Η Κούβα χωρίς Κάστρο

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξελέγη νέος πρόεδρος της Κούβας, σε μια ιστορική μετάβαση εξουσίας από την οικογένεια Κάστρο, μετά από 60 χρόνια στην ηγεσία του κουβανικού κράτους.
Η εκλογή έγινε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, όπως ονομάζεται το κοινοβούλιο της Κούβας.
Ο κ. Ντίας-Κανέλ ήταν μέχρι πρότινος πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας.
Στην Κούβα ο πρόεδρος (του οποίου ο επίσημος τίτλος είναι «Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας») λαμβάνει ταυτόχρονα και τον τίτλο του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου, που ισοδυναμεί με θέση πρωθυπουργού, οπότε ηγείται τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.
Καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Κουβανός αξιωματούχος και πολιτικός, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για μια ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη Cubadebate.
Φεβρούαριος 1959 – Απρίλιος 2018
Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης ενάντια στο καθεστώς Μπατίστα, Φιντέλ Κάστρο, ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού της Κούβας στις 16 Φεβρουαρίου 1959, 45 ημέρες μετά την είσοδο των στρατευμάτων των Κουβανών επαναστατών στην πρωτεύουσα Αβάνα.
Από τις 2 Δεκεμβρίου 1976, μεταπήδησε στη θέση του προέδρου της Κούβας, συγχωνεύοντάς την ουσιαστικά με εκείνη του πρωθυπουργού.
Ο Φιντέλ Κάστρο αποχώρησε από την προεδρία στις 24 Φεβρουαρίου 2008, παραχωρώντας τη θέση του στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο, επίσης ηγετικό στέλεχος της κουβανικής επανάστασης. Ο Φ. Κάστρο έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2016.
Ο Ρ. Κάστρο, παρά την αποχώρησή του από την προεδρία, θα παραμείνει προς το παρόν α’ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας, το οποίο κυβερνά μονοκομματικά τη χώρα από την ίδρυσή του, το 1965.

(politis.com.cy)