Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε

Eνας μήνας μόνο έμεινε για την έναρξη λειτουργίας των νεοσύστατων δήμων και ήδη έχουν συνταχθεί και υπογραφεί οι μεταβατικοί οργανισμοί υπηρεσίας, για τους οποίους μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο και οι οποίοι ρυθμίζουν προσωρινά τις εκκρεμότητες και τα θέματα μετάβασης στο νέο δημοτικό καθεστώς.

Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται σε πολλούς νέους δήμους, όπως και στο νέο δήμο Σάμης, έλλειψη οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα τη χρονοβόρα άσκηση των υπαλληλικών καθηκόντων και με συνέπεια την αργή ή και τη μη εξυπηρέτηση του πολίτη και συνδημότη μας. Αυτή η υποστελέχωση των νεοσύστατων δήμων, η οποία προς το παρόν, αντιμετωπίζεται με τις κοινές διατάξεις περί κινητικότητας και της χρονοβόρας προκήρυξης θέσεων, χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια περαιτέρω ειδικότερη νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του νέου καθεστώτος και το βαρύ αντεπιχείρημα όλων όσοι ήταν από την αρχή αντίθετοι στη διάσπαση των ενιαίων δήμων.

Πράγματι, ως ένα βαθμό το νέο status βρίσκει σε αμηχανία τις νέες διοικήσεις των νεοσύστατων δήμων. Πέρα, δε, από αυτό, αρκετοί εργαζόμενοι (μόνιμοι, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) αναγκάζονται είτε να μετοικήσουν – το βασικότερο-, είτε να αποσπαστούν σε νέες θέσεις καθηκόντων. Και όλα αυτά εξαιτίας της ολιγωρίας και της αναποφασιστικότητας του τότε υπουργικού επιτελείου, που, αν θυμάστε, προχώρησε στην εδώ και καιρό αναμενόμενη διάσπαση ελάχιστο χρόνο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει αλλεπάλληλα συμβούλια για το θέμα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και πλέον πρέπει να παρθεί μία σημαντική πρωτοβουλία από την πολιτική ηγεσία, ώστε να αποκρουστούν με το λιγότερο δυνατό κόστος τα ανακύπτοντα προβλήματα, ως αναφέρονται περιληπτικά ανωτέρω. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο στην ορθή διαχείριση της εξουσίας και στην κατάλληλη κατανομή αρμοδιοτήτων, αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση εκατοντάδων συνδημοτών μας. Ως εκ τούτο, οι νέες διοικήσεις των νεοσύστατων δήμων θα πρέπει να μην ολιγωρήσουν καθόλου και να προβούν άμεσα σε ενέργειες, ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στα πολιτειακά όργανα και να καταστήσουν τους δήμους εύρυθμους και αποδοτικούς.

 

* Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Δημοτικός σύμβουλος  του νέου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας – επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Συνείδηση»