Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας

Π. Αμούργης

Εχοντας την αδήριτη ανάγκη να εκφράσω και προσωπικά αλλά και ως επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και μέλος του δημοτικού συμβουλίου Σάμης την κοινή ανησυχία μας για τη δημόσια υγεία, οφείλω να πω τούτα:

Πέρα από το τοπικό κριτήριο, δεν οφείλουμε να κοιτάμε σε ποιον δήμο ανήκουμε αλλά να νοιαστούμε όλες και όλοι για τον νομό Κεφαλλονιάς. Ως πρώην Διοικητής Κρατικού Νοσοκομείου και έχοντας βιώσει τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, το ενδιαφέρον μου εντείνεται ακόμη περισσότερο για τον συνάνθρωπο. Η πανδημία πλέον του κορονοϊού έχει χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος με ήπια γενικά συμπτωματολογία αλλά με μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης βαριάς πνευμονίας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, όπως οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς ή οι καρδιοπαθείς συμπολίτες μας. Έχουν, δε, ξεκινήσει οι διαδικασίες μετακίνησης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από το νησί μας στην Πάτρα. Πρέπει επιτέλους να εισακουστούν οι εκκλήσεις του δήμου μας που γίνονται επανειλημμένα για στελέχωση του νησιού με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα άρθρο που επανήλθε στη δημοσιότητα με ημερομηνία σύνταξης 13 Νοεμβρίου 2015, σύμφωνα με το οποίο συνδυάζοντας έναν ιό των νυχτερίδων με τον φονικό ιό του SARS, διεθνής ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες. (https://www.in.gr/ 2015/11/13/tech/diethnes-peirama-dimioyrgei-epikindyno-io-ergastirioy/?fbclid =IwAR08k_dEuH_4 w-Rgv2aRmKC gNKPA4apC6psbXg-I2bg8Gq5jwbkjXRgzE_M)

Σύμφωνα με το τότε άρθρο ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα ανέφεραν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κορονοϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014. Ο υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι είχε δηλώσει «αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις».

Εκ των ανωτέρω «προφητειών» αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ότι αποτελούμε πιόνια ενός παγκόσμιου συστήματος αποδεκατισμού του πληθυσμού, με σκοπό την συντήρηση και την αποτροπή εξαφάνισης των τροφικών αποθεμάτων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Υπουργείο Υγείας έχουν, επομένως, έναν ακόμη λόγο να επαγρυπνούν και να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικά μέτρα και τάχιστα την ανακύψασα πανδημία, καθώς πρόκειται γα έναν ενδεχομένως τεχνητό ιό, ο οποίος δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, είναι άγνωστος στους επιστήμονες και κανείς δε γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Ο Δήμος Σάμης πρέπει να σταθεί στο πλευρό των συνδημοτών και να στηρίξει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Πέρα από την πρόληψη, που αποτελεί κυρίως κομμάτι ατομικό και έγκειται στο ύψος της ευθύνης του καθενός μας, οφείλει να σταθεί και στο κατασταλτικό μέρος της κατάστασης, εκείνο δηλαδή της θεραπείας με τις νοσοκομειακές μονάδες έτοιμες ανά πάσα ώρα και λεπτό. Για τον λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η επιστροφή των μηχανημάτων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά την πάροδο της πανδημικής κρίσης.

Επειδή ο ιός αυτός εμφανίστηκε σε πολύ δύσκολο χρονικό σημείο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εν μέσω πολέμων, πείνας, τεράστιων μεταναστευτικών ρευμάτων και οικονομικών κρίσεων, το στοίχημα είναι να μείνουμε όλοι ενωμένοι, να πιστεύουμε βαθιά όπου ο καθένας θεωρεί ιερό και να μεριμνούμε για τη φροντίδα του εαυτού μας, μέσω της οποίας θα προστατευτεί και η φροντίδα των διπλανών μας.

Τέλος, θα πρέπει τα όργανα της Κεντρικής Διοίκησης να φροντίσουν ώστε οι τουριστικοί πυλώνες της νησιωτικής χώρας μας, που διαχέουν χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο κράτος, να παραμείνουν όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασμένοι από αυτό το τσουνάμι «έκτακτης ανάγκης», που οργώνει ολόκληρο τον κόσμο και την πολύπαθη πατρίδα μας. Οι πνεύμονες της Κεφαλονιάς και κάθε ζωτικού παράγοντα της Ελλάδος, που δίνει δουλειά και ζωή στους κατοίκους της, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Καλούμε, λοιπόν, την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην τεράστια αυτή πρόκληση που ορθώνεται μπροστά της.

* Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης