Η Ιθάκη της Σοφίας Ζαχαράκη

Αυτές οι γραµµές γράφονται από το κέντρο της Αθήνας ενώ η σκέψη ταξιδεύει στην Ιθάκη. Είναι από τους ταξιδιωτικούς προορισµούς που έχω ταξιδέψει και ξεχώρισα. Την Ιθάκη µας µε την απίστευτη οµορφιά και ασφαλώς τη µυθικότητα της εµπειρίας, που µε κάποιον τρόπο την αισθάνεσαι και την καταγράφεις.

Γνώρισα το νησί µέσα από αντιξοότητες στις δύσκολες µέρες του Ιανού. Και όµως ακόµα και τότε µε γοήτευσε η αυθεντικότητά της, η εναλλαγή του τοπίου και οι γραµµές του που σε καθησυχάζουν, υπάρχει µια γαλήνια αίσθηση ότι «έφτασες σπίτι»! Σε αυτό συµβάλλει ασφαλώς και η κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας, που έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η δύναµή της είναι η πολιτιστική της κληρονοµιά.

Το νησί είναι ιδανικά προσαρµοσµένο στο ανθρώπινο µέτρο, αρκετά µικρό ώστε να µην ταλαιπωρείσαι µε ατέλειωτες µετακινήσεις, αλλά και αρκετά πλουραλιστικό ώστε να σου κρατά το ενδιαφέρον για µια διαµονή αρκετών ηµερών. Ωραίο κολύµπι στο Γιδάκι, τα Κουρβούλια, τα Καµίνια, το Φιλιατρό, εξαιρετικό φαγητό µε πολλές αναφορές στην επτανησιακή κουζίνα, τοπικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας στα περισσότερα εστιατόρια, υπέροχες βόλτες στο Βαθύ µε ποδήλατο, πανοραµικά χωριά που το καλοκαίρι ζωντανεύουν και ένα καταπληκτικό δίκτυο οδοιπορικού τουρισµού, τo Ithaca Trail, ένα ταξίδι στον χρόνο και τον µύθο που σε φέρνει σε επαφή µε την «Οδύσσεια» και τα τοπωνύµιά της, ιδανικό για τις παρυφές της τουριστικής σεζόν που ο καιρός είναι πιο δροσερός. Υπέροχα µουσεία και µονές µέχρι και µεσαιωνικοί οικισµοί. Σας προσκαλώ να το ζήσετε!

*Η Σοφία Ζαχαράκη είναι υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.