Η Μισέλ απόψε στο Ληξούρι

Σήμερα και ώρα 8μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του έργου της καλλιτχνιδας/εκπαιδευτικού Mchelle McAuliffe στην Πλατεία του Ληξουρίου, τιμής ένεκεν στο έργο της Ένωσης Υπερίων και θα είναι ανοικτή στο κοινό.

Η Michelle McAuliffe είναι καλλιτέχνις και καθηγήτρια Art & Media, Design Faculty στο Πανεπιστήμιο Gallaudet, Washington, D.C.

Το Πανεπιστήμιο Gallaudet είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων ανθρώπων.

Το έργο που η Michelle παρουσιάζει στην Κεφαλονιά έχει τίτλο «You don’t miss much» ή «Δεν χάνετε πολλά». Είναι μία καταγραφή χρονικού εύρους άνω των 15 ετών, με λήψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Μπαχάμες, τον Καναδά, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Παναμά, το Πόρτο Ρίκο, την Ιορδανία και με τελική καταγραφή στο Ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς.

Το έργο αυτό είναι μια εικαστική ρυθμική ιστορία, κάτι σαν δημιουργία μουσικής με τα μάτια.

«Ως Κωφό πρόσωπο, είμαι περιτριγυρισμένη από ήχους, που συχνά δεν μπορώ να ξεχωρίσω, ειδικά στην περίπτωση μιας προφορικής συνομιλίας. Η αντίθεση που χρησιμοποιείται με τον ήχο στα βίντεο είναι σκόπιμη κι έχει ως στόχο να δώσει στους θεατές μια ματιά στην καθημερινότητά των Κωφών».

Στο υπόβαθρο του έργου υπάρχει μια   καταγεγραμμένη συνομιλία με έναν γνωστό καλλιτέχνη από την Κεφαλονιά, τον Μεμά Καλογηράτο. «Την πρώτη φορά που συναντήθηκα με τον καλλιτέχνη συνοδεύτηκα από άλλους επισκέπτες του. Ήμουν ο μόνος Κωφός εκεί και δεν γνώριζα τι έλεγε. Ο κ. Καλογηράτος δεν μίλησε Αγγλικά ούτε μπόρεσε να γράψει Αγγλικά. Η Julia, μία από τους παριστάμενους καλλιτέχνες, μου έγραψε προς πληροφόρηση: Ο Μεμάς λέει ότι δεν χάνεις και πολλά, είναι απλά μια μεγάλη συζήτηση».