Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

AYTH η κρίση, για όσους μπορούν να το δουν έτσι, έχει φέρει μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας. Η εβδομάδα εργασίας των 4 ή και 3 ημερών ανοίγει «νέες» πόρτες στον τουρισμό, στην παραγωγή, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση κ.α.

Ήδη πιλοτικά έχει εφαρμοστεί κατά την διάρκεια των lockdown και μεγάλες εταιρείες όπως η Mikrosoft το δοκίμασαν με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι καιροί άλλαξαν οι πολυήμερες διακοπές έχουν εδώ και χρόνια γίνει εβδομαδιαίες και η νέα τάση των City Breaks δείχνει την ανάγκη των «παρενθέσεων» από την ρουτίνα της εργασίας με 2ήμερα ή και 3ήμερα «απόδρασης» σε αστικές περιοχές (μεγάλες πόλεις).

Με την προσθήκη μιας ή δύο ημερών ακόμη σε αυτές τις «ανάσες» προστίθενται και άλλες επιχειρήσεις και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς τομείς:

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι ο πρώτος που θα επωφεληθεί περισσότερο, μια και σε αυτές τις «εξόδους» τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, οι μεταφορές-μετακινήσεις συνδέονται με αυτόν, θα αυξηθούν.

Όταν λέω τουρισμό εννοώ όλες τις μορφές του, ιδιαίτερα τον θεματικό, συνεδριακό, αθλητικό, ιατρικό, κ.λπ. Για παράδειγμα, θα είναι αρκετές 4 ημέρες για ένα service υγείας που θα μπορούσε να προσφέρει ένα μεγάλο συγκρότημα και να επεκτείνει την περίοδο λειτουργίας του με ένα δελεαστικό πακέτο για τον καταναλωτή…

Συνέδρια, συναυλίες, εκπαιδεύσεις, επιμορφώσεις, σεμινάρια, αλλά και «παιχνίδια, συναντήσεις, νέες δραστηριότητες, βιωματικές εμπειρίες, επιμορφώσεις ειδικές και γενικές, εμπειρίες κάθε λογής.

ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κοντά στα προηγούμενα η τοπική παραγωγή θα οδηγηθεί σε νέα ύψη, αφού όλοι αυτοί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη διαφορά ποιότητος ενός προιόντος «μικρής κλίμακας παραγωγής « απαλλαγμένου από τα δεκάδες Ε και συντηρητικά, που αν τα διαβάσεις στις ετικέτες των συσκευασιών που είναι υποχρεωμένες οι πολυεθνικές να αναγράφουν, δεν θα τα αγόραζε κανείς.

Αυτό όμως που εμένα συναρπάζει είναι ότι φαίνεται έρχεται πλέον η εποχή που είναι απαραίτητη καταρχήν η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ανάμεσα σε πολλούς επαγγελματίες για να έχει επιτυχία αυτός ο γρήγορος πολυσυνθετικός ρόλος πολλών πλέον παραγόντων.

Το δεύτερο που ελπίζω να ακολουθήσει, είναι η «αυτονόητη» επαγγελματική ΕΝΤΙΜΟΤΗΣ από όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις ΚΡΑΤΟΣ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.

Χωρίς φανατισμούς και εγωκεντρικές αντιλήψεις (εμείς είμαστε και κανείς άλλος) να βρούμε «Λύσεις χωρίς χαμένους», απομακρύνοντας «ακραίες» θέσεις που δυναμιτίζουν και μας χωρίζουν σε κομμάτια.

Η νέα αντίληψη για την εξέλιξη, έχει αφήσει πίσω της τους ατομισμούς, λεονταρισμούς και ευνοεί κάθε έννοια ΕΝΩΣΗΣ που θα μπορούσε να επιτευχθεί για κοινό στόχο και όφελος όλων.

Υπάρχουν ιδέες για όποιον θέλει σοβαρά να ακούσει και σύντομα θα ανακοινωθούν .

Σημείωση: Αν οι Δήμοι του νησιού ενδιαφέρονται, είμαι πρόθυμος να ενημερώσω.