Η Ευριδίκη Λειβαδά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Τη σημασία της 200στής επετείου του Αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ειδικά για την Επτάνησο, επιχείρησε να αναδείξει η εκπομπή «Έλληνες παντού», από το Παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας”, την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, στις 13:05.

Καλεσμένη της εκπομπής η κ. Ευρυδίκη Λειβαδά, Κεφαλλονίτισσα συγγραφέας, ιστορική ερευνήτρια και λογοτέχνιδα, με έργο που έχει βραβευθεί και μεταφραστεί, προβάλλοντας -εντός και εκτός Ελλάδας- πρωτογενή θέματα.

Μαζί αναφερθήκαμε στο καθεστώς στο οποίο βρισκόταν η Επτάνησος τον καιρό της έκρηξης της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21, αλλά και κατά τη 10ετή διάρκειά της. Επίσης, αναφερθήκαμε στις κρατούσες πολιτικές συνθήκες στα Αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, καθώς και στις πολλές προεπαναστατικές δράσεις κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Φωτίσαμε την ενεργό συμμετοχή των Επτανήσιων, ειδικά εκείνων της διασποράς, στη Φιλική Εταιρεία. Στη δυναμική συμμετοχή τους στον ένοπλο Αγώνα, από τη Μολδοβλαχία, ως το Μωριά και τη Ρούμελη.

Σταθήκαμε στις κορυφαίες προσωπικότητες, που επηρέασαν την έκβαση του Ξεσηκωμού, όπως ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Διονύσιος Σολωμός, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της πολύπλευρης προσφοράς της Επτανήσου στον Αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, πέραν της συμμετοχής των Επτανήσιων στις μάχες που έφεραν τη Λευτεριά.

Μπορείτε να μας ακούσετε: https://disk.yandex.com/d/bYEYxfk2YO72DA