Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το Δόγμα Τρούμαν στο COSMOTE HISTORY HD

Το «Δόγμα Τρούμαν» και την αμερικανική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων που δέχτηκε η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD. Το επεισόδιο θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 23/11 στις 21.00.

Η έρευνα της εκπομπής ξεδιπλώνει τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που επικρατούσαν στη μεταπολεμική Ελλάδα και οι οποίες οδήγησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην εξαγγελία προγράμματος βοήθειας.

Πριν αποφασιστεί η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ειδικοί εμπειρογνώμονες κλήθηκαν να καταγράψουν την κατάσταση στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο. Το πόρισμα ήταν αποκαλυπτικό και δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την τίτλο «Ζητείται ένα θαύμα για την Ελλάδα».

Η «Μηχανή του Χρόνου» αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από την ιστορική ομιλία Τρούμαν στις 12 Μαρτίου 1947 για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ. Με τη βοήθεια επιστημόνων που μιλούν στην εκπομπή, αναλύεται η σημασία του νέου αμερικανικού δόγματος για τη μετέπειτα πορεία της Ελλάδας.

Τέλος, στο επεισόδιο γίνεται αναφορά και στη δράση των Αμερικανών συμβούλων που έφτασαν στην Ελλάδα για να διαχειριστούν την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τις συγκρούσεις που πολλές φορές είχαν με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου»  θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο της COSMOTE TV (υπηρεσία COSMOTE TV PLUS).

(typologies.gr)