Η Κυβέρνηση γιατί στέρησε χιλιάδες vouchers για ΚΔΑΠ από παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας

Θεανώ Φωτίου

Η κυβέρνηση στέρησε χιλιάδες vouchers για ΚΔΑΠ από παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χάθηκαν τα χρήματα από χιλιάδες μη υλοποιημένα vouchers Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Το «Πρόγραμμα προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» που δίνει vouchers για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Child Guarantee (Εγγύηση για το Παιδί που στοχεύει στην «πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την προώθηση ίσων ευκαιριών», κατ’ εφαρμογή της Σύστασης ΕΕ 2021/ 1004 (ΕΕΕΕ L. 223/14/22.06.2021).

Έχουμε πολλές καταγγελίες, και από πολίτες, και από φορείς ΚΔΑΠ, ότι στο φετινό πρόγραμμα, όχι μόνον 84.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους έμειναν εκτός ΚΔΑΠ, αλλά διαπιστώθηκαν τεράστιες ανισοτιμίες και αδικίες. Χιλιάδες παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας έμειναν εκτός γιατί καταστρατηγήθηκε η προτεραιοποίηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που όριζε η ΚΥΑ 77094/ 01.08.2022. Και ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνον μεταξύ διαφορετικών Περιφερειών αλλά και εντός της ίδιας Περιφέρειας. Τέλος, ότι λόγω της συνειδητής αυθαίρετης διάκρισης των κονδυλίων του ενιαίου προγράμματος σε δύο διαφορετικά τμήματα στην ΚΥΑ 77094 /01.08.2022, ένα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ένα για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, τα χρήματα των vouchers για Β/Ν σταθμούς που δεν υλοποιήθηκαν έμειναν αναξιοποίητα αντί να διατεθούν σε vouchers για ΚΔΑΠ.

Να επισημανθεί ότι σε απάντησή της με αριθ. 27445/ 14.03.2023 σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Καρασμάνη η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων δίνει στοιχεία τελείως αναληθή και άσχετα από τα στοιχεία που επίσημα ανακοίνωσε στο Δελτίο Τύπου της στις 02.09.2022 η ΕΕΤΑΑ Α.Ε., η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία για τα vouchers ανά Περιφέρεια που δόθηκαν κατά τη σχολικά χρονιά 2022-23 για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ και πόσα από αυτά έχουν δοθεί σε παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως ορίζεται στην ΚΥΑ της 01.08.2022;
  2. Πόσα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά Περιφέρεια δεν υλοποιήθηκαν και λόγω της επιλογής σας να διαχωρίσετε το ενιαίο πρόγραμμα σε δύο κατηγορίες δεν αξιοποιήθηκαν για την απονομή vouchers για ΚΔΑΠ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτίου Θεανώ