθεί το όλον βάρος της περεταίρω γενικής διαδικασίας- να εύρει συμπαραστάτες, βοηθούς, για να φέρει εις πέρας ό,τι επιβάλλει το καθήκον ημών ως επιγενομένων εκείνων των ηρώων!