Η μικροϊδιοκτησία στο στόχαστρο της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση κατέθεσε τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Ένα νομοσχέδιο με 139 άρθρα, μεταξύ αυτών ορισμένα που θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα, όσο αναφορά τη δόμηση με χρήση κατοικίας το νομοσχέδιο καταργεί τις παρεκκλίσεις των 750 τ.μ., 1.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. και θέτει πλέον ως οικοδομήσιμα τα αγροτεμάχια με ελάχιστη επιφάνεια τα 4.000 τ.μ. Οι διατάξεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, από την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και για μόλις δύο χρόνια, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα αυτά που πρόκειται να θεωρηθούν εν συνεχεία ως μη οικοδομήσιμα και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους για τα ακίνητα εντός ζώνης 500 μ. από τους οικισμούς. Παρά τις πολλές αντιδράσεις στον δημόσιο διάλογο και τη μακρά ηλεκτρονική διαβούλευση (πολιτών, μηχανικών, αρκετών Δήμων, επιστημονικών φορέων), το νομοσχέδιο αυτό με πολύ μικρές τροποποιήσεις από το αρχικό κείμενο έρχεται προς ψήφιση σχεδόν αυτούσιο!

Για τα νησιά μας, όπου οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση η αλλαγή αυτή θα πλήξει κυρίως την μικροϊδιοκτησία και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, αφού τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης επιπλωμένης κατοικίας για την φιλοξενία τουριστών έχοντας περιορίσει αισθητά την ανέγερση μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που παρατείνεται λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να βιαστούν και σε διάστημα μόλις 6 ετών να εκδώσουν άδειες και να χτίσουν σε ακίνητα που διαφορετικά σε λίγο καιρό θα μετατραπούν σε βοσκοτόπια… Μάλιστα στα νησιά μας, που χτυπήθηκαν έντονα από το ακραίο καιρικό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ”, υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ήδη αδειοδοτημένες επενδυτικές προτάσεις, πολλώ δε μάλλον να εκδώσουν νέες οικοδομικές άδειες.

Περαιτέρω, το «υπεύθυνο» κράτος έως σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει για τους πολίτες του κανένα εργαλείο που να βοηθά στη χωροταξία, χωρίς ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, χωρίς αναρτημένους δασικούς χάρτες και βέβαια χωρίς καμία ενέργεια για τη σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, φέρνει προς ψήφιση διατάξεις που περιορίζουν οριζοντίως τη δόμηση εκτός σχεδίου, καταστρέφοντας τις περιούσιες των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας. Σημειωτέον, ότι το ίδιο νομοσχέδιο δεν θέτει τους ίδιους περιορισμούς στις ξενοδοχειακές μονάδες, μολονότι και αυτές με τη δόμησή τους επιβαρύνουν εξ ίσου το φυσικό περιβάλλον. Άλλη μία πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, να εξυπηρετήσει τους εκπροσώπους του μεγάλου οικονομικού κεφαλαίου… Στα πλαίσια ενός πρόχειρου νομοσχεδίου, με το πρόσχημα της δήθεν τάξης στην άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, περιουσίες θα χάσουν την αξία τους, οι πολίτες των νησιών μας θα στερηθούν τη δυνατότητα να επενδύσουν μελλοντικά στη γη τους, αναγκαζόμενοι να πουλήσουν τις εκτάσεις τους σε εξευτελιστικές τιμές στους λίγους που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες ιδιοκτησίες που θα προκύψουν από την ένωση των μικρότερων ιδιοκτησιών.

Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, συντάσσεται με την Άποψη που ήδη έχει εκφράσει το Τεχνικό Επιμελητήριο του Νομού μας, την Απόφαση που ήδη έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου αλλά και τις θέσεις του πολιτικού μας φορέα, του Κινήματος Αλλαγής, και απαιτεί την απόσυρση του Κεφαλαίου Γ΄ του νομοσχεδίου, που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, στο σύνολό του και τη προώθηση για την άμεση ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου η Πολιτεία – αναγνωρίζοντας τη δική της ευθύνη εν μέσω πανδημίας – να αποδώσει τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες και στη προστασία της περιουσίας τους.

Αργοστόλι, 1/12/2020
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΚΑΤΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός/
Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος
της
Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς & Ιθάκης