Η ιστορία του Ιονίου Πανεπιστημίου με αφορμή τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Ιονίων

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ως «Πανεπιστήμιο της Επτανήσου» στην μοναδική παρουσία Πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1982.

Στην κατάμεστη Πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι ο αξέχαστος Ανδρέας εκείνη την ημέρα είχε κάνει την ιστορική εξαγγελία:

«Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Επτανήσου. Και αυτό σημαίνει και στην Κεφαλονιά» !

Και πραγματικά μετά από δύο χρόνια το 1984 ιδρύεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Κέρκυρα και πρόβλεψη τμήματα να δημιουργηθούν και σε άλλες πόλεις. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ιδρύονται και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αιγαίου τα οποία στην πορεία του χρόνου δημιούργησαν σχολές το μεν πρώτο και στις τέσσερεις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας, το δε Αιγαίου σε …έξι συνολικά νησιά! Μόνο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο παρέμεινε απομονωμένο στην Κέρκυρα και με το επιχείρημα των κατεστημένων στους καθηγητές και στην κοινωνία της Κέρκυρα πως… «η δημιουργία τμημάτων στα άλλα νησιά θα ήταν επί ζημία του Πανεπιστημίου» όταν το αντίθετο ακριβώς συνέβη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που σήμερα θεωρείται ένα από τα καλλίτερα της Ελλάδας.

Κάθε φορά που ετίθετο θέμα δημιουργίας σχολών στα υπόλοιπα νησιά οι Κερκυραίοι και το καθηγητικό κατεστημένο αντιδρούσαν σφόδρα όπως πρόσφατα το 2013 όπου κάποιος καθηγητής είχε μιλήσει για …«τους αγρίους των κάτω νησιών».

Και προηγούμενα το 1999 με ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ζητηθεί (Υπουργός Παιδείας ο Γεράσιμος Αρσένης) η δημιουργία σχολών σε όλους τους νομούς και όχι μόνο στην Κέρκυρα, κάτι που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η αλήθεια είναι πως μετά την δημιουργία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου δεν υπήρξε η πολιτική βούληση όλων των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των αντίστοιχων Υπουργών Παιδείας να υλοποιηθεί και εδώ ό,τι στο Αιγαίο και τη Θεσσαλία.

Και να φανταστεί κανείς ότι πέρασαν ως Υπουργοί Παιδείας όλο αυτό το διάστημα …τέσσερεις Κεφαλονίτες. Ο Αντώνης Τρίτσης, ο Γεράσιμος Αρσένης, ο Ανδρέας Λοβέρδος (επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με Πρωθυπουργό μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά που η γυναίκα του είναι Κεφαλονίτισσα και τον Πέτρο Ευθυμίου που επίσης η γυναίκα του είναι Κεφαλονίτισσα!

Η δημιουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με σχολές σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο αρχικά το 1999 (επί Αρσένη) ως παραρτήματα του ΤΕΙ Ηπείρου μόνο δύο σχολές σε Αργοστόλι και Ληξούρι και το 2002 (επί Ευθυμίου) με την δημιουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και σχολές στα τρία νησιά.

Η δημιουργία ΤΕΙ ήταν αναμφισβήτητα «το χρύσωμα του χαπιού» και το υποκατάστατο των Πανεπιστημιακών σχολών που σε καμία περίπτωση δεν αποκαθιστά την ιστορική αδικία που έχει γίνει σε βάρος των υπολοίπων εκτός Κέρκυρας Επτανήσων.

Ακόμα και ο τίτλος του «Ιόνιο Πανεπιστήμιο» είναι σε διάσταση με την ιστορική εξαγγελία του Ανδρέα Παπανδρέου ως «Πανεπιστήμιο της Επτανήσου» και της ονομασίες των δύο άλλων Πανεπιστημίων «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» και όχι …«Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο» και ¨Πανεπιστήμιο Αιγαίου» και όχι …«Αιγαιακό Πανεπιστήμιο».

Η διαφορά τεράστια…

Ο μεν σημερινός τίτλος παραπέμπει σε γεωγραφικό προσδιορισμό του Πανεπιστημίου, ο δε άλλος παραπέμπει στην ιστορική και πολιτική διάσταση δηλαδή τα Επτάνησα.