Η Γιορτή της Παναγίας στα Θέματα

Εορτάστηκε προχτές Νια Τρίτη, η Εικόνα της Παναγίας (της Πορταΐτισσας Αγίου Όρους), στη Ι. μονή Θεμάτων στη Πύλαρο. Με λιγότερο κόσμο από τις προηγούμενες, χρονιές και με έναν υπέροχο καιρό, τελέστηκαν ο Ορθος, η Θεία Λειτουργία και η Λιτάνευση της Εικόνας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Δημητρίου. Στη Λιτανεία παιάνισε η Φιλαρμονική Σάμης της ΚΕΔΗΚΕ, «Θέμος Αμούργης».

Από τους αιρετούς μας, διακρίναμε τους: Μιχάλη Γάκη αντιδήμαρχο Πυλαραίων, Γεράσιμο Αλυσανδράτο πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Κεφαλονιάς, Θεόφιλο Μιχαλάτο επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά», Διονύση Αραβαντινό δημοτικό σύμβουλο με την ίδια Παράταξη, Μάρκο Κοτσιλίνη πρώην δήμαρχο Πυλαραίων, Παναγή Ζαφειράτο πρόεδρο Τ.Σ. Αγίας Ευφημίας και Γιώργο Κοκκόλη αντιδήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Μετά το τέλος της Λιτανείας της Εικόνας, προσφέρθηκε καφές και γεύμα στον Μητροπολίτη, στους ιερείς, στους επισήμους και στα μέλη της Φιλαρμονικής.

Ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι με την ορχήστρα του Γεράσιμου Γεωργόπουλου. Στο βιολί ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης, στο τραγούδι η Ειρήνη Καμινάρη, στο μπουζούκι και στην κιθάρα ο Διονύσης Παγουλάτος και στα πλήκτρα-τραγούδι, ο Γ. Γεωργόπουλος.

Ο χορός κράτησε μέχρι τις έξι το απόγευμα και ο κόσμος απόλαυσε, ένα γνήσιο κεφαλονίτικο γλέντι.

Ιδιαίτερη νότα στο πανηγύρι, έδωσε το εκπληκτικό χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ευφημίας το «Φανάρι», που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Κεφαλονιάς.

Να σημειώσουμε πως οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, προσέφεραν όπως κάθε χρόνο στους παρευρισκόμενους  τη παραδοσιακή πλέον, γίδα βραστή.

Τάσος Καβαλλιεράτος