Η Λ. Συσπείρωση για το Δημοτικό Προϋπολογισμό

«Δημοτικός προϋπολογισμός 2010 Στην ίδια γραμμή βρίσκονται Δημοτική Αρχή και μείζονα αντιπολίτευση της στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων» λέει η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) για τιν Δημοτικό Προϋπολογισμό του 2010.

H ανακοίνωση αναφέρει:

Άλλος ένας αντιλαϊκός- φορομπηχτικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την Δημοτική Αρχή (Ν.Δ) του Δήμου Κεφαλονιάς για το 2019, με την πολιτική συμφωνία (παρά την καταψήφιση) από την παράταξη του κ. Μιχαλάτου και την απουσία των παρατάξεων του κ. Ρουχωτά και της παράταξης Ριζοσπάστες Ξανά. Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του αντιλαϊκού πλαισίου των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που έχουν ψηφίσει και υλοποιούν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με μοιρασμένους ρόλους κράτος και τοπική διοίκηση κάνουν την βρώμικη δουλειά. Κατ’ αρχάς το κράτος αφού απογειώνει τα έσοδά του (Φόρος Εισοδήματος, ΦΠΑ κατά 4.277 εκ. ευρώ μεταξύ 2016-2022), μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους κατά 486 εκ. ευρώ. Διαμορφώνει έτσι πλεονάσματα 661 εκ. ευρώ που ουσιαστικά είναι προσφορά της τοπικής διοίκησης στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τοπική διοίκηση και εν προκειμένω η Δημοτική Αρχή, με την σειρά της αναλαμβάνει αγόγγυστα το δικό της μερίδιο στον γενικότερο καταμερισμό για την διαμόρφωση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων. Φροντίζει για την κατακόρυφη αύξηση των ιδίων εσόδων της με αύξηση της φορολογίας, μειώνει έως και καταργεί την απόδοση από τους διάφορους επιχειρηματίες της προβλεπόμενης φορολόγησής τους, ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα κ.α., στηρίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η μείζονα και η ελάσσονα αντιπολίτευση, που συντίθενται από όλες τις υπόλοιπες – πλην της ΝΔ (που είναι Δημοτική Αρχή) – αστικές δυνάμεις, που δεν αμφισβήτησαν ποτέ τη γενική γραμμή πλεύσης του προϋπολογισμού υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος του λαού. Άλλωστε μια σειρά από αυτούς τους παράγοντες τα υλοποίησαν όντας οι ίδιοι ως Δήμαρχοι ή στελέχη Δημοτικών ή Περιφερειακών Αρχών προηγούμενα.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Κεφαλονιάς είναι ο καθρέφτης των παραπάνω κατευθύνσεων. Η μια πλευρά του είναι, η μεγάλη αύξηση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, τις εισφορές και τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επιτηδευματίες (μόνο τα Ίδια Έσοδα στο Δήμο Κεφαλονιάς από το 52,95% το 2018 θα φτάσουν στο 60,63% το 2019 δηλαδή +7,68%!!!). Είναι ενδεικτικές εδώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις στο τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού +241.571,13 (+5,82%) , στα πρόστιμα Κ.Ο.Κ. +10.972,50 (+15,56%), στα τακτικά έσοδα επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών +15.756,48 (+26,26%) κ.α.

Από την άλλη πλευρά έχουν μειωθεί σημαντικά έως και μέχρι το μηδέν τα δικαιώματα και τα τέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες (τέλη από Λατομεία εκτίμηση είσπραξης 2018(0)!!!, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτίμηση είσπραξης 2018 -80.000(-44,45%!!!) και προϋπολογισθέντα 2019 -30.000(-16,67%) κ.α.

Στα παραπάνω πλαίσια επίσης και οι χρηματοδοτήσεις μια σειράς έργων και υποδομών που αφορούν λαϊκές ανάγκες είτε μειώνονται, είτε εξαφανίζονται, όπως π.χ. ο προϋπολογισμός των εργασιών πρόληψης και Αντιμετώπισης Πλημμυρικών καταστροφών έκλεισε το 2018 με -42.650(-41,55%) ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων για το 2018 έκλεισε στο -2.078.587 (-52.09%), της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού-1.044.281,43 (-31,73%) κ.α.

Σημαντική επίσης είναι η συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην διάλυση κάθε δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις. Προωθεί την μείωση προσωπικού υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου ΠΔΣ με προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπολείπονται κατά πολύ των αποχωρήσεων, με απλήρωτη εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (βλ. καθαρίστριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), με την εντατικοποίηση της εργασίας και την διευθέτηση ωραρίου, με την καταστρατήγηση της πενθήμερης εργασίας, κ.λ.π. Η σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, όπως τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων, η ιδιωτικοποίηση με εργολάβους της καθαριότητας των δημοτικών κτιρίων και ακινήτων κ.ο.κ..

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό και με αφορμή τον Δημοτικό Προϋπολογισμό του 2019 να κρίνει με βάση την ανάγκη να καλυφθούν οι δικές του σύγχρονες ανάγκες, να μην συμβιβαστεί με την διαχείριση της φτώχειας στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Δημοτική Αρχή (ΝΔ). Καλούμε επίσης το λαό να βγάλει στέρεα συμπεράσματα, να ενισχύσει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση την συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων γύρω απ’ το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει στο Δήμο και την Περιφέρεια και που αποτελούν την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2019 γιατί είναι κόντρα στις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού μας..

Στα πλαίσια αυτά διεκδικούμε:

  •  Πλήρη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Δήμου, με ταυτόχρονη φορολόγηση με 45% των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  •  Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  •  Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.
  •  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  •  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  •  Αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση.
  •  Διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία των εργαζομένων, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
  • Κανένα σπίτι ή άλλο περιουσιακό στοιχείο φτωχών και ανέργων σε πλειστηριασμό για οφειλές στο Δήμο.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός κ.α. καθώς και της Δημοτικής περιουσίας. Αξιοποίηση της για κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Αργοστόλι 22 Γενάρη 2019