Η μαρίνα-χωματερή του Αργοστολίου και η υπερσύγχρονη μαρίνα Λευκάδας

Η μαρίνα Αργοστολίου

Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία είναι τα χαρακτηριστικά της μαρίνας Αργοστολίου. Βρίσκεται απέναντι απο το Αργοστόλι και δυστυχώς λειτουργεί ως “χωματερή” σκαφών, μικρό καρνάγιο και χώρος παντός είδους συναντήσεων κατά τις νυχτερινές ώρες και όχι μόνο.. Είχε βρει σε διαγωνισμό από το ΤΑΙΠΕΔ , είχε κατοχυρωθεί δικαιούχος ο μέγας και τρανός Μόμπολας μόνο που ουδέποτε υπογράφηκε η σύμβαση γιατί πέσαμε στη κρίση που πήρε και σάρωσε πολλούς εργολάβους.

H μαρίνα διαθέτει 190 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 50.680 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 26.040 τ.μ.

Η Φάση Α’ των εργασιών έχει ολοκληρωθεί (δεξαμενές, πλωτές και σταθερές αποβάθρες κλπ.) και εκκρεμεί η πραγματοποίηση των εργασιών Β’ Φάσης (χερσαία ζώνη) σε μελλοντικό χρόνο.

Η μαρίνα Λευκάδας

Η κατασκευή και η διαχείριση γίνεται από την K & G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου ΑΕ. του κ. Σταύρου Κυριακούλη. Σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης ο Δήμος Λευκάδας λαμβάνει ως μεταβλητό μίσθωμα το 13% των εσόδων της μαρίνας.

Η μαρίνα της Λευκάδας βρίσκεται στην ανατολική παραλία του νησιού, κυριολεκτικά στην αγκαλιά της ομώνυμης πρωτεύουσας του νομού, δίπλα στο κυρίως λιμάνι και αποτελεί μια ξεχωριστή πόλη μέσα στην ίδια πόλη. Έτσι λοιπόν, οι επισκέπτες που φθάνουν στην μαρίνα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό κέντρο του νησιού και τα αξιόλογα μουσεία του, να περπατήσουν στα γραφικά πλακόστρωτα καντούνια, να κάνουν τα ψώνια τους ή να απολαύσουν τον καφέ τους στην κεντρική αγορά της πόλης και έρθουν σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα της λευκαδίτικης κοινωνίας.

Η μαρίνα λειτουργεί από τα μέσα του 2002 και είναι από τις σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου.  Με χωρητικότητα 620 θέσεων ελλιμενισμού, για σκάφη μέχρι 45 μέτρα μήκος και 3,5 μέτρα βύθισμα, και 278 θέσεων εναπόθεσης σκαφών στην ξηρά, προσφέρει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες στα εισερχόμενα σκάφη.  Τα έργα υποδομής, οι εγκαταστάσεις, η οργάνωση, η φιλοξενία καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρει η μαρίνα είναι υψηλού επιπέδου και στοχεύουν στο να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό πελάτη.
Στην χερσαία έκταση 70.000 τ.μ. που περικλείει την μαρίνα, ο επισκέπτης συναντάει πολλές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, όπως είναι γραφεία και χώροι υποδοχής (στον Πύργο Ελέγχου), γραφεία ενοικίασης σκαφών, αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, ιατρείο, λιμεναρχείο, πλυντήρια, τουαλέτες, ντούζ κ.λ.π.  Ακόμη, στον ιδιαίτερα προσεγμένο, όμορφο και απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της Λευκάδας, χερσαίο χώρο της μαρίνας, θα βρείτε εμπορικό κέντρο, στο οποίο στεγάζονται διάφορα καταστήματα, όπως εστιατόρια, σούπερ-μάρκετ, καφέ μπαρ, όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας και να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας, με μοναδική θέα τα σκάφη και την όμορφη πόλη της Λευκάδας.  Στη μαρίνα θα βρείτε επίσης, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.  Μέσα σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό περιβάλλον, με τεχνητό νησί, γέφυρα, κανάλια, αποβάθρες, πλακόστρωτα, χώρους πρασίνου κ.λ.π. λαμβάνουν επίσης χώρα και διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, εκθέσεις, συναυλείες κ.α.
Η μαρίνα καλύπτει πλήρη τεχνική υποστήριξη στα σκάφη.  Η ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών γίνεται με δύο travelift 150 και 70 τόνων και τον αυτοκινούμενο γερανό 60 τόνων.  Υπάρχουν 280 περίπου θέσεις εναπόθεσεις σκαφών στην ξηρά οι οποίες διαθέτουν παροχές ρεύματος και νερού, ενώ μεγάλο υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη για εργασίες που απαιτούν κλειστό χώρο.  Οι επισκευαστικές δυνατότητες της μαρίνας καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος εργασιών στα ύφαλα των σκαφών, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και στον εξοπλισμό αυτών.
Η μαρίνα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ολόκληρο τον χρόνο.  Κατά τον κατάπλου, οδηγίες θα σας παρέχονται από το VHF ενώ το φουσκωτό σκάφος και το προσωπικό της μαρίνας θα σας καλωσορίσουν συνοδεύοντας σας στην θέση ελλιμενισμού.  Στο γραφείο υποδοχής, που βρίσκεται στον πύργο ελέγχου, θα μπορέσετε να τακτοποιήσετε όλες τις διαδικασίες κατάπλου και να ενημερωθείτε για όλα τα σχετικά με την παραμονή σας.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ηλεκτρικό – Νερό – Πρόγνωση Καιρού – Λήψη Αλληλογραφίας – Τηλεφωνικοί Θάλαμοι – Επισκευές – Χερσαίος Χώρος Εναπόθεσης Σκαφών – Γερανός – Γερανογέφυρα – Γλύστρα – Δύτης – τουαλέτες – Ντους – Σταθμός καυσίμων – Σούπερ μάρκετ – εστιατόριο – καφετέρια – κατάστημα ναυτιλιακών ειδών – καθαριστήριο – πισίνα – ενοικίαση σκαφών – ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων – Λιμεναρχείο – Γραφείο Υποδοχής – Κινητή τηλεφωνία – Ταξί- Mini bus – Αποθηκευτικοί χώροι – Στάθμευση αυτοκινήτων – Ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο – Μπαρ – καταστήματα – Παιδική χαρά – Βάση υδροπλάνων – Ξενοδοχείο – Σταθμός άντλησης βιολογικών και πετρελαιοειδών καταλοίπων.

(discovergreece.com- kefaloniapress.gr)