Η Κεφαλονιά παρουσίασε το Πρωϊνό της σε περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

Γεράσιμος Τιμοθεάτος

Κατά τη διάρκεια της 12ης HORECA, στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Κεφαλονιά παρουσίασε ντόπια προϊόντα και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της.

rsz_dsc_0385

Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Κεφαλονιάς – Mythos Group. Ο Πρόεδρος και η Ταμίας της Ένωσης Κεφαλονιάς, κ.Γεράσιμος Τιμοθεάτος και η κ.Κωνσταντίνα Χαρίτου παρουσίασαν το Κεφαλονίτικο Πρωινό μαζί με τον κ.Ανδρέα Παντελιό από τη Λέσχη Γαστρονομίας.

rsz_dsc_0399

Τα εδέσματα στο Ελληνικό Πρωινό της Κεφαλονιάς πάρθηκαν από την μεγάλη γκάμα των εδεσμάτων της τοπικής κουζίνας, ενώ συνοδεύτηκαν από μια ομάδα νέων και νεανίδων που φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές. Ξεχώρισαν από τα εδέσματα οι μάντολες, η πληθώρα τυριών, η πάστα φλώρα, η ριγανάδα,  και η καταπληκτική κρεατόπιτα.

rsz_1dsc_9497

Πίτες, χόρτα και κρεατικά χαρακτηρίζουν την παραδοσιακή κεφαλονίτικη κουζίνα, με συνταγές που ενδεχομένως δεν θα βρείτε αλλού. Eνώ όλοι μας έχουμε ακουστά την Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ντόπιες νοικοκυρές την φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ελάχιστοι γνωρίζουν τις παραλλαγές της (στο Ληξούρι βάζουν δαμάσκηνα) και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πόσες άλλες πίτες φτιάχνονται στην Κεφαλονιά.

rsz_dsc_9476

Κυριώτερες εξ αυτών η αγκιναρόπιτα, από καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας, τυρόπιτες από τα μοναδικά τυριά του νησιού, χορτόπιτες και μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο. Η κτηνοτροφίαστο νησί είναι ευρέως διαδεδομένη.

rsz_dsc_9458

Στην Κεφαλονιά σε 600.000 στρέμματα βοσκοτόπια βόσκουν 150.000 αιγοπρόβατα, που παράγουν αιγοπρόβιο γάλα και κρέας σε εντατικές συνθήκες εκτροφής με συμπληρωματικές ζωοτροφές, όποτε χρειάζεται. Η ποικιλία στη χλωρίδα και το ημιορεινό νησιωτικό περιβάλλον συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα γάλακτος και λοιπών κτηνοτροφικών προϊόντων.

rsz_dsc_9479

Τα κλασικά γλυκά της Κεφαλονιάς είναι οι μάντολες (εκ του mandorla που στα ιταλικά σημαίνει αμύγδαλο) που φτιάχνονται από καραμελωμένα αμύγδαλα.

rsz_dsc_9499

Η πατροπαράδοτη ριγανάδα της Κεφαλονιάς παρασκευάζεται από ξερές φέτες ψωμιού που έχουν μουσκευτεί σε νερό και ραντιστεί με λάδι, ξύδι και αρκετή ρίγανη. Πάνω από το ψωμί στίβεται φρέσκια ντομάτα, ενώ συνοδεύεται με τυρί φέτα, στούμπα  (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από μυζήθρα) ή πρέντζα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από φέτα).

rsz_dsc_9491

Τα κόλυβα, σπερμά ή σπερνά (από το σπέρμα, σπόρο ή το εσπερινό αντιστοίχως) είναι ένα έδεσμα που συνηθίζεται στην Κεφαλονιά αλλά και σε πολλά άλλα μέρη, και δεν συμβολίζει το πένθος αλλά τουναντίον την αναγέννηση της ζωής. Συμπεριλαμβάνει όλους τους καρπούς. Στάρι βρασμένο, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια, πορτοκάλι, ρόδι, μαϊντανό κλπ.

rsz_dsc_9466

Τέλος σερβιρίστηκαν ξεροτήγανα με μέλι πασπαλισμένα με καρύδι.