Νίκος Μάνεσης: Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί για όλα τα γούστα!

Ο έγκριτος δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μάνεσης, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο τηλεοπτικό τοπίο, μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για τις ομορφιές της Κεφαλονιάς, όσα βίωσε μέσα από την εκπομπή «60΄Ελλάδα» καθώς και για την καινούρια του εκπομπή, «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση».

 

Θέλει κάποιος να επισκεφθεί την Κεφαλονιά, τι πρέπει οπωσδήποτε να δει;

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που σίγουρα δεν μπορείς να το εξερευνήσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Σε επίπεδο παραλιών οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθεί τον Μύρτο. Είναι από τις καλύτερες παραλίες στον πλανήτη. Μία  συγκλονιστική παραλία που γεννήθηκε από σεισμό και το χαρακτηριστικό της  είναι ότι τα νερά είναι πάρα πολύ βαθιά. Επίσης,  στο ίδιο μήκος κύματος, είναι η παραλία Πετανοί, που βρίσκεται στο Ληξούρι και είναι εκπληκτική. Γενικά, η Κεφαλονιά έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Από βότσαλο, όπως είναι οι Αντίσαμοι μέχρι ψιλή άμμο, όπως είναι οι  παραλίες της Σκάλας. Δεν θα αναφερθώ σε Πλατύ και Μακρύ Γιαλό διότι είναι διάσημες. Θα αναφερθώ όμως στη παραλία του Ξι, που η ιδιομορφία της με τη κόκκινη άμμο, τη καθιστά μοναδική παραλία στην Ελλάδα  και όλα αυτά σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με βουνά.

Επιπλέον, θα πρέπει να πάει στο Φισκάρδο, το γραφικό λιμανάκι στα βόρεια. Αποτελεί τη  κοσμοπολίτικη περιοχή της Κεφαλονιάς με καλό φαγητό και επίπεδο Μυκόνου. Αξιοσημείωτα είναι και τα Λουτρά  κάτω από το ενετικό κάστρο. Τέλος, όσον αφορά στους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν τον  Άγιο Γεράσιμο και μάλιστα τη περίοδο του δεκαπενταύγουστου, όπου κάνουν την εμφάνισή τους τα «φιδάκια της Παναγιάς» και συγκεντρώνουν πλήθος πιστών.

Έχετε ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο στη Κεφαλονιά και τη ξεχωρίζετε;

Πράγματι! Είχα  τη τύχη να ταξιδέψω σε όλη την Ελλάδα, που για μένα είναι το ωραιότερο οικόπεδο του πλανήτη. Η Κεφαλονιά, όμως,  με συγκλονίζει διότι  συνδυάζει πολλά πράγματα που έχω δει στην Ελλάδα και όχι μόνο. Έχει κομμάτι από Κυκλάδες , κομμάτι από Σποράδες και κομμάτι από Καραϊβική. Είναι ένα νησί με εναλλασσόμενα περιβάλλοντα.  Αρκετά βουνά, υπέροχες θάλασσες, κάμπους, καταπράσινο και κατάξερο… Ένα νησί κυριολεκτικά για όλα τα γούστα!

Η Κεφαλονιά φημίζεται για τη κρεατόπιτα. Τι άλλο όμως μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης;

Η Κεφαλονιά φημίζεται για τη κρεατόπιτα αλλά υπάρχουν και άλλα εξίσου ωραία, που μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης. Η κρεατόπιτα ήταν το φαί των φτωχών. Στη φτωχή Ελλάδα κρέας έτρωγαν σε μία μεγάλη γιορτή. Ό,τι  περίσσευε για να μη πάει χαμένο, το έκαναν κρεατόπιτα. Η παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα δεν έχει ένα είδος κρέας. Έχει δύο  είδη κρέατος, ρύζι και ντομάτα . Ωστόσο, για μένα το καλύτερο φαγητό της Κεφαλονιάς, είναι η Κεφαλλονίτικη πατάτα. Επικρατεί η άποψη  ότι η καλύτερη πατάτα είναι της Νάξου. Της Κεφαλονιάς, όμως, είναι πιο γλυκιά, πιο τρυφερή αλλά και πιο σκληρή από τη πατάτα της Νάξου. Είναι κριτσανιστή απέξω και γλυκύτατη από μέσα και η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στα άνυδρα χωράφια.

Τι παιδικές αναμνήσεις έχετε από Κεφαλονιά;

Οι αναμνήσεις που έχω είναι παιδικές διακοπές. Θυμάμαι σε ηλικία έντεκα και δώδεκα ετών , σκανδαλιές, πολύ παιχνίδι, πάρα πολλά μπάνια στις παραλίες της Κεφαλονιάς, ψάρεμα και πολύ ωραίες πρωτόγονες καταστάσεις. Θυμάμαι, επίσης,  να μένω σε διάφορα σπιτάκια με λάμπα πετρελαίου, με ψυγείο πάγου, χωρίς να υπάρχουν οι σημερινές ανέσεις. Είναι πολύ τρυφερές αναμνήσεις! Να γυρνάς όλη την ημέρα ημίγυμνος με ένα μαγιό ή σορτσάκι , να μη σε νοιάζει τι θα πει ο άλλος και κατά βάση ξυπόλυτος. Πραγματικά να αισθάνεσαι πάρα πολύ κοντά στη φύση. Ανέμελες διακοπές, που σήμερα θα τις ονομάζαμε πρωτόγονες, ενώ εγώ τις ονομάζω πρωτόγνωρες!

Με την εκπομπή σας  «60΄ Ελλάδα» έχετε ταξιδέψει από άκρη σε άκρη της χώρας. Πιστεύετε ότι η φιλοξενία παραμένει χαρακτηριστικό των Ελλήνων ή αποτελεί ένα ακόμα  θύμα της κρίσης;

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της κρίσης,  η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, έχει πληγεί. Ακόμα και εμείς  που με ένα τηλεοπτικό συνεργείο πηγαίναμε  σε κάποιους τόπους για να διαφημίσουμε  τη περιοχή, να προβάλλουμε  τα θετικά κατά βάση της περιοχής, αντιμετωπίσαμε  αρκετές δυσκολίες.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, συναντήσαμε  τραγική ποιότητα υπηρεσιών και αρκετά προβλήματα , από τοπικούς κυρίως παράγοντες.

Στα ταξίδια που κάνετε ανά την Ελλάδα , είτε ιδιωτικά, είτε για τις ανάγκες της εκπομπής, βλέπετε να υπάρχει η τουριστική υποδομή που χρειάζεται;

Όχι, δεν υπάρχει! Είναι μετριότατη η τουριστική υποδομή. Δυστυχώς, είμαστε ακόμη όμηροι της δεκαετίας του ΄80 . Εξακολουθεί να υφίσταται η δημιουργία  τουριστικών επιχειρήσεων από μη επαγγελματίες, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον τουριστικό κλάδο.  Αρκετά συχνά παρατηρείται  το φαινόμενο, οι αυτοαποκαλούμενοι επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν τους τουρίστες ως πορτοφόλι, παρέχοντάς τους κακή ποιότητα υπηρεσιών.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη λογική των εκάστοτε Υπουργών Τουρισμού ώστε η χώρα μας να έχει τον τουρισμό που της ταιριάζει;

Να μην αντιμετωπίζουν τον τουρισμό σαν ευρώ. Να αντιμετωπίζουν τον τουρισμό σαν κουλτούρα και πολιτισμό με ανθρωπιστικά κριτήρια. Να μην είμαστε όμηροι των αφίξεων και των εισπράξεων. Αντιθέτως, να είμαστε όμηροι της παροχής υπηρεσιών. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να έρθουν τουρίστες , Έλληνες ή ξένοι, οι οποίοι τελειώνοντας οι διακοπές, θα πουν πέρασα καλά και θα ξανάρθω.  Θα μπορούσα πραγματικά να γράψω βιβλίο για την ελληνική φιλοξενία αλλά… και για την ελληνική ασυδοσία.

Κλείνοντας, μετά από 18 χρόνια επιστρέφετε σε εκπομπή infotainment, προβάλλοντας τη σύγχρονη επικαιρότητα. Πόσο απαιτητικό είναι αυτό σε σχέση με το 1999 που ξεκινήσατε ;

Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει . Βιώσαμε σε ταχύτατους ρυθμούς τη κατάρρευση της Ελλάδας. Και βεβαίως έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις. Η εναλλακτική ενημέρωση δημιουργεί νέα γενιά ενημέρωσης. Το κτίριο του Alpha μετατρέπεται σε ένα απέραντο στούντιο. Με μία κάμερα ανά χείρας γυρνάμε σε όλες τις εγκαταστάσεις του Alpha. Από την άλλη επειδή μιλάμε για νέα γενιά ενημέρωσης, δεν μπορούμε να αφήσουμε απέξω ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, που ενημερώνεται  μέσω internet. Έτσι, θα γίνεται και δεύτερη  παράλληλη μετάδοση και στα social media, η οποία θα είναι συνεχής, ακόμα και την ώρα των διαλειμμάτων.

(gnoristetinellada.gr)