Η εικόνα που οδήγησε στην αυτοκτονία τον φωτογράφο της. Ποιός ήταν ο Κέβιν Κάρτερ που με το φακό του αποθανάτισε το 1993 τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο Νότιο Σουδάν

Το 1993 ο Νοτιοαφρικανός φωτορεπόρτερ Κέβιν Κάρτερ (Kevin Carter) ταξίδεψε στο Νότιο Σουδάν και απαθανάτισε με τον φακό του τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στο χωριό Αγιόντ συνάντησε ένα μικρό κορίτσι εξαντλημένο από την πείνα λίγο πριν φτάσει στον σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ.

Ο Κάρτερ φωτογράφισε το μικρό κορίτσι, προσθέτοντας στο θέμα και το όρνεο που περίμενε το θάνατό του. Οι New York Times αγόρασαν και δημοσίευσαν αμέσως τη φωτογραφία, η οποία προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες και ξεσήκωσε κατηγορίες εναντίον του φωτογράφου. Η δημοσίευση της φωτογραφίας ωστόσο, έφερε ως αποτέλεσμα την αύξηση της βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν.

Ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 1994 ο Κέβιν Κάρτερ παρέλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ για Αξιόλογη Φωτογραφία (Pulitzer Prize for Feature Photography) στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Τον Ιούλιο του 1994 ο Κάρτερ, σε ηλικία μόλις 33 ετών, αυτοκτονεί με μονοξείδιο του άνθρακα…

«Με στοιχειώνουν οι ζωντανές αναμνήσεις θανάτων και πτωμάτων και θυμού και πόνου .. αναμνήσεις παιδιών που λιμοκτονούν ή είναι τραυματισμένα, τρελών πολεμάρχων, δολοφόνων εκτελεστών…», έγραφε μεταξύ άλλων στο σημείωμα της αυτοκτονίας του.

(thebest)