Η αντιπολίτευση στρίμωξε τον Θεόφιλο για το δρόμο στο Κορώνι

     Δώδεκα σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με επιστολή τους στον πρόεδρο του Δ.Σ. Νίκο Βαλλιανάτο ζητάνε άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου για να συζητηθεί η λήψη πρωτοβουλιών για την διάνοιξη της οδού προς την παραλία «Κορώνι».

     Σύμφωνα με τον νόμο ο κ. Βαλλιανάτος πρέπει να συγκαλέσει το έκτακτο Δ.Σ. εντός 6 ημερών. Κάτι που σημαίνει, ότι οι «12» «στριμώχνουν» το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο να οδηγηθεί στην διάνοιξη του δρόμου, καθώς αυτός κωφεύει και αδρανεί!

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

     Τον Σεπτέμβριο 2020, εντελώς αιφνιδιαστικά, κλείστηκε η οδός που οδηγεί προς την παραλία «Κορώνι» από συνιδιοκτήτες όμορου με αυτήν ακινήτου, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υφίσταται κοινόχρηστη οδός και ότι τους ανήκει το τμήμα της οδού που συνορεύει με την ιδιοκτησία τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου στην συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου 2020, συζητώντας, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα του αιφνίδιου κλεισίματος της οδού, μετά από εισήγηση του κ. Δημάρχου Αργοστολίου, υιοθέτησε ψήφισμα των κατοίκων της περιοχής Ελειού περί άμεσου ανοίγματος της οδού και άσκησης νομικών ενεργειών προς τον σκοπό αυτό. Στα πλαίσια της απόφασης αυτής η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου, με την υπ’ αριθμ. 160/2020 απόφαση της, ομόφωνα αποφάσισε την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά των συνιδιοκτητών του παραπάνω ακινήτου που είχαν κλείσει την οδό και τον ορισμό δικηγόρου για την κατάθεση της αίτησης και την παράσταση κατά την συζήτηση της. Στη συνέχεια ορίστηκε δικηγόρος για την άσκηση του πιο πάνω ενδίκου μέσου.

     Η συγκεκριμένη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν ασκήθηκε ποτέ και μάλιστα πρόσφατα, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ανακλήθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την άσκηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, με κύριο επιχείρημα ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν προσήλθαν να συνυπογράψουν την αίτηση.

     Αποτέλεσμα της μη διεκδίκησης της κοινοχρησίας της οδού από τον Δήμο Αργοστολίου είναι αυτή να παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή, γεγονός που θα συνεχίσει με βεβαιότητα και για τα επόμενα χρόνια, αν δεν δράσουμε άμεσα και δεν ληφθεί απόφαση, από το αρμόδιο Δικαστήριο, που να απαγορεύει την παρεμπόδιση χρήσης της συγκεκριμένης οδού. Ουσιαστικά ο μόνος τρόπος για να ανοίξει, έστω και προσωρινά, η οδός είναι να ληφθεί απόφαση επί σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

     Τον Οκτώβριο 2021 οκτώ (8) κάτοικοι της περιοχής του Ελειού κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου, ζητώντας να απαγορευθεί η παρεμπόδιση χρήσης της εν λόγω οδού. Ο κος Δήμαρχος ρωτήθηκε αν σκοπεύει να εισηγηθεί την άσκηση πρόσθετης παρέμβασης από τον Δήμο υπέρ της ανωτέρω αίτησης των συνδημοτών μας, χωρίς να έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αργοστολίου, στις 10 Ιανουαρίου 2022, οπότε και αναβλήθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Ν. Βαλλιανάτος
Θ. Μιχαλάτος

     

     Ενόψει των παραπάνω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αργοστολίου, με την παρούσα ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 3 παρ. 3δ του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Δήμου Αργοστολίου, καθώς και τις όποιες μελλοντικές έχει τυχόν προγραμματίσει, για να πετύχει το άνοιγμα της οδού και να συζητήσουμε την πιθανή άσκηση πρόσθετης παρέμβασης του Δήμου, υπέρ της πιο πάνω αίτησης ασφαλιστικών μέτρων των οκτώ (8) κατοίκων της περιοχής, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια τους για το άνοιγμα της οδού που οδηγεί προς την παραλία «Κορώνι», πριν την έλευση του καλοκαιριού. Εισηγητή του θέματος ορίζουμε τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Λυκούδη.

Με εκτίμηση

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αλέξανδρος Παρίσης

Διονύσης Λυκούδης

Άγγελος Κωνσταντάκης

Διονύσης Πολλάτος

Νίκος Μενάγιας

Γιάννης Λυκούδης

Γεράσιμος Φόρτες

Αλέξανδρος Παντελειός

Διονύσης Τρωϊάννος

Δημήτρης Κεκάτος

Νίκος Παπαδάτος

Νίκος Ανουσάκης

Και η Λαϊκή Συσπείρωση

ζητάει έκτακτο Δ.Συμβούλιο

     Το δικό της αίτημα σύκλησης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου για την διάνοιξη του δρόμου στο Κορώνι έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) του Δήμου Αργοστολίου. Το αίτημα αναφέρει:

     Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου: κ. Ν. Βαλλιανάτο

     ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΡΩΝΙ»

     Από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο δρόμος που οδηγεί προς την ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους παραλία «Κορώνι» παραμένει κλειστός εξαιτίας φθορών που έχει υποστεί και βράχων που έχει τοποθετήσει σκόπιμα ιδιώτης, διεκδικώντας τον ως ιδιωτική περιοχή. Ο συγκεκριμένος δρόμος που οδηγεί προς την παραλία “Κορώνι” αποτελεί για τους λουόμενους τη μοναδική πρόσβαση σε αυτήν από την ξηρά. Η κρισιμότητα αλλά και η χρόνια χρήση του συγκεκριμένου δρόμου από τους κατοίκους και τον τέως Δήμο Ελειού Πρόννων (σήμερα στο Δήμο Αργοστολίου), αποδεικνύεται από το γεγονός ότι με ευθύνη του από το 1978 έχει διαμορφωθεί και τσιμεντοστρωθεί και κάθε χρόνο συντηρείται, ενώ μέσα από αυτόν διέρχεται το δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Βαλεριάνου. Αποτελεί ακόμη τη μοναδική πρόσβαση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών ή την παροχή βοήθειας στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων από την υπάρχουσα πηγή υδροληψίας.

     Με βάση τα παραπάνω αλλά και σύμφωνα με σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων – ΓΔ Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου πρέπει να είναι ανοιχτός, ιδιαίτερα μάλιστα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Οι κάτοικοι της περιοχής με κινητοποιήσεις και λαϊκές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει, έχουν απαιτήσει με ομόθυμες αποφάσεις τους από όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αργοστολίου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας κ.ά) την άμεση διάνοιξη του δρόμου. Όμως μέχρι και σήμερα, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της δημοτικής αρχής Μιχαλάτου, ταλαιπωρώντας την τοπική κοινωνία και βάζοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή κατά την αντιπυρική περίοδο.

     Ενόψει των παραπάνω οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ζητάμε την ΆΜΕΣΗ σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αργοστολίου έτσι ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση και να γίνουν όλες οι απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες εκ μέρους του δήμου Αργοστολίου για να διανοιχθεί άμεσα ο συγκεκριμένος δρόμος και να παραμείνει μόνιμα ανοιχτός για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες, και για να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο οδόστρωμα ώστε να είναι προσπελάσιμος για τους λουόμενους και να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή (πυροσβεστικός κρουνός ή δεξαμενή) στην πηγή υδροληψίας, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η υδροληψία των πυροσβεστικών οχημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Οι αιτούντες την σύγκληση

του Δημοτικού Συμβουλίου

δημοτικοί σύμβουλοι της

ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Σταύρος Γρηγορόπουλος

Γιάννης Κουρούκλης